‘Dünyanın nazar boncuğu’na nazar değdi
TARİHE YOLCULUK (134)
Konya Ovası’ndaki yeraltı sularının çekilmesinden dolayı “Dünyanın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Meke Krater Gölü, günümüzde o eski güzelliğini kaybetti. “Dünyanın nazar boncuğu”na sanki nazar değdi…
Tarihte Haçlı Seferlerinin güzergahı, Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde akan suları, hoş havası, yeşilliklerle donanmış ormanları, ötüşen keklikleri ile tasvir edilen coğrafyası ve Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi’ne giderken konakladığı ve halkın sorunlarını dinlediği bir menzil; II. Selim (Sarı Selim) tarafından yaptırılmış cami, han, hamam, bedesten, kervansaray, çeşme.. vb tarihi yapıların yer aldığı külliyesiyle uzun bir tarihi geçmişe sahip olan Karapınar, 1868 yılında ilçe olmuş; 1882 yılında da Belediyelik olmuştur.
Konya – Ereğli İlçesi arasında bir menzil üzerinde olması dolayısıyla Karapınar; bu geçiş yolu üzerinde ister Konya’dan giderken, ister Ereğli’den dönerken uğrayacağınız ve görebileceğiniz tarihi ve turistik yerlerinin yanı sıra Acı Göl ile dünyanın gerdanlığı olarak görülen ve kartpostallarda görmeye alıştığınız harika manzarasıyla Meke Gölü, size, bize ve herkese her zaman göz kırpmıştır.
Beraber çıktığımız Tarihi Yolculuğumuzda size, bugün “Sultaniye” adını aldığı Sultan Selim Camii ve Külliyesi’nden değil, Acı Göl ile Meke Gölü’nden söz edeceğim. Meke Tuzlası yakınlarında Friglerden kalma mabedi ise hiç görmedim. Karapınar’ın dağ ve tepeleri ile kalelerini de hiç görmedim. Nedenine gelince…
Gazeteci olarak Karapınar’a belediye tarafından her davet edilişimizde bizi, ya Acı Göl’e ya da Meke Gölü’ne götürdükleri için bu ilçemizin diğer güzel yer ve bölgelerini maalesef görme şansımız hiç olmadı.
HİÇBİR CANLININ YAŞAMADIĞI GÖL
Acıgöl, volkanik bir maar gölüdür. Maar ise, Alman lehçesi olan Daun'dan gelir ve Latincesi mare (deniz)dir. Suyla dolu ve sığ krater gölü demektir. Yâni püskürme veya patlamayla birlikte lav ve mağmanın oluşturduğu, geniş, hafif kabarmış bir kraterdir. Meke Krater Gölü'nün kuzeydoğusunda yer alır. Karapınar-Ereğli yolu üzerinde 8. km'dedir. Denizden yüksekliği 988 m, alanı 400 hektar olan göl elips biçimlidir. Genişliği 1750 m-1250 m kadardır. Acıgöl, Karacadağ'ın güneydoğu kenarında volkanik alanda patlamayla oluşan bir çukurda oluşmuştur. Göl kıyıları oldukça diktir. Magnezyum sülfatdan dolayı suları acı-tuzludur. Bu nedenle mikroskobik de olsa içinde canlı yaşamaz. Bu acı gölde yüzebilir ve paçalarınızı sıyırarak ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz. Yorgunluğa çok iyi geliyor.
DÜNYANIN NAZAR BONCUĞUNA “NAZAR” DEĞDİ
Karapınar’da görülmesi gereken güzel manzaralardan birisi de Meke Tuzlası’ndaki dünyanın nazar boncuğu olan Meke Gölü’dür.
Sönmüş bir volkan kraterinin gaz patlaması sonucu suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göl, Konya-Karapınar yolunun 94.km'sindeki sapaktan 2 km içeridedir. Göl ve krater çukurunun uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Göl 12 metre derinliğindedir. Göl adını çevrede yaşayan meke kuşlarından alır. 4-5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan bu krater, zamanla suyla dolarak göle dönüşmüş ve daha sonra, günümüzden 9000 yıl önce ikinci bir volkanik patlama ile gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş, zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüştür. 2005 tarihinde Ramsar Sözleşmesi'nin listesine dahil edilen Meke Krater Gölü, Konya Ovasının yeraltı suları çekildiği için göl çevresinde fazla su kalmadığından eski görünümünü kaybetmiştir.
YARIN: Sultan Selim Camii ve Külliyesi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.