Ömer Altay

Ömer Altay

1896’dan günümüze olimpiyat tüneli-9

1896’dan günümüze olimpiyat tüneli-9

1936 Berlin Olimpiyatları

Ev sahibi şehir Berlin, Almanya, Katılan Ülke sayısı 49, Sporcu sayısı 3,963 (3,632 erkek, 331 kadın), Etkinlik sayısı 19 spor dalında 129 karşılaşma, Açılış tören 1 Ağustos 1936, Kapanış töreni 16 Ağustos 1936. Resmen açan Adolf Hitler, sporcu yemini eden Rudolf Ismayr. Olimpiyat ateşini yakan Fritz Schilgen. Stadyum: Berlin Olimpiyat Stadyumu.

1936 Yaz Olimpiyatları (Almanca: Olympische Sommerspiele 1936) ya da resmî adıyla XI. Olimpiyat Oyunları (Almanca: Spiele der XI. Olympiade), II. Dünya Savaşı öncesinde, 1936 yılında Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. 26 Nisan 1931 tarihinde Berlin, Barselona'daki 29. IOC Oturumu'nda, Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği için teklif aldı ve bu teklif kabul edildi. O dönemde olimpiyat oyunları için yarışan diğer şehirler İskenderiye, Barselona, Buenos Aires, Köln, Dublin, Frankfurt, Helsinki, Lozan, Nürnberg, Rio de Janeiro ve Roma idi.

OWENS VE LONG’UN ÖRNEK ARKADAŞLIĞI

Jesse Owens ve Lutz Long'un arkadaşlığı bu olimpiyatlarda olmuştur. Lutz Long iki kere çizgiyi geçmiş ve kötü bir başlangıç yapmış ve Amerikalı atlet Jesse Owens altın madalya kazanmıştır. Owens'i ilk alkışlayan arkadaşı Lutz Long olmuştur. Bu olay birçok kitapta anılır. Olimpiyat oyunları Adolf Hitler tarafından filme aldırılmıştır.

TÜRKİYE BERLİN OLİMPİYATLARINA BÜYÜK ÖNEM VERDİ

1932’de Los Angeles’ta düzenlenen olimpiyatlara mesafenin uzaklığı ve ağır maliyet nedeniyle katılamayan Türkiye Cumhuriyeti için İkinci Dünya Savaşı’nın arifesinde düzenlenen 1936 Berlin Olimpiyatları, Türk spor tarihi açısından bir dönüm noktası oldu. 1924 ve 1928 Olimpiyatları’na ülke prestiji için katılan Türk sporcuları, Berlin Olimpiyatları’na devlet desteğinde ve organize olarak hazırlandı. Mustafa Kemal Atatürk, Nazilerin gölgesinde düzenlenen ve devletlerin bir gövde gösterisine dönüşen Berlin Olimpiyatları’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin de varlığını hissettirmesini istiyordu. Bu bağlamda bazı branşlarda yabancı uzmanlar ülkeye getirildi ve azami oranda devlet desteği sağlandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer Altay Arşivi
SON YAZILAR