Yakma – Yıkma Kardeşim
Orman Haftası... Orman nedir? Ormanların önemi, faydaları, yararları nelerdir?
Doğal olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları yerleri ile birlikte orman olarak tanımlanır. Orman ağaçları yapraklarının şekline göre geniş yapraklı ağaçlar ve iğne yapraklı ağaçlar olmak üzere iki gruba ayrılır.
Geniş yapraklı ağaçlar genel olarak yapraklarını sonbaharda dökerler, kışın çıplak kalırlar ve İlkbaharda tekrar yaprak açarak yaşamlarına devam ederler. Bu türlere örnek olarak Meşe Kayın, Gürgen, Kestane, Kızılağaç, Kavak, Karaağaç, Dişbudak, Ihlamur, Ceviz, Çınar verilebilir.
İğne yapraklı ağaçlar ise her zaman yeşil dediğimiz yaz-kış yeşil görünen ağaçlardır. Yaprakları iğne gibi ince, sert ve batıcıdır. Bu ağaçlarda yapraklarını dökerler fakat belirli bir mevsimde hep birden yapraklarını dökmezler. Bu nedenle daima yeşil kalırlar. Bunlara örnek olarak Çam, Göknar, Ladin, Sedir, Ardıç, Servi gösterilebilir.
Ormanlar sağladıkları pek çok maddi ve sosyal faydaları ile ülkemizin en önemli doğal kaynaklarındandır. Bu faydalarının sürekli olabilmesi için planlı ve düzenli bir şekilde işletilmeleri gereklidir. Kesilen ağaçların, yanan ormanların ya da çeşitli şekillerle zarar gören ve yok olan ağaçların yerine yenileri dikilmeli ve böylece ormanların devamlılığı sağlanmalıdır.
Ormanlardan sağlanan ana ürün, yaşantımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz yapacak ve yakacak olarak kullanılan önemli bir üründür,
İçinde bulunduğumuz Orman haftası dolayısıyla Konya -Hadim / Dedemli Kasabası’nda çevre ve yaşam konularına yakın ilgisi olan merhum Hasan BİLGİLİ’nin kaleme aldığı Orman Şiiri;
YAKMA-YIKMA KARDEŞİM
Orman senin öz malındır
Yakma yıkma kardeşim
Ölsen bile salındır
Yakma yıkma kardeşim
Düşün kapındaki eşiğin
Çocuk iken beşiğin
Ağzına yemek taşır kaşığın
Yakma yıkma kardeşim
Döşettiğim tabanı
Tahtadandır tavanı
Tarlandaki sabanı
Yakma yıkma kardeşim
Sen ona düşman olamasın
Orman gibi dost bulamazsın
Milyarlar versen alamazsın
Yakma yıkma kardeşim
Evine girdiğin kapı
Kazma, kürek balta sapı
Onsuz yapılmaz yapı
Yakma yıkma kardeşim
Orman senin öz malın
Sakın kırma bir dalın
Arıya kovan, ayağa nalın
Yakma yıkma kardeşim
Ne varsa gözünle gördüğün
Harmanda dolanıp sürdüğün
Yaba kürek kapan kurduğun
Yakma yıkma kardeşim
Faydaları saymakla bitmez
Kupkuru yerde kuşlar bile ötmez
Hasan bu sözleri kafadan atmaz
Yakma yıkma kardeşim.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.