ECB (Avrupa Merkez Bankası) Rüzgârı
ECB (Avrupa Merkez Bankası )piyasalara duyarsız kalmadı, bende varım dercesine hareketler yaptı. Olumsuz gelişmeler yaşanırsa daha fazla adım atmak için hazır olduklarını da açıkladı.
ECB Başkanı Mario Draghi yaklaşık olarak altı aydır sözlü yönlendirmeler yaparak piyasaları oluşturmaya çalışıyordu. Her defasında da bir ay sonraki toplantıda adım atacak beklentisinde olan piyasalar fazla hareket edemiyordu. Euro uluslar arası arenada değerlenmeye başlamış, Euro bölgesi ekonomilerinde de rahatsız edici açıklamalar gelmeye başlamıştı. Mario Draghi’nin faiz indirmesi ve parasal genişleme yapması artık kaçınılmaz olmuştu ve ECB tarihinde ilk defa negatif faize geçti. 400 milyar Euroluk Trltro yaptı yani bankalara 0 faizli kredi imkânı sundu. Bu parayı orta ölçekli işletmelere ve Euro bölgesi halkına vermesi için teşvik ti. Hane halkına alışveriş yapsın, zor durumdaki işletmeler ucuz kredi imkânı bulsun, ticaret olsun ki enflasyon da olsun beklentisi ile çünkü Euro bölgesi deflâsyona doğru gitmekteydi. ECB’nin yapmış olduğu negatif faiz ve 400 milyar Euro’luk parasal genişleme beklentisi zaten piyasalarda vardı. Bunun yeterli olup olmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bunun ilk etkisi Euro/Dolar paritesinde görülecek. Önümüzdeki günlerde Euro/Dolar paritesinde ilk adım 1,30 seviyelerine kadar düşüş olacaktır. Euro kan kaybedecektir.
ECB ( Avrupa Merkez Bankası )’nın bu hareketi piyasalara FED (Amerika Merkez Bankası)’in yapmış olduğu etkiyi yapmayacaktır. Çünkü FED’in vermiş olduğu para aylık 85 milyar dolardı. ECB’nin toplam vereceği para 400 milyar Euro, FED yılda 1 trilyon dolar verirken ECB’nin 400 milyar Euro’su bir hiçtir. Gelişmekte olan piyasalara yani bizim gibi Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika ve Hindistan’a para yağmayacak. Sıcak para girişi o kadar etkili olmayacak, benim beklentim bu şekildedir.
ECB’nin kararları o kadar etkili olsaydı, ilk önce Altın fiyatlarında da yükselişler yaşanırdı. Altın karar öncesi ve sonrası hiçbir hareket yapmaması hatta düşüş trendinde bir değişiklik olmaması ECB’nin etkisinin sınırlı kalacağı beklentisi daha da fazla düşünülmeye başlandı.
ECB daha fazla adım atmazsa yani daha büyük bir parasal genişlemeye gitmezse Euro bölgesi ekonomilerindeki yavaşlama devam edecek gibi gözüküyor.
Bu kararlar sonrası gözler TCMB’nin 24 Haziranda yapacağı toplantıya çevrildi. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ısrarla faizlerde indirim yapılması söylemlerinin yine ekonomiden sorumlu Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin Dolar/TL paritesinin 2,150 seviyelerinde denge unsuru olması lazım söylemlerinin, faizlerin bir an önce ama bir an önce aşağıya çekilmesi lazım açıklamalarının, TL’nın aşırı artmasını istemiyoruz açıklamalarının bu toplantıda biraz daha dikkatlice irdeleneceğini düşünüyorum. TCMB bir önceki toplantıda faizlerde 0,50 baz puan indirime gitmesi önümüzdeki toplantıda da ECB’nin kararları sonrası 0,50 veya 1 puan faiz indirimine gidecek beklentisini artırdı. Şu an ki görünümde TCMB’nin faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ama bunun miktarının 0,50 mi yoksa 1 puan mı olacağını önümüzdeki haftalarda daha net bir şekilde söyleyeceğiz. Önümüzdeki hafta gelecek sanayi üretim verileri Mayıs-Haziran enflasyon raporu, ihracat ve ilk çeyrek büyüme rakamları Merkez Bankasının alacağı kararlarda daha etkili olacaktır.
ECB’nin kararlarının şu anki döviz kurları üzerinde sınırlı da olsa bir miktar etkili olduğunu gördük. Dolar/TL kotasyonları ECB’nin kararlarından önce 2,130 seviyelerinde seyrederken şu sıralar 2,080 seviyelerinde destek bulduğunu görüyoruz. Euro/TL kotasyonları ise karar öncesinde 2,880 seviyelerinde iken yine şu sıralar 2,830 seviyelerine kadar düştüğünü gördük. Çok iyi hatırlayacaksınız daha önceki yazılarımda piyasalarda her şeyin olumlu olması durumunda Dolar/TL’de 2,060 seviyeleri Euro/TL’de de 2,820 seviyelerinin görüleceğini yazmıştık. Şu an piyasalar iyi günlerini yaşıyor. Dolar/TL ve Euro/TL ‘de bir miktar daha düşüşler yaşanabilir. Örneğin 2,050 dolar için, 2,790 Euro için, fakat bu seviyeler kalıcı olmayacaktır. Neden dersek hem ihracat rakamları düşecek hem de ithalat yeniden patlayacaktır. Cari işlemlerdeki iyileşme sona erecektir, kısaca Türk ekonomisi zarar görecektir
Dün sabah saatlerinde büyüme rakamları açıklandı. İlk çeyrekte büyüme rakamları 4,4 geldi. Beklentilerden iyi gelen büyüme rakamları piyasalara moral verdi.
TCMB’nin üzerinde bu kadar baskı varken Sayın Başbakan TCMB Başkanı Sayın Erdem Başcı’nın mecliste yaptığı sunum sonrası ben TCMB başkanının faizlerle ilgili yaklaşımlarını kabul etmiyorum, açıklaması da çok önemli ve önemsenmesi gereken bir açıklamadır. 24 Hazirandaki TCMB toplantısı her türlü gelişmeye açıktır.
Piyasaları bozacak gelişmeler yine siyasetten ve dış piyasalardaki olumsuz ekonomik gidişattan olacaktır diyorum.
Not: Geçen hafta içinde ilk olumsuz gelişmelerde Dolar/TL 2,130 seviyelerine çıkacaktır demiştik. Çarşamba ve Perşembe günü 2,132 seviyelerine giderek yine bizi doğrulamıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.