ROBOTLAR TARIMIN EMRİNDE
Halil İnalcık Hoca'yı anlatmak için Konya'ya gelen YÖK Denetleme Kurulu Üyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Bülent Arı’yla, sohbetten önce yemek esnasında sohbet etmiştik.
Silleli Bülent hocam, ABD'de kişi başına düşen bilimsel araştırmanın yüzdesini %36 olarak açıklamıştı. İkinci sırada ise %12 oranıyla Çin geliyor.
Bülent hoca, “Amerika'ya bu alanda ulaşmamız biraz zor gözüküyor” diye de yorum yapmıştı.
***
Bülent Hoca, yıllarca asistanlığını yaptığı Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Osmanlı’yı araştırırken köy ve köylü ile çiftliği araştırdığını ve bunlar üzerinde devamlı kafa yorduğunu belirterek “Osmanlı’yı anlamak demek, köyü anlamak demektir Halil Hoca hep köye çalıştı. Çünkü Osmanlı’da nüfusun yüzde 90’a yakını köylüydü” dedi.
Yâni hoca demek istiyor ki, Osmanlı’yı araştırmak ve Osmanlı Medeniyeti’ni tam anlamıyla bilmek ve tanımak için köye ve köylüye inmek gerektiğini söylüyor.
Osmanlı’nın da neden yıkıldığıyla ilgili bir ipucunu da böylece öğrenmiş oluyoruz.
***
Dünya’da “Roma Medeniyeti ve Osmanlı Medeniyeti” diye iki büyük medeniyetin olduğunu
belirten Bülent Hoca diyor ki; “Osmanlı, köylüden aldığı buğday vergisinden bir Cihan İmparatorluğu yaratıyor. Osmanlı muhteşem bir muhaberat ağıyla birlikte Dünya’da örgütlenmesini köylere kadar yaygınlaştırmış bir başka devlet gösteremezsiniz.” dedi.
***
Çiftlik kelimesinin de, adam başına verilen 100 dönüm araziyi ekip biçmesi için köylünün tarlaya sürdüğü bir çift öküzden geldiğini, meraklısına buradan not düşelim.
***
Tarım, belki de insanoğlunun geliştirdiği ilk büyük inovasyonlardan biri.
Tabiatta bulunan tohumu alıp büyümesini kontrol etmek, istediği şartları çözerek ihtiyaca uygun şekilde geliştirmek, insanlığın dünyayı şekillendirmesine giden yolda atılan ilk büyük adımlardan.
Bugün tarım hâlâ en önemli besin kaynağımız ve durmadan geliştiriyoruz.
Buharlı motordan genetiğe kadar her türlü yeni ve iyileştirmenin sonuçlarını tarımda görüyoruz.
Artık işçi robot teknolojileri de bu alana etki etmeye başlıyor.
FarmBot, robotları fabrikadan tarlaya taşıyor. Lahanadan kabaklara kadar her türlü yiyeceği sizin için suluyor ve ürünlerinizin gelişmesini engelleyen tüm etkenlere karşı da koruyor.
Ayrıca bu sistemi telefondan kontrol etmek de mümkün.
***
Müthiş bir Anayasa’ya sahip olan ABD’nin tarıma neden büyük bir önem verdiği, galiba yukarıda izah edilen ve kişi başına düşen bilim yüzdesinde saklı.
Amerika bugün teknoloji üreten teknolojiler seviyesinde uzay bilimlerinde ve araştırmalarında ilk sırada yer alıyor. Bunun yanında tarıma ve gıda ürünlerine de son derece önem veriyor.
Bizim üniversitelerimiz (Selçuk ve Konya Gıda ve Tarım) Amerika’da tarımda robot teknolojisini kullanan ve gıda üretimi yaparakbu ürünlerini çeşitli ülkelere ihraç eden üniversitelerle boşuna antlaşmalar imzalamıyor.
Robot teknolojisi sayesinde kendi bahçenizde (toprakta olmayabilir) çilek, marul, ve diğer sebze ve meyveleri üretmeniz mümkün. Siz sadece akıllı cep telefonlarınızla bunu yönlendirebiliyorsunuz.
AZİZİM DİYOR Kİ…
AKINSOFT’un Konya’da yaptığı robot fabrikasını, inovasyon ve tarımda robotların kullanımı açısından çok önemsiyorum.
Garson robot ADA’yı geliştiren Bilgisayar Yüksek Mühendisi Dr. Özgür Akın, kurduğu bu fabrikayla bana göre Konya’nın en milliyetperver insanıdır. Kendisini tebrik ediyor ve bu fabrikada Konya tarımın emrinde robotlar ve yazılımlar üretmesini canı gönülden istiyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.