Yaşı elli ve üzeri olup da cami cemaatinden olanlar bilirler. Eskiden camilerimizde perşembeyi cumaya bağlayan gece yatsı namazından sonra kendi usulünce “Tecdid-i İman ve Nikah” yani iman ve nikah tazeleme yapılırdı.
Maalesef, eski hocalar emekli olup yenileri sisteme girince bu güzel, faydalı hatta zaruri gelenekten vazgeçildi. Benim gittiğim camilerde pek rastlamadım. Bir defasında cami imamı yokken namaz kıldıran yaşlı bir imam emeklisi hocamız bildiğimiz usul ile “iman ve nikah tazeleme” yaptırdı ve duasını okudu.
Konunun açıklamasına geçmeden önce “İman-Nikah İlişkisi” üzerinde kısaca durmak istiyorum. Nikah imana bağlı bir işlem olup nikahta iman öncelikli şarttır.
Mesela, Müslüman bir kadın asla ve asla gayri müslim bir erkekle evlenemez. Müslüman biri Müslümanlıktan çıkarsa nikahta hükümsüz olur. İman ve nikahın şakası olmaz! Her türlü imana zarar veren söz ve davranışlar nikaha da zarar verir. Zaman zaman insan bilerek veya bilmeyerek imana zarar verici söz ve davranışlar içerisinde bulunabiliyor.
Peygamber Efendimiz(sav);“Yararlı işler görmekte acele ediniz. Zira yakın bir gelecekte karanlık geceler gibi birtakım fitneler ortalığı kaplayacaktır. O zamanda insan, mü’min olarak sabahlar, kâfir olarak geceler; mü’min olarak geceler, kâfir olarak sabahlar. Dinini küçük bir dünyalığa satar.” (Müslim, Tirmizî, İbni Mâce) Buyurmaktadır.
Ahir zaman fitnelerinin yoğun olarak yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Allah(cc) korusun; imanımız her an tehlikeye girebilir. Hoca efendiler sohbetlerinde imana zarar verecek söz ve davranışlar üzerinde özellikle durmaktalar. Çünkü, tüm medya olmak üzere yaşam alanları imana yönelik tehlikelerle doludur. Onun için iman tazelemeye, dolayısıyla nikah tazelemeye bırakınız ayı haftayı her gün ihtiyacımız var.
Bu yenileme faaliyetinin adı “Tecdid-i İman ve Nikah” olarak bilinir ve bu ad altında bir takım söz ve dualarla camilerimizde icra edilir. Çok gerekli olduğu gibi çokta zevkli bir faaliyettir.
Şunu özellikle belirteyim ki üç talak ile gerçekleşmiş bir boşanma tecdid-i nikah ile yenilenemez. Bu konuyla ilgili şöyle bir açıklama yapılmaktadır.
İman ve nikah tazeleme, nikahın yeniden kıyılması ile karıştırılmamalıdır. Nasıl ki bir insan yaptığı hata ve kusurlardan dolayı iman tazeleyip tevbe istiğfar ediyorsa, bu da o kimsenin imansız olduğu için iman tazeleme yaptığı anlamına gelmez. Bu, yapılan hataların giderilmesine yönelik Allah(cc)’tan af dilemesidir. Nikahta aynı bunun gibidir. Burada nikah tazeleme yapılması da nikahsız olduğu için değil nikahının düşmesine sebep olabilecek hataların giderilmesi içindir.
İman ve nikah tazeleme duası çok güzel ve insanı rahatlatan bir duadır. Dua şöyle:
“İlâhi Yâ Rabbi! İlâhi yâ Rabbi! İlâhi yâ Rabbî! Haddi bülüğumuzdan bu ana gelinceye kadar bizim elimizden, dilimizden, gözümüzden, kulağımızdan ve diğer azalarımızdan sadır olan küfür, şirk, isyan, gıybet, iftira, hâsılı her ne kadar günah-ı kebâir ve günah-ı segayir işledikse biz onların cümlesinden rücû ettik, bir daha işlememeye azm-i cezm-i kast eyledik.
Peygamberlerin evveli Hazreti Âdem (as) sonuncusu bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa(sav) Efendimiz ve bunların arasında gelmiş-geçmiş bütün peygamberlerin cümlesi haktır. Onlara Cebrail (as) vasıtası ile indirilen emir ve nehiylerden bizlere haber verdiklerinin cümlesi haktır ve gerçektir. İnandık iman getirdik. Dilimiz ile ikrar, kalbimiz ile tasdik eyledik” diyerek AMENTÜ duası okunur.
Çok çok önemli lütfen buraya dikkat ediniz!
“İtikatta mezhebim EHL-İ SÜNNET VEL CEMAAT mezhebi, onlar her ne itikat üzere oldular ise ben dahi ol itikat üzere oldum,” denilerek
devam edilir ve aşağıdaki nikah tazeleme duası okunarak tamamlanır.
“Allâhümme innî ürîydü en üced-didel îmâne ven nikâhe tecdîden bi gavli lâ ilâhe illallâh, Muhammed’un Resûlullâh” üç defa okunur ve sonrasında;
“Hakkan ve sıdga ve Sallallahu Tealâ Aleyhi veselleme Rasûluhun Nebiyya vel hamdülillâhi Rabbil âlemiyn,” diye devam edilir.
Bazı ilaveler yapılsa da genel olarak “İman ve Nikah Tazeleme” işlemi yukarıdaki usul çerçevesinde icra edilmektedir. Bu işlemin dinimizdeki yeri ile ilgili yaptığım araştırmada delilleriyle birlikte yeri olduğunu gördüm.
Önerim; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm camilerimizde eskiden olduğu gibi perşembeyi cumaya bağlayan yatsı namazından sonra “İman ve Nikah Tazeleme” duasına devam edilmesi için gerekli emir ve talimatı vermesidir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.