SANAL PARA BİTCOİN (BİTPARA)
Çok iyi açıklamasını yapamadığım, anlamaya çalıştığım bir sistemle ilgili bilgiler aktaracağım bugün…
O para, şu para, bu para derken bitparamız da oldu. Öyle bir para ki bu, para kısa sürede değerler değişiyor. Aklınızın alamayacağı kadar hızla değişen bu paranın değerini şimdi ben yazsam ben yazarken mutlaka değişiyordur. Onun için size rakamlar vermek istemiyorum.
Kısa sürede bu kadar değer kazanan başka bir para birimi olmadığı için de Bitpara’ya ilgi giderek artıyor.
Kim çıkarır? Kim alır, kim satar? Kim buna sanal paraya güvenerek hakiki parasını bağlar?
Öğrenebildiğim kadarı ile anlatacağım.
Bilgisayar ortamında çok sayıda sanal para işleme konuldu. Biri öne çıktı... 2009’da kendini Satoshi Nakamoto diye tanıtan ve daha sonra ortalıktan yok olan bir dahi Bitpara sistemini kurdu. Nasıl ki kurucusu “gölge” kurucu ise, sistem de bütünü ile “gölge” bir sistem. Sistemin sorumlusu kim, merkezi nerede, hesaplarını kim denetliyor, paralar nereye gidiyor belli değil.
Bitpara sistemi kurulduğunda havuza belli miktarda sanal para konuldu. Sistem yönetimi (kimler ise) zaman zaman internet aracılığı ile çok zor bilgisayar bilmeceleri-sistem soruları yayınlıyor. Bunları çözenlere ödül olarak Bitpara veriliyor. Böylece Bitpara miktarı artıyor. Bitpara miktarı 21 milyon adet olarak sınırlandırılmış durumda. Şimdilerde 16 milyonu aşan Bitpara dolaşımda.
Yeni Bitpara’ların dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bunu çözmek profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi 12,5 adet Bitpara kazanıyor. Şifre ile uğraşamayanlar günlük fiyat ile internetten Bitpara satan sitelerden para ile satın alıyor. Bitpara alıp satmak, işlem yapmak için sanal cüzdan oluşturulması gerekiyor. Bunun için internetten uygulama indiriliyor. Sanal cüzdan şifreleniyor. İşlemler bu sanal cüzdan üzerinden gerçekleştiriliyor. Günlük fiyattan alınacak Bitpara’lar cüzdanda biriktiriliyor. Satış veya havale bu cüzdandan yapılıyor. Bitpara ile yapılan işlemlerde işlemi kimin yaptığı ve kimle yaptığı belirsiz kalıyor. Bir cüzdandan bir başka cüzdan sahibine para yolladığında bütün işlemler şifrelenmiş dosyalar aracılığıyla yapıldığı için kimin kime para yolladığı belli olmuyor.
Arz ve talebe göre Bitpara kuru devamlı değişiyor. Açık anlatımı ile Bitpara fiyatı altın fiyatından daha oynak. Spekülasyon sevenler bu sanal para sistemini yaşatıyor.
Yabancı dil ve hatta Türkçe sitelerde (İnternette Türkçe siteler var) bolca “gel-gel” var ama tek bir sorumlunun adı ve adresi görünmüyor. Bermuda ofisi diye bir ofisin 3 sorumlusunun adı internette dolanıyor. Bunların ikisi Rusya, biri Finlandiya doğumlu genç adam. Bitpara satın almak için gösterilen paraların Japonya, İsviçre adresleri var. Bitpara’nın Türkçe sitesi olduğuna göre, Türkiye’den de Bitpara alıp satanların sayıları çok olmalı.
Bitpara sınırlı sayıda olması nedeniyle değeri yükseliyor. Değeri yükseldikçe bu kez bu yükselen değere bakarak bu paraları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyenlerin talebi artıyor ve bu talep artışı sonucu bu paraların değeri daha da yükseliyor.
Yine de uyaralım..
Dikkatli olmakta fayda var.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.