Enflasyon-Küçük yatırımcı...
Enflasyondan söz etmeyeniniz yoktur herhalde. Özellikle, gıda temel ihtiyacımız olduğu için öncelikli olarak enflasyonun mutfağa yansıyan kısmına bakıyoruz. Gıda enflasyonunun arkasında, gıdada üretici fiyatlarındaki artış var. Gıda da üretici fiyatları artıyor.
2017 Ocak ayından geriye gıdada üretici fiyatlarında 12 aylık ortalama artış % 4.17 iken, bu yıl % 8.09 oldu. Ne var ki, üretici fiyatlarındaki yüksek artış gıda maddeleri fiyatından kaynaklanmıyor. Gıdada üretici fiyatları artışı genel artış oranının gerisinde...
Son 12 ayda üretici fiyatlarındaki ortalama artış %15.66 iken tüketici fiyatlarındaki ortalama artış %11.23 oranında. Gıda dışı üretici fiyatlarındaki artış yüksek oranlarda. Önümüzdeki aylarda üretici fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarının üzerine binecek.
Merkez Bankası enflasyonun gerileyip gerilemediğini, “Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi”nden izliyor. Bu gösterge, ekonomi yönetiminin kontrolü dışındaki fiyat artışlarından arındırılmış bir gösterge. TÜFE’yi oluşturan harcama kalemlerinden enerji, gıda, alkollü ve alkolsüz içecekler, tütün ve altın kalemleri çıkarılarak hesaplanıyor.
Merkez Bankası’nın izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergesinde 12 aylık ortalama fiyat artışı geçen yıl % 8.32 idi. Bu yıl 10.45 oldu. Geriye gidiş yok.
Petrol fiyatlarındaki artış, Hükümetin dolaylı vergileri artırması, yavaş yavaş gelen kamu zamları enflasyonunun aşağıya çekilmesini önlüyor.
------
Enflasyondan sonra ticari yaşamın içerisinde olan ve ürettiği ürünleri pazarlamakta, pazar bulmakta zorlanan yatırımcılara her zaman bir sözümüz olmuştur. Yatırımcı ürettiği mamulü nihai tüketiciye nasıl ulaştıracağına dair yeterince iyi analiz yapmadan yani hangi kanallarda hangi maliyetlerle karşılaşacağını iyice incelemeden üretim kararı almışsa tabii ki zorlanacak. Ayrıca, ürettiği mamul piyasadaki rakipleri ile fiyat-kalite ikilisi göz önünde bulundurulduğunda yüksek maliyetle üretiliyorsa bu sizi yine sıkıntıda bırakacaktır. Rakiplerinin de nihai tüketiciye ulaşmada aynı yollardan geçtiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekecek.
Ülkemizde bugün hemen hemen her türlü piyasa belirli şekilde manipüle edilerek kartel piyasası kuralları işletilmeye çalışılmaktadır. Örneğin, balık halinde bir şehrin hemşerileri hatta birbirleri ile akraba olanlar, aynı şekilde sebze halinde de hatta haldeki yükçü bölüğü taşıma hizmetlerinde de gizli karteller mevcuttur denilebilir. Büyük şehirlerdeki taksi işletmeciliği de. Benzeri her konu ele alınıp iyi incelendiğinde bu yapı ortaya çıkar. Canlı hayvan ve karkas et ticaretinde de benzer yapı var; okul taşımacılığında da.
Neyse gelelim, fizibilitesi tam ve eksiksiz, yapılan yatırımın sermayesinin heba olmadan mamulünün nasıl satılabileceğine. Önemli tüketim merkezlerinde eşzamanlı olarak üretimin tamamının satılabileceği ve sadece kendi ürettikleri mamullerin satıldığı dükkanlar açarak, nihai tüketiciye direkt olarak ulaşmak. Doğal olarak dükkanlar kiralanmalıdır. Asla satın alınmamalıdır.
Aslında konuyla ilgili daha çok detay verilebilir fakat burada ancak bu kadar kısa anlatabiliyoruz. Yeni yatırımlarla yola çıkacaklara bizden uyarı olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.