BAĞIMLILIĞA DUR DİYELİM…E-SİGARA
İnsanlardaki madde bağımlılığının her türü fizyolojik bir değişiklik yapsın ya da yapmasın yıkıcıdır. Bunlardan bir tanesi günümüzde gittikçe artmakta… Doktor tavsiyesi ile kullandıklarını da söyleyenler var. Yasal olduğu ve sigara gibi kabul edilmediğini söyleyip, kapalı ortamlarda kullananlar da var. Bildiniz, sigaradan bahsediyorum. Çağa ayak uyduran her çeşit model ve seviyede elektronik sigara (e-sigara) …
Size biraz geçmişinden bahsetmek istiyorum. “Tütün içermeyen dumansız sigara” ismiyle e-sigara ilk kez 1963 yılında gündeme gelmiştir. Sigara bırakmaya yardımcı bir yöntem olarak 2004’ de Çin’de pazarlamaya sunulmuş; 2005-2006 yılları itibariyle Çin’den ihracatı başlamış ve farklı ülke pazarlarında yerini almıştır.
Mart 2009’da Kanada Sağlık Ajansı, e-sigarayı geleneksel tütün ürünlerinin daha güvenli bir formu olarak piyasaya sunmuş olmalarına rağmen, nikotin zehirlenmesine yol açma veya nikotin bağımlılığını tetikleme gibi olumsuz etkilere yol açabileceklerini raporlamıştır.
Temmuz 2009’da uluslararası sağlık kuruşu olan FDA, piyasada yer alan iki firmaya ait 18 çeşit e-sigaranın kartuşunu incelemiştir. Kanserojen olduğu bilinen ve tütünde de yer alan maddeler, örneklerin yarısında görülmüştür. Nikotin içermediği belirtilen örneklerin hepsinde düşük seviyede de olsa nikotin tespit edilmiştir. İncelemeler sonunda e- sigaraların gösterildiği gibi masum olmadığı ve bu konuda yapılan sağlık uyarılarının yetersiz olduğunu raporlamıştır.
Literatürde geleneksel tütün ürünlerine benzer sağlık riskleri taşıdığı belirtilmiş olmasına rağmen, karşıt görüş savunan çalışmalar da yapılmıştır. Karşıt görüşü savunan araştırmacılar tarafından e-sigaralarda yer alan zararlı maddelerin, insan sağlığına zararlı olacak değerlerin düşük olduğu, bu nedenle zararlı olduklarının söylenemeyeceği belirtilmiştir.
Nisan 2010’da Amerika Toplum Sağlığı Hekimleri Birliği, e-sigaraların tütün kullanıcısı olan yetişkinlere verilmesinde sakınca olmadığı belirtmiştir. Ancak; FDA tarafından tekrar sınıflandırılmasını, ilaç/cihaz kombinasyonu yerine tütün ürünleri sınıfına dâhil edilmesi gerektiğini belirtmiş, küçüklere satılmasına da karşı oldukları vurgulanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü, her ne kadar firma sahipleri aksini söylese de, e-sigaraların “sigara bırakma tedavisi” olarak yeterli çalışma yapılana kadar, kabul edilemeyeceklerini vurgulamıştır (Kaynak: http://kanser.gov.tr/Dosya/Bilgi-Dokumanlari/raporlar/e-sigara.pdf).
Fayda ve zararının tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz bir şeyden bahsediyoruz. Düşünün!!! Aslında sigara unutturulmuyor!!!
Günümüzde kapalı ortamlarda e-sigara kullanarak tütünden uzaklaşmaları engelleniyor. Kullanıcılar kapalı ortamda e sigara, açık ortamlarda ise tütün ürünü tüketiyorlar. Bu durumda sigarayı bırakmak isteyenlerin el, dudak alışkanlığı ortadan kalkmıyor!!! ve devam ediyor…
Nikotinden tümüyle kurtulmak ve sigarayı bırakma iradesi varken; iki zararlı şeyden birini tercih etmek zorunda mıyız?
Sigara vazgeçilebilir bir alışkanlıktır. İsterseniz bırakabilirsiniz. Bağımlılığı kırmak isteyen, yeni yollar arayanların yanında olmanız dileğiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.