Kazalar ve Kaza Raporları
Herkesin haftası olur da sigortacıların haftası olmaz mı? Olmalı büyüklerimiz uygun görmüşler mayıs ayının son haftası sigorta haftası olarak kutlanacak. Amacı ne bu haftanın? Çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturmak, sigorta haftası yine sigortacıların kendi aralarında sigorta konularının konuşulduğu keller yağırlar birbirini ağırlar misalinden daha ileriye gitmeyecektir. Olsun yine de bir haftamız var ya.
Ben yine sigortacılıkla ilgili topladığım bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim kısaca farkındalık yaratma cabasında olacağım. SBM verilerine göre Türkiye’de 2012 yılında 962 bin kaza gerçekleşmiş, 2013 yılında bu sayı yüzde 11,3 lük düşüşle 854 bine gerilemiş, 2013 yılında 854 bin kazanın yüzde 34’ü İstanbul’da meydana gelmiş. İstanbul’u, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli izlemiş. 2013 yılında en az kaza Ardahan’da olmuş. Ardahan’da geçen sene 221 kaza olmuş. En az kaza olan illerimiz sırasıyla Tunceli, Hakkâri, Kilis ve Bayburt olmuş. İlçelerimizde durum 2013 yılında en fazla kaza olan ilçe Ümraniye başı çekmiş, Ümraniye’yi sırasıyla Bağcılar, Kadıköy, Küçükçekmece, Bahçelievler ve Ataşehir izlemiş. Kaza yoğunluğu en yüksek ilimiz Kocaeli, trafikte araç sayıları dikkate alındığında oranı yüzde 9.15. Kocaeli’ni 9.14’le İstanbul izliyor. Yüzde 6.43 Bursa’nın oranı 6.22 oran Ankara’nın. Hasar yoğunluğu en düşük il Kilis oranı 0.73. Kilis’i sırasıyla Burdur, Şanlıurfa, Ardahan ve Niğde takip ediyor. Hasarların en çok olduğu günler pazartesi ve cuma. Hafta başı ve hafta sonu çok manidar günler. 2013 yılı kaza tespit tutanağı verilerine göre 31-35 yaş gruplarının kazalara daha çok karıştığı görülmekte. En az kaza yapan yaş grubu 56 ve üstü. İhtiyarlar yani.
-Tutanaklarda en çok karşılaşılan kaza şekli park halinde kaza ne hikmetse park halinde daha çok kaza yapıyoruz. Her 100 olaydan 21’i park halinde kaza. Öndeki araca arkadan çarpma ise yüzde 15’lik bir dilimi kapsıyor. Hep arkadan çarpıyoruz. Tali yoldan ana yola çıkan araçların karıştığı kaza oranı yüzde 9 olarak karşımıza çıkıyor.
Tutanaklarda senaryolar böyle… Yollarımızın Avrupa standartlarında olduğunu inkar edemeyiz, sadece trafikte kuralların insanlar için olduğunu unutma maliyiz. Tabiki her şey kural değil TRAFİKTE SAYGIYI hayatımıza aldığımız gün KUL hakkına riayet edildiği gün kazaların en aza ineceğine şüphem yok.
Konyalı atasözü der ki: Garı vardır arpa ununu aş ider, garı vardır taze eti daş ider...
Haydi bizde arpa ununu aş edelim… Kazasız günler…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.