Tarihî Mâbedlerimiz (22)
Erdemşah Mescidi
Türkiye Selçukluları devri eseri olan Erdemşah Mescidi, Hicrî 617 (Milâdî 1220) yılında Hacı İsmailoğlu Şemseddin Erdemşah tarafından yaptırılmıştır.
Konya’nın Meram İlçesi, eskiden Kalecelp Mahallesi’nde (günümüzde Şükran Mahallesi) olan bu yapı, kubbe ile örtülmüş kübik bir harimden ibaret bir Selçuklu mescididir. Halk arasında Kalecelp Mescidi olarak anılır.
Son yenileme sırasında mescidin kıble tarafındaki haziresinde bir mezar taşı ortaya çıkmış; bu konuda araştırmalar yapan tarihçi Mehmet Ali Uz, bu mezar taşının, bu mescid ve mahalleye adını veren Kale-i Celb Sultan’a ait olabileceğini belirtmiştir. Server Ağa adında bir zat, mescidin güney bitişiğine yaptırdığı evi mescide vakfetmiş; ayrıca bir şeriye sicili kaydından da bir dükkânın gelirinin mescide vakfedildiği tesbit edilmiştir. Mescidin kuzey cephesine sonradan ilâve edilen bir kısım, doğu ve batıdan bölünerek bir çeşit son cemaat mahalli yeri hâline getirilmiştir. Esas harim, taş duvarlar üzerine tuğla kubbelidir. Harim kuzey cephede iki, doğu ve batıda birer pencere ile aydınlanır. Son yıllarda mescidin etrafı açılıp, geniş kapsamlı bir yenilemeye tabi tutulmuş; çini süslemeli mihrabı bu esnada ortaya çıkmıştır. Giriş cephesinde de çini yazılar bulunan mescidin kubbesi de kurşun kaplanmıştır.
KİTABESİ
Kitabesinin Türkçe tercümesi şöyledir:
‘Rahmen ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Bu mescidi, büyük sultan, dinin ve dünyanın yücesi, fetihler sahibi mü’minlerin emirinin yardımcısı, Keyhüsrev oğlu Keykubat’ın saltanatı sırasında, Tanrı’nın rahmetine muhtaç zayıf kul Hacı İsmail oğlu Şemseddin Erdemşah 617 yılında yaptırdı. Allah’a hamd olsun.”
Kaynakça:
Uz, M.Ali, 2007b, 365
Konyalı, İ. Hakkı, Konya Tarihi, 1964, 355
Atçeken, Zeki, 1998, 47
Karpuz, Haşim, Konya Ansiklopedisi, 2012, c.3, s.207
atımı izlemek harika Manyas gölünde. Ben çok sevdim Manyas gölünü…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.