Şeb-İ Arus Yaklaşırken
Aralık ayı Konya için dünya gündeminde olma ayıdır. Bu ay Hz. Mevlana’nın vuslat ayıdır malumunuz. Sema gösterileri ticari amaçlarla artık neredeyse her il ve mekanda yapılıyor olsa da, günümüzde iş daha da ileri gidip neredeyse her ilde bir Şeb-i Arus töreni organizasyonu haline geldi ve biz Konya olarak bunu önlemek adına bir şeyler yapamamışsak da Sema Konya’da izlenir ve böyle kalmalıdır.
Dünya gezi sitelerinde Konya’nın önde gelen merkezleri Hz. Mevlana Türbesi, Şems Tebrizi Türbesi, Sadrettin Konevi Türbesi, Alaaddin- Aziziye-İplikci-Kapu-Selimiye Camileri, Şehitler Abidesi, Bilim Merkezi, Eşrefoğlu Camii, Sille, Klistra, Sultanhan, Çatalhöyük, Arkeoloji Müzesi, Bilim Merkezi, Tınaztepe olarak geçiyor. Biz bu önemli haftada konaklayan misafir sayımızı artırma adına çabalar göstersek de çeşitli şirketlerin tur organizasyonlarında konaklama üzülerek inceledim ki ya yok ya da maksimum bir gece. Biz tur organizatörlerinin rotasını yakın merkezlere çevirememişiz hâlâ. Hemen her programda Hz. Mevlana Türbesi, Şems Tebriz-i Türbesi, Karatay Medresesi, İnce Minare Medresesi, Alaaddin Camii, Meram bağları, Sille ve Şeb-i Arus törenleri var doğal olarak. Konaklamasız turların bazıları Kapadokya’ya devam ediyor; 1 gece konaklamalı olan programlara ise ya İstanbul’a geçerken Akşehir Nasrettin Hoca Türbesi ekleniyor ya da mutlulukla gördüm ki Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eflatun pınarı, Kilistra nadiren Çatalhöyük programa eklenmiş. Biz Kelebekler Parkı gibi özel bir mekanı henüz rutin gezi programına aldıramamışız. Sille artık yeni yüzüyle önemli bir gezi noktası olarak kabul görmüş. Meke Gölü-Acıgöl-İvriz-Yerköprü Şelaleri gibi mekanlar göz ardı edilmeye devam ediyor ki bu da bizim tanıtım eksikliğimizden geliyor muhtemelen.
Keşke hem internetteki önemli dünya gezi sitelerine Konya’mın geniş kapsamlı tanıtımı iletilse; hem ülke içi tur organizasyon şirket yetkilileri kentime davet edilip konaklatılsa ve yakın mekanları da içine alacak, misafirlerimizi daha uzun süre konaklatacak programlar geliştirilse. Bu iş için Belediyelerimiz ve Kültür Müdürlüklerimiz el ele başarılı işler gerçekleştirebilirler ve kazanan kentim olur. Uzun süredir beklenen Konya Tanıtım Rehberi hazırlanmasındaki son aşamayı bilmiyorum, umarım en kısa zamanda hazır olur inşallah. Her Konyalı özellikle belediye turizm büro yetkilileri, otel resepsiyon görevlileri, Konya’da ticaret yapan tur şirketleri, taksiciler birer turizm gönüllüsü olarak görev yapmalıdırlar.
Şeb-i Arus haftasının kentim, kentlim ve ülkem için yeni bir başlangıç olmasını; Hz. Mevlana felsefesinin Konya, Türkiye ve Dünya’ya hakim kılınmasını diliyorum. Hz. Mevlana’yı sadece anma değil anlamak ve yaşatmak hepimiz için kurtuluş olacaktır. Saygılarımla…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.