AK Parti kongreden nasıl bir mesaj verdi?
AK Parti'nin 8. Olağan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Kongrede parti yönetiminde ve kabinede büyük değişiklik yapıldı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan yeniden genel başkan seçilirken, parti yönetimi de tazelendi.
AK Parti'nin yeni MKYK listesine 39 yeni isim dahil edilirken, 36 kişi mevcut kadroda yerini korudu.
Kongrenin ardından, AK Parti'nin yeni MKYK'sı Erdoğan'ın başkanlığında toplanarak, "A Takımı" olarak da nitelendirilen partinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) belirledi.
"AK PARTİ KENDİSİNİ GÜNCELLERKEN DİĞER PARTİLER DÖNÜŞÜME ZORLANDI"
AK Parti’nin değişen sosyolojiye, farklılaşan taban eğilimlerine, dünyadaki gelişmelere göre siyasetini ve kadrolarını yenilemesi spesifik değerlendirmeleri meydana getirdi.
SETA Genel Koordinatörü ve Sabah Gazetesi Yazarı Nebi Miş:
‘Erdoğan siyasetinin en belirleyici özelliklerinden biri de siyasi elit değişimini iyi yönetmesidir. 2018'den bu yana Türkiye siyasetinde köklü partilerden kopan bazı isimler kendilerine parti kurdular. Bu dönemde AK Parti'den ayrılanlar iki farklı parti kurdu. Söz konusu dönemde AK Parti'de beklediği pozisyonları bulamayan bazı isimler bu partilere gittiler. Ama bu partilerin hiçbiri ortaya bir siyasi vizyon koyamadığı için şimdi o partilerin siyasi kadroları dağıldı. Bu partilerde genel başkan yardımcılığı yapan isimlerin de olduğu birçok siyasetçi son dönemde AK Parti'ye katıldılar. Hatta önemli sayıda isme, AK Parti yönetiminde görev verildi.
AK Parti döneminde, siyaset kurumu güçlendi. Organize çıkar gruplarının siyaset üzerindeki belirleyiciliği azaldı. Başkan Erdoğan, "kayıt dışı siyaset dönemi bitti" derken bu durumu vurguladı. AK Parti'nin ilk iktidara geldiği dönemde, daha çocuk yaşta olan birçok isim bugün parti yönetiminde görev alıyor. Türkiye değişti. AK Parti kendini güncellerken diğer siyasal partileri de dönüşüme zorladı. Bugün dünya köklü bir değişimden geçiyor. Sosyoloji hem değişiyor hem dönüşüyor. Değişim ve dönüşüme göre kendisini yenileyen partiler kazanmaya devam eder.’
"EN ÇOK ELEŞTİRİLEN İSİM SERAP YAZICI ÖZBUDUN"
Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok:
‘Yeni MKYK'ya giren isimler arasında en çok tartışılan kuşkusuz Prof. Serap Yazıcı Özbudun. Kendisini 2010 referandumu döneminden tanıyorum. Liberal bir hoca. Anayasa Profesörü Ergun Özbudun'un eşi. "Yetmez ama evetçi" Davutoğlu'nun partisindeyken iktidara hukuk alanında sert eleştiriler yönelttiği için AK Parti'ye katılması eleştiriliyor. Ben tam tersini düşünüyorum. Serap Hocanın bu eleştirileri iktidar partisinin en üst kurulunda yapacak olması ülke için bir şans. Bülent Arınç'ın hep adını duyduğumuz ancak sesini dahi işitmediğimiz oğlu Mücahit Arınç da listeye girmiş. Bakalım, siyasette babası Melih Gökçek'i aratmayan MYYK üyesi Osman Gökçek gibi, bu dönem "babasının oğlu" dedirtecek bir performans sergileyecek mi?’
Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür:
‘Kongre salonunda AK Parti'nin yeni yönetiminin nasıl olacağı, kimlerin gelip, kimlerin gittiği konusu da çok konuşuldu. Bilinen Kürt siyasetçilerin gitmesi, İyi Parti'den çok sayıda ismin yönetime girmesi küresel milliyetçi dalgaya karşı bir önlem mi bilinmez ama bu adımın çok tartışılacağı kesin. Bu arada yeni gelenler arasında ilginç isimler de vardı, şaşırtıcı olanlar da. En ilginci ise yine "toksik demokrasi"yle ilgili olabileceği öngörülen Anayasa profesörü Serap Yazıcı'nın MKYK listesinde yer alması. Büyük ihtimalle böylece hem yeni anayasa hazırlığında bir denge unsuru devreye sokulacak hem de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde denge-denetim meselesi halledilecek. Sadece bu adımlar bile AK Parti'nin 8. Olağan Kongresini 'tarihi kongre' yapmaya yeter.’
Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi:
‘Erdoğan, her MKYK listesini geleceğe yönelik bir perspektife göre hazırlar. Bu aynı zamanda gelecek siyasetine ilişkin bir mesaj anlamını taşır. İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nden gelenler MKYK'da yer aldılar. Gelecek Partisi'nden gelen Serap Yazıcı Özbudun ile Nedim Yamalı ve İYİ Parti'den istifa ederek AK Parti'ye geçen Nebi Hatipoğlu, Seyithan İzsiz, Dursun Ataş, Ünal Karaman ve Kürşad Zorlu MKYK'ya girdiler. Yeniden Refah Partisi'nden istifa eden Suat Pamukçu da Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyesi oldu.
Erdoğan, diğer partilerden gelen milletvekillerine MKYK'da yer vererek hem gelecek olan milletvekillerine "yeriniz sağlam" mesajını verdi hem de gel gel yaptı. Erdoğan, Meclis'ten erken seçimi kararı aldırmak için diğer partilerden gelecek milletvekillerine karşı "açık kapı" politikası uygulayacak. İlerleyen süreçte İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi boşalırsa şaşırmam.’
Değerlendirmelerin ekseriyeti partiye taze dahil olan isimlere ve MKYK değişimlerine yönelik.
Fakat ben farklı bir pencere aralayıp önemli bir duruma dikkat çekmek istiyorum.
Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş Teşkilat Başkanlığına, İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan ise Genel Sekreterliğe getirildi.
Bu iki isimde partinin tabandan tavana her kademesinde bulunmuş, tecrübeli, bilgi-birikimi yüksek ve alanlarında mahir insanlar.
Bu denli önemli ve kılcal yerlere gelmelerine karşılık dillendirilen eleştiriler beni böyle bir açıklamaya sevk etti.
‘AK Gençlik yetiştirir!’ sloganı ziyadesiyle vücut buluyor diyebilir miyiz?
Diyebileceğimizi düşüyorum ve ilgililerine mesaj veriyorum!
Selâmetle…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.