Muhammet Yavaş

Muhammet Yavaş

Konya İhracatta hız kesmeyecek

Konya İhracatta hız kesmeyecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2024 yılı ilk 6 ay ihracat rakamları Konya için sevindirici haberler veriyor. Konya, Türkiye genelindeki ihracat artış hızının üzerinde bir performans göstererek ilk yarısında ihracatını %5,5 artırarak 1,659 milyar dolara yükseltmeyi başardı. Bu rakamla Konya, il bazında Türkiye ihracatından %1,53 pay alarak 10. sırada yer aldı.

Başkan Selçuk Öztürk'ün de belirttiği gibi, Haziran ayında yaşanan iş günü eksikliğine rağmen Konya, yılın ilk yarısındaki genel yükseliş trendini korumayı başardı. Bu durum Konya'nın ihracat potansiyelinin ve küresel pazarlarda rekabet gücünün bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Peki, Konya'nın bu başarısının arkasında neler yatıyor ve ihracat potansiyelini daha da yukarılara taşımak için neler yapılabilir?

KONYA'NIN AVANTAJLARI

-Zengin Tarımsal Üretim-

Konya, Türkiye'nin en önemli tarım havzalarından biridir. Buğday, arpa, şeker pancarı, meyve ve sebze gibi ürünlerde önemli bir üretim potansiyeline sahip. Tarımsal ürünler ve bunlardan üretilen mamuller Konya'nın ihracatında önemli bir yer almıştır.

-HAYVANCILIK-

Konya hayvancılık sektöründe de öne çıkan bir şehir. Et, süt ve deri gibi hayvansal ürünler de Konya'nın ihracat kalemleri arasında pay olmakta.

-GÜÇLÜ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ-

Konya'da OSB'lerde faaliyet gösteren birçok firma ihracat yapmakta. Otomotiv yan sanayi, tekstil, plastik ve kimya gibi sektörler Konya'nın ihracatına katkı sağlıyor.

KONYA'NIN İHRACAT POTANSİYELİNİ ARTIRMA STRATEJİLERİ ?

-YENİ PAZARLARA GİRİŞ-

Konya'nın ihracatını çeşitlendirmek ve küresel pazar payını artırmak için yeni pazarlara giriş yapılması gerekiyor. Afrika, Uzak Doğu ve Orta Asya gibi pazarlar Konya için büyük bir potansiyel teşkil edebilir.

İhracatta rekabetçi olabilmek için firmaların Ar-Ge ve ürün geliştirme faaliyetlerine önem vermesi gerekiyor. Katma değeri yüksek ürünler üretmek ve yenilikçi olmak Konya'nın ihracatını artıracaktır.

Konya ürünlerinin uluslararası pazarlarda daha iyi tanınması ve pazarlanması markalaşma açısından hazırlıklar yapılmalı. Yerel ürünlere ait Konya işaretlemeleri de markalaşma sürecinde önemli rol oynayabilir. E-ticaret platformları, Konya'nın ürünlerini global pazarlara ulaştırmak için önemli bir araç olabilir. Firmaların e-ticaret altyapılarını geliştirmeleri ve online satış kanallarını kullanmaları teşvik edebilir.

Konya, ihracat potansiyeli yüksek bir şehirdir. Son yıllarda yapılan yatırımlar ve çalışmalar ile Konya ihracatını önemli ölçüde artırmıştır. Yeni pazarlara giriş, Ar-Ge ve ürün geliştirme, markalaşma, e-ticaret ve kamu desteği gibi konularda yapılacak çalışmalar Konya'nın ihracat potansiyelini daha da yukarılara taşıyabilir. Konya'nın ihracattaki başarısı, Türkiye ekonomisine de önemli katkılarda bulunabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Yavaş Arşivi
SON YAZILAR