2014 böyle geçti
2014 yılını geride bırakıyoruz.Çok pozitif olmayan aynı zamanda daralmış piyasalar ve kısır döngü içerisinde geçen dalgalı bir yıl geçirdik. Yılı tamamlarken bizim için pozitif olan tek gelişme bence petrol fiyatlarındaki düşüş ve cari açığa olan katkısı görünen budur. Yıl içerisinde Dolar/TL’de ve Euro/TL’de ciddi anlamda dalgalanmalar yaşanmış Dolar/TL 2,410 seviyelerini, Euro/TL 3,217 seviyelerini gördükten sonra düşüşler yaşanmıştı. Borsa İstanbul ise 92 bin seviyelerini gördükten sonra şu sıralar 85 bin seviyelerinde hareket etmektedir. Altın fiyatları yıl içerisinde 3 geri 1 ileri gidip gelmiş yılın birçok bölümünde olduğu gibi yılı da düşüşlerle kapatmak üzeredir. 2014 yılı için söylemiş olduğumuz öngörüler tamamıyla tutmuştur. 2014 yılı için zor bir yıl geçireceğimizi sıkı para politikaları sebebiyle kısır bir döngüde sadece ihracata dayalı bir ekonomik program uygulandığını ve iç piyasadaki daralmanın yılın içerisinde iyice kendini hissettireceğini belirtmiş altını çizmiştik. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının uyguladığı sıkı para politikası sonuçlarını verdi. Bizim beklediğimiz gibi iç piyasada daralma, büyüme rakamları beklentilerin altında kaldı. Yazımın başında da belirttiğim gibi bizim için olumlu gelişme petrol fiyatlarındaki düşüş ve bunun cari açığa olumlu yansımasıdır. Ülkemiz için 2014 yılı için söyleyeceğimiz en önemli gelişme tabii ki bu rakamların dalgalanmasının sadece ülkemizdeki sıkı para politikası ile alakalandırmak yanlış olacaktır.
Ülkemizin etrafında yaşanan jeopolitik gelişmeler fiyatların ve rakamların dalgalanmasında başlıca etkenlerden bir tanesidir. Yaklaşık üç yıldır devam eden Suriye’deki olaylar ve son bir yıldır Irak’ta yaşanan İŞID olayları ekonomik olarak Türk ekonomisine zarar veren diğer gelişmelerdir. Tabii ki Rusya’da yaşanan gelişmeleri unutmamak gerekir. Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş rüzgârları ve yılın son günlerinde Rusya’ya uygulanan ambargolar nedeniyle Ruble’de yaşanan dalgalanmalarda ekonomik olarak bize yansıyan gelişmeler oldu. Rusya ile ilgili kaygılarımız henüz bitmedi. Rusya’ya hala yaptırımlar, ambargolar uygulanıyor. Rusya’nın şu sıralar düzlüğe çıkması çok zor bir ihtimaldir. Rusya’da yaşanacak her olumsuz gelişme sonrası dünya piyasalarında yeni dalgalanmalar yaşanacaktır. Biz de bu dalgalanmalardan olumsuz olarak etkileneceğiz.
Avrupa ekonomisi yine krizlerle dolu bir yıl geçirdi. Bütün yıl boyunca Avrupa ekonomisinin çeşitli ülkelerindeki sorunlar nedeniyle gündemler oluştu. Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İtalya ve İspanya’da yaşanan olumsuz gelişmeler gündeme damgasını vurdu. Avrupa’nın lokomotifi denilen Almanya’nın bile ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı ZEW endeksinde ve ekonomik göstergelerinde düşüşler yaşandı. Deyim yerinde ise Almanya bile sallandı. Sonunda Avrupa Merkez Bankası kötü ekonomik gidişata dur demek adıma parasal genişleme adımları attı ve faizleri negatif seviyelere çekerek Avrupa ekonomisine can vermeye çalışıyor. Bununda yansımalarının 20015 yılı içerisinde göreceğiz.
Euro’nun değerini düşürerek rekabet yaratmaya çalışan bir Avrupa Merkez Bankası görüyoruz. Başarılı olmaya çalışıyorlar. Fakat bununda o kadar kolay olacağını sanmıyorum.
ABD tarafı 2014 yılını en rahat geçiren ülke oldu. Daha önce almış oldukları önlemler, ABD ekonomisinde gözle görülür düzelmeler yaşattı. Bunu işsizlikte istihdamda, konut satışlarında ve güven endekslerinde görüyoruz.
2015 yılı için beklentilerimizi ve öngörülerimizi bir sonraki hafta yazacağımı belirtmek isterim. 2015 yılı ekonomik ve sağlık anlamında herkesin gönlünce olmasını temenni ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.