BAŞARI DİLERKEN GÖNLÜMDEN GEÇENLER
Yıllar önce idarecilik yaptığım belediyede encümen üyeliğine iktidar partisinden dört seçilmiş meclis üyesi katılımı gerekirken Belediye Başkanımızın örnek bir kararıyla iki muhalefet, iki iktidar partisi üyesi katılması kararı uygulamaya konuldu. Muhalefet temsilcileri altı aylık dönem sonunda “biz sizi belediyeyi kapalı kapılar ardında alıp satıyor zannediyorduk, çok güzel çalışma dönemimiz oldu” diye teşekkür ederken partili arkadaşlarının encümen kararlarına muhalefet şerhi koymadıkları için sitemlerine maruz kalmışlardı. Bazı şeylerin şüyuu vukuundan beterdir. Günümüzde şeffaflık çok daha önemli.
Belediye Başkanlarımıza hayırlı olsun. Yeni dönem başlarken gönlümden geçenleri paylaşmak istiyorum;
Encümen ve Meclis kararlarını belediye internet sitesinden paylaşınız. İhale ilanları yapılıyor ancak ihale teklifleri ve sonuçları paylaşılmıyor, lütfen kamuoyunu bilgilendiriniz.
Popülist davranıp günü kurtarmayı değil, radikal davranıp yarınları kurunuz. Alberto Marquel “Tanpınar’ın izinde Beş Şehir” kitabında kentimiz için “Sanki bir hattatın eseri” tanımlaması yapmış. Konya’mı görsel kirlilikten kurtarınız. Alt-üst geçitlerle en fazla bir yılı kurtarırsınız, Ulaşım Master Planı ile geleceği planlayınız. Sağlıklı nesiller sağlıklı çevrede yetişir. Kentimin çevre sorunları en önemli gündeminiz olmalı. Bir veriye göre kentimin su şebekesi kayıp kaçak oranı % 25; bir diğer veriye göre % 50. Şebekeye verilen her iki veya dört damla suyun neredeyse yarısı boşa gidiyor. Bu acı israf tablosunu düzeltmemeniz vebaliniz olur. 2017 yılı İl Çevre Raporu’na göre kentimin il içindeki su kaynakları ve yeraltı suları kirlenme verileri yok, atık suların yol açtığı kirlenme ile ilgili veri yok, toprak kirliliği verisi yok, tarımsal faaliyetler ile oluşan toprak kirliliği verileri ve toprakta pestisit analizi yok. Bir litre kızartma yağının kanalizasyon şebekesine karışması ile bir milyon litre yeraltı suyunu kullanılamaz hale getirdiği biliniyor ancak 2017 yılında kentimde toplanan bitkisel atık yağı yalnızca 4945 litre. Akümülatör, pil atık toplama çalışmalarının, hiç adı geçmeyen oto sanayi kullanımındaki fren ve debriyaj balata temizleme solüsyonlarının evsel atık olarak çevreye bırakılmasının önüne geçmek en önemli çalışma alanlarınız olmalı. Hem eğitim hem de atık toplanmasını cazip hale getirilmesini planlamalısınız. Geleceğimizi korumalısınız.
İmar Barışında kentim en fazla müracaat yapılan üçüncü il oldu. Bir zamanların gecekondusuz ili Konya’ma yakışmayan veriydi bu. İmarsız, imar planına aykırı yapılaşmaya asla izin vermemelisiniz.
Doğru adımlar iyi planlamalar ile yapılır. Lütfen en iyilerle çalışınız. En çok eski eser restorasyon ve renovasyonu yapılan kentlerden Konya’mda işin proje ve yapım aşamasını kontrol edecek Belediye bünyesinde sanat tarihçisi ve/veya arkeolog bulunmalı ki ülkemin her tarafında görülen kötü örnekler başa gelmesin.
Projelerin başlangıç ve bitiş tarihleri açıklansın ve takip edilsin. Bu davranış projeleri vatandaşımızın sahiplenmesini de sağlar. Kılıçaslan Köşkü Restorasyonunun heyecanını duyan kaldı mı acaba?
Altyapı… Sn. Uğur Özteke üstadımın haklı paylaşımı suda yüzen fareler kadim başkente hiç yakışmıyor. Altyapı belki başta sıkıntı yaratır ama sizlerin kentime karşı sorumluluğunuzdur. Sn. Nalçacı rahmetli 1963-69 yılları arasında başkanlık yaptı ama halâ rahmetle anılıyor, unutmayınız.
Belediye başkanlarımızı kutluyor, başarılar diliyorum. Sevgi ve saygı ile…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.