EBER GÖLÜ
Bazı güzelliklerimiz vardır; onların dibinden geçer gideriz de o güzelliklerden haberimiz bile olmaz. Bir büyüğümüz şöyle derdi; 'insan kendi bahçesindeki güzel gülün farkında olmazmış’ gerçekten bu böyle. Bende size bu hafta çok yakınımızda olan, ama çok kişinin bu güzelliklerden haberi bile olmadığını tahmin ettiğim bir gölümüzden bahsetmek istiyorum izninizle.
Eber Gölü, Afyonkarahisar'ın Eber Kasabasının sınırlarında bulunan göl Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri yirmi bir metredir. İç Anadolu Bölgesi'ndeki Akarçay Havzası'nda, yüzey alanı 125 km² bulan, kuzeyinde Emir Dağları ve güneyinde Sultan Dağları, denizden 967 metre yükseklikte olan bir çöküntü gölüdür. Afyonkarahisar’dan gelen Akarçay ile beslenir. Sultan Dağları'ndan inen bazı küçük dereler de Eber Gölü'ne dökülür. Gölde tespit edilen 465 kuş türünün bulunduğu rivayet edilmektedir.
Göçmen kuşlardan, ördek, Pelikan (Balıkçıl), Dalgıç, Sakarmeke, Kırlangıç, Karabatak, Yılanboynu, Leylek, Çeltikçi, Angıt, Fiyu, Bağırtlak vb. kuş çeşitlerinin uğrak yeridir. Eber Gölü, sulak bölgelerde yetişen bitkileriyle, kamışlarıyla, nilüferleriyle, fotoğraf ziyaretçilerine güzel bir görsellik sunar. Balıkçıl (pelikan) gibi iri yapılı kuşlar, tekne ile gölde gezi yaparken fotoğrafla uğraşı yapan gezginlere anlatılmaz pozlar veriyorlar.
Eber gölü iç Anadolu’nun kuş cennetidir desek abartmış olmayız, hatta doğrusunu söylemiş oluruz. Tekne ile yaptığımız göl turunda, binlerce iri yapılı kuşlar sizi karşılıyorlar. Sanıldığı kadarda ürkek hayvanlar değiller, alışmışlar kayıkların çıkardığı tak tak sesine. Kaçmıyorlar sizden yaklaşabiliyorsunuz, fotoğrafçı olarak çok güzel bir manzara size sunuyorlar kuşlar.
NEFİS GÖL SAFARİSİ
Uzun yapılı kamışların içerisinden patika yol diye tabir edilen kamış aralarından kayıkla geçmek, sanki size bir göl safarisi hissi verir ki, rüya da gibi zannediverirsiniz kendinizi. Ama bu rüya değil gerçeğin ta kendisi Eber gölü. Eber Gölü’ne fotoğrafçı arkadaşlarla iki sefer gezimiz olmuştu, her seferinde ayrı bir güzellikle karşılaşıyorsunuz gölde. Gölün aralarında biten uzun kamışlara hayran olmamak elde değil. Her mevsim ayrı bir renk alıyorlar kamışlar görselliğin yanı sıra ekonomiye de katkı sunuyor kamışlar. Gölde yetişen kamışları biçiyorlar, yastık yapımında ve inşaat sektöründe kullanıyorlar, bu manada verimli bir göl Eber Gölü.
Hele de su üzerinde biten Nilüfer bitkisinin çiçeğine hayranım. Su üzerinde nasılda güzel duruyor anlatamam. Genel olarak beyaz bir çiçek, Nilüfer çiçeği aynı çiçeğin renklileri de varmış. Beyazı o kadar güzel ki renklisini çok merak ettim doğrusu. Memleketimiz o kadar güzelliklerle doludur ki; biz o güzelliklerin ne kadar farkındayız?. Bir şairimizin dediği gibi; ‘’başak başak tane tane yaprak yaprak ANADOLU'M.
Güneşin beslediği aydınlıklar ülkesi ekildikçe bin veren toprağın bereketli. bağrında çiçek açmış sevda türküleri anadır o Anadolu’dur o kucak açmış…
Güzelliklerimizin farkında olmak dileği ile. SAYGILARIMLA