Ömer Altay

Ömer Altay

1896’dan günümüze olimpiyat tüneli-3

1896’dan günümüze olimpiyat tüneli-3

1908 LONDRA OLİMPİYATLARI

Ev sahibi şehir: Londra, Birleşik Krallık, Ülke sayısı: 22, Sporcu sayısı: 2.008 (1.971 erkek, 37 kadın), Spor disiplini, müsabaka sayısı: 22 spor dalında 110 karşılaşma. Açılış töreni: 27 Nisan 1908, Kapanış töreni: 31 Ekim 1908. Resmen açan Kral VII. Edward, Stadyum: Londra White City Stadyumu.

omer-altay-1.jpg

Vezüv Yanardağı patlayınca!..

1908 Yaz Olimpiyatları ya da resmi tanımı ile IV. Olimpiyat Oyunları, 1908 yılında Büyük Britanya'nın başkenti Londra'da gerçekleştirildi. Aslında IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) tarafından 1904 yılında Olimpiyatların Roma'da düzenlenmesi kararlaştırıldı. Lakin 7 Nisan 1906’da İtalya’nın güneyindeki Vezüv Yanardağ patlamasının oluşturduğu büyük felaket, İtalya’nın Olimpiyatlar için ayırdığı maddi kaynağın, felaket bölgelerine aktarmasına ve bu süreçte Roma’nın ev sahipliğini kaybetmesine yol açtı. 1908 Londra Olimpiyat Oyunları’nda Osmanlı Devleti’ni Galatasaray Lisesi öğrencisi Aleko Moulos temsil etmesi de, ülkemizin ilk resmi olimpik açılımı oluyordu.

omer-altay-1.webp

Bayrak krizleri yaşandı

Oyunlar, 1906 Ara Olimpiyatları'nda olduğu gibi her ülkenin sporcusunun kendi millî bayrakları ile bir geçit töreninde yürümesi ile başladı. Ancak, yaşanan bazı ihtilaflar oyunların başlangıcında krize neden oldu:

omer-altay-2.jpg

Olimpiyatlara ilk kez katılan Finlandiya'nın Rus Çarlığı egemenliği altında olmasından ötürü geçit töreninde Finlerin ayrı bir bayrak altında yürümesine Rus yetkililerin girişimleriyle izin verilmedi. Oyunlara 3. kez katılan İsveç'in bayrağı törenin yapıldığı stadyuma asılmadığı için bu durumunu protesto eden İsveçli sporcular açılış törenini terk etti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer Altay Arşivi
SON YAZILAR