TKDK/IPARD 10 Yaşında
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK/IPARD) Konya il koordinatörlüğünün daveti üzerine, TKDK/IPARD’ın kuruluşunun 10. Yılı kutlamaları programına katılmak için, 19 Mayıs Cuma günü sabah koordinasyon eksikliği nedeniyle 75 dakika gecikmelide olsa Konya’dan bir grup arkadaşla Antalya’daki Congress Expo Center’a gittik.
Antalya’daki programa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya Milletvekillerimizden Mustafa Köse ve Gökçen Özdoğan Enç, Tarım Kredi kooperatifinin değerli müdürü Ayhan Karayama, Anadolumuzun birçok ilinden sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcileri ile Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen üreticilerimiz ve çiftçilerimiz katıldı.
Kutlama programı beklentilerimin çok altındaydı ve baştan sona eksikliklerle doluydu. Bu olumsuzluklara girerek yapılan güzel işlerin geri planda kalmaması için fazla değinmeyeceğim. Ancak şu hususa burada değinmezsem içimde kalır. Koordinasyon eksikliği nedeniyle programda katılımcıların sabırları epeyce zorlandı ve 1 saati aşkın gerilim müziği dinlettirildi, salonda tepkiler ve mırıldanmalar artmaya başlamıştı ki program nihayet başlayabildi. Kurumun tanıtım filmlerinin ardından, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Bakan Çelik birer konuşma yaptılar. TKDK’nın değerli Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı yaptığı açılış konuşmasında, IPARD-I programı ile 11 bin projeye yaklaşık 2,3 milyar Avroluk yatırımın desteklendiğini, IPARD-II ile birlikte desteklerin artarak, yeni desteklerin geleceğini ve bunların ise Yenilebilir enerji yatırımları, Makine parkları, Yumurta tavukçuluğu, Kaz yetiştiriciliği, manda eti ve sütü üreticilerini destek kapsamına aldıklarını ve hibe oranlarının %70 olduğunu anlattı. Geçtiğimiz günlerde finansman anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle 1 milyar avroluk kaynağında serbest bırakıldığının müjdesini de verdi.
Programın yapıldığı salon girişinde oluşturulan kurumun stantlarını da program sonunda gezme fırsatı buldum. Kırsaldaki tarımsal kalkınmanın önemine burada bir kez daha şahit oldum. Üreticilerimize, çiftçilerimize, yatırımcılarımıza fırsat verildiği takdirde nelerin yapılacağını müşahede ettim.
Köylerimizdeki ortalama yaş 65 ve üzerine yükselmiş durumda, maalesef köylerimiz her geçen gün boşalıyor. Yerel yöneticilerimiz ve TKDK/IPARD ile Köylerimize dönük, gençlere yönelik projelere ağırlık vermeliyiz. Son 10 yılda TKDK/IPARD ile oluşan proje yazma bilincini geliştirerek, köylerimizin, tarım arazilerimizin bu projelerle yeniden hayat bulmasını sağlamalıyız. Anadolu insanı çok çalışkandır yeter ki destek verilsin, TKDK gibi üreticilerimize destek veren kuruluşlar oldukça Anadolu insanı her şeyin en sağlıklısını, en kalitelisini en uygun şekilde üretir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.