Dr. Mehmet Portakal

Dr. Mehmet Portakal

Bağırsaklarımız sınır kapımızdır; onlara iyi bakalım

Bağırsaklarımız sınır kapımızdır; onlara iyi bakalım

Bağırsaklarımız sınır kapımızdır; onlara iyi bakalım

 

Vücudumuzun atık yönetim sistemi olan bağırsaklarımız aslında yaşamımızı sandığımızdan daha fazla etkilemektedir. Bağırsaklarımız sağlıklı çalıştıkça birçok hastalıktan korunur ve kendimizi hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak iyi hissederiz. Sindirim sistemimizin kalbi denecek kadar önemli bir parçası olan bağırsaklarımız sindirim sistemimizin tam fonksiyonlu çalışmasını sağlarken bağışıklık sistemimizin de güçlü kalmasına yardımcı olur. Su, tuz, vitamin ve mineral gibi vücudumuza yararlı besin maddelerinin zararlı maddelerden ayrılmasını sağlayan bağırsaklarımız, vücudumuz tarafından sindirilemeyen toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırır. Bağırsaklarımız düzenli çalışmadığında toksinler vücudumuzdan atılamaz ve atılamayan toksinler bağırsaklarımız tarafından emilir. Bunun sonucunda da şişkinlik, kabızlık, gaz problemleri, fazla kilolar gibi sıkıntıların yanında yorgunluk, halsizlik ve enerji bulamama gibi psikolojik sorunlar da yaşayabiliriz. Bu nedenle bağırsaklarımızın görevlerini yerine getirebilmesi için onların düzenli çalışmasına yardımcı olmalıyız. Onları temiz tutmak için bağırsak detoksu yapmalıyız.

 

 

Bağırsak detoksu nedir?

 

 

Nasıl ellerimizi, yüzümüzü temiz tutmak için sıklıkla yıkıyorsak ya da temiz kalmak için banyo yapıyorsak iç organlarımızı da yıkamamız gerekiyor aslında. Onları temiz tutmak için de yapmamız gereken bazı şeyler var ve bunların başında da detoks geliyor. Özellikle bağırsaklarımızı temiz tutmamız çok önemlidir çünkü tamamen sağlıklı bir vücuda sahip olabilmemiz için bağırsak floramızda iyi bakteri oranının yüksek olması gerekir. İyi bakteriler yüksek olduğunda yiyecekler tamamen emilecek ve yiyeceklerin besin değerleri vücudumuzdaki tüm sistemlere katkıda bulunacaktır. İyi bakterilerin bağırsaklarımızdaki oranını artırmak için de bağırsak temizliğine özen göstermeliyiz. Bağırsaklarımızı temiz tutmadığımızda duvarlarında kötü bakteriler, parazitler ve virüsler birikebilir. Bağırsak duvarları bu zararlı maddelerin üreyip çoğalmaları için de iyi bir ortam oluşturur. Durum böyle olunca toksik kimyasalların vücudumuzdan atılması zorlaşırken yeni toksik maddelerin üremesi de kolaylaşır.

 

 

Bağırsak detoksunun faydaları

 

·    Vücudumuzu kötü bakterilerden ve toksinlerden arındırır.

·    Hayati besin maddelerinin vücudumuz tarafından emilimini kolaylaştırır.

·    Bağışıklık sistemimizin güçlü kalmasını sağlar.

·    Kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

·    Midemizde oluşan şişkinlik ve gaz sorunlarını önleyerek hafiflik ve rahatlama hissetmemizi sağlar.

·    İrritabl bağırsak sendromu, kabızlık ve kronik ishal gibi hastalıkları azaltır.

·    Bağırsaklarımızın doğal kasılma gücünün güçlenmesine destek olur.

 

 

Bağırsak detoksu ne ile yapılır?

 

 

Bağırsak detoksu yaparken en önemli şey bol bol su içmektir. Normalde içtiğimiz su miktarını, bağırsak detoksu yaptığımız dönem 2 hatta 3 katına çıkarmamız iyi olacaktır. Düzenli su tüketimi zararlı toksinleri atarak bağırsaklarımızı ve vücudumuzu temiz tutar. Lif açısından zengin gıdaları tercih ettiğimizde bağırsaklarımız daha çok hareket edecektir. Daha çok hareket eden bağırsaklarımız zararlı toksinleri daha kolay vücudumuzdan atacaktır. Aynı zamanda probiyotik yiyecek ve gerekirse besin desteği tüketimimizi de artırmamız gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Mehmet Portakal Arşivi
SON YAZILAR