Tarımımızın bir yönetmeliği oluyor... Nihayet
Konya’m; ülke ortalamasının altında yağış alan kentim. ( Türkiye yıllık yağış ortalaması 640 mm; Konya bölge ortalaması sadece 317.7 mm./2010 verisi) % 60’ı kaçak 100000 su kuyusu olduğu tahmin edilen, vahşi sulamanın yaygın olduğu, yeraltı su seviyesinin yılda 3 metre düştüğü tesbit edilen; sulu tarımda umudunu yalnızca 8.3 milyar metreküp potansiyele sahip KOP projesine bağlamış; suyun zerresini boşa verme, radikal önlemler için saniyeyi boşa geçirme lüksü olmayan benim güzel kentim. 6 Mayıs ve 28 Ağustos 2014 tarihlerinde benzer konuda iki yazımı paylaşmıştım.
Tarım ve hayvancılıkta yetki ve Konya’m için hayati kararlar almak artık Büyükşehir Belediyemizde. Tarımın zarar görmesini önlemek, tarım topraklarını korumak, tarımı geliştirmek için yeni projeler, uygulamalar ortaya koymak, eğitim çalışmalarını, tarımda örgütlenmeyi, üretilen tarım ürünlerinin pazarlamasını desteklemek bu görevlerden sadece bazıları. Sanırım Ağustos 2014 ayında Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı kuruldu ve Sn. Raşit Turan bu göreve atandı. 10 Kasım 2014 tarihinde Konya için önemli bir adım nihayet atıldı ve Büyükşehir Belediye Meclisinde Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın görev, yetki ve çalışma yönetmeliği taslağı gündeme alındı. Emsallerinden farkını yayınlanınca öğrenebileceğimiz bu yönetmeliğin hayırlı; Sn. Raşit Turan ve ekibinin başarılı olmasını diliyorum. Geçen sürenin başarılı adımlar için planlama süreci olduğunu umut ediyorum. Son sözüm de kaçak su kuyusu kullanan değerli hemşehrilerime; küçük kârlar uğruna lütfen Konya’mın geleceğine zarar vermeyiniz.
SU KONUSUNDA POPÜLİZM OLMALI MI?
Siyasetçi öngörülü mü olmalı yoksa popülist mi? 1990 yıllarının “burada su bedava” sloganından bugün “burada su az” noktasına gelmiş olmamız bana bunu düşündürdü. Belediyemizin neredeyse tamamladığı 1000 mahalle çeşmesi projesi (umarım yeni mahallelerimiz olan eski köylerle hedef artırılmaz) tesisat döşeme bedeli, neden olacağı su çok algısı ve su israfı açısından tartışılmalıdır. Benim merak ettiğim konuların başında şehir su şebekelerindeki kayıp-kaçak oranı gelmektedir. KOSKİ Genel Müdürlüğü bu oranı ve varsa hedeflerini, yaptığı çalışmaları paylaşırsa mutlu olacağım. İsraf etmememiz gereken suyun ne kadarının boşa gittiğini bilmek hakkımız çünkü.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.