Recep Konuk, kırsalın şansı...
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin (PANKOBİRLİK) 10 bine yakın çiftçinin katılımıyla gerçekleştirdiği 56. Olağan Genel Kurulu'nda 1999 yılından bu yana kooperatifin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Recep Konuk, yeniden başkan seçildi. Bu durum hem çiftçiler hem tarımsal anlamda önemli çalışmalara imza atan Recep Konuk için iyi oldu.
Çünkü, dünyada ve ülkemizde azalan kırsal nüfusu değerlendirdiğimizde, kırsal nüfusu kaybetmek önemli bir sorun. Sorunun çözümü için ülkemizde tarıma dayalı sanayiler ve kırsal turizmin geliştirilmesi gerekiyor. Recep Konuk’un bu anlamda yaptığı çalışmalar, tarıma yönelik yatırımların üretime kazandırılması yönünde gösterilen çabalar ortada…
Bakınız, 2007 yılında 6 milyar 673 milyonluk dünya nüfusunun 3 milyar 328 milyonu kırsalda, 3 milyar 345 milyonu kentlerde yaşarken, son on yılda kent nüfusunun 766 milyon artarak 4 milyar 110 milyona yükseldiği, kırsal nüfusun ise sadece 45 milyon artışla 3 milyar 377 milyona ulaştığı, dünya nüfusunun 7 milyar 484 milyon olduğu bilgisine ulaşıyoruz. Bu ne demek,son on yılda kırsal nüfusun 130 ülkede artarken, 13 ülkede değişmediğini, Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 75 ülkede ise azaldığını açıklıyor. Türkiye’nin kırsal nüfusu azalan ülkeler arasında 1 milyon 507 bin azalma ile 9. sırada olduğunu görüyoruz.
Türkiye’nin 2007 yılında 21 milyon 562 bin olan kırsal nüfusu, yüzde 30.9 oranında iken, 2017 yılına kadar yüzde 17.2 azalma ile 20 milyon 55 bine inerek, yüzde 25.6 oranına gerilemiş.
Tarımdaki makineleşmeyle birlikte tarımdaki istihdamın yüzde 20’lerden yüzde 5’lere ineceğini biliyoruz ve bunun önlenemez bir sonuç olduğunu görüyoruz.
Ülkemizde bu kadar kırsaldan göç yaşanıp büyük şehirlerin yükü ağırlaşırken, Recep Konuk gibi kırsal nüfusu orada tutacak projeleri birer birer ortaya koyacak, bu fikre sahip adamların olması lazım. Hükümet, kırsalda tarımsal girdi kullanan işletmelerin kurulmasını teşvik etmeli. Tarımsal sanayi ve kırsal turizmi geliştirilmelidir. Kırsala kentlerde olan hizmetler götürülerek, kır-kent ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. İnsanların doğdukları yerde doymaları sağlandığında, şehirler de ağır göç yükü baskısından uzaklaşacaktır.
Tüm bunlar, kentleri yaşanmaz kılan göçleri önleyici hem de kırsal nüfusu üretken kılarak kendine yeterli hale getirecek sonuçlar içermektedir.
İşte Recep Konuk adıyla şanıyla, fikriyle hizmetiyle çiftçinin üretiminin değer bulmasını sağlamış, onları daha çok üretmeye yönlendirmiş, tarımın ülke ekonomisinde ve kalkınmasındaki önemini gözler önüne sermiştir.
Yolun açık olsun başkan…
Bundan böyle yapacağınız yatırımlar gençleri özendirici, göçleri durduran, üretmeden büyüyemeyeceğimiz gerçeğini ortaya çıkaran çalışmalar olur. Yolunuz açık üretimleriniz ve yeni yatırımlarınız bol olsun…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.