Konya’da güneş bir başka doğacak
Konya, taşıdığı tarihsel ve sosyal özellikler bakımından çok farklı bir bakış açısını ve çalışma ufkunu hak eder. Diğer metropollerden farklı olarak, daha sakin, daha gürültüsüz, daha karmaşasız, daha huzurlu bir kent olan Konya’da yatırıma muhtaç alanlar ve faaliyet isteyen bölgeler birer avantaj olarak görülür.
Bu belediyecilik ufkuyla standart yerel yönetim hizmetlerinden farklı olarak Konya’yı bir dünya şehri yapacak vizyon projeler, örgütlenme, kaynak yaratma ve kullanma stratejisi ile hayata geçirildi. Şehrin sessiz ve sakin belediyecilik geleneğinin aksine özellikle son 10 yılda fark ettiren, kalite düzeyi yüksek çalışmalara imza atıldı.
Mavi Tünel, Konya-Ankara ve Konya-İstanbul Hızlı Treni, uçak seferlerinin çoğaltılması, yeni üniversiteler, duble yollar, Kelebekler Vadisi, yeni stat, kültüre ve yeşile yapılan yatırımlar, çevre düzenlemeleri, onlarca yeni okul, yüzlerce sınıf, büyük ölçekli gerçekleştirilen projeler Konya’yı bir üst basamağa taşıyan vizyon çalışmalar oldu.
Konya’da fark edilen bu değişim, gelen gidenin de gözünden kaçmıyor.
Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin Konya’yı ziyaretinde terör ve terörle mücadeleye dair söyledikleri şehrin ilk gündem maddesi oldu. Vali ve Başkan’la görüşen Bakan’ın Konya övgüsü satırları arasında dikkat çekecek bir haber vardı. Belki de şehre verilen metro müjdesinden sonra, verilecek daha büyük müjde kalmadığını düşünmeye başladığımızdan bunu fark etmedik.
İşte o gözden kaçırılan şehrin sınai ve ticari ufkunu değiştirecek Konya Serbest Bölgesi… Kocaeli, Mersin, İzmir gibi liman kentlerinden sonra Kayseri, Mardin, Denizli ve Gaziantep’ten sonra Konya’nın da “Serbest Bölge”si olacak.
Bakan Zeybekçi’nin Organize Sanayi Bölgeleri’nin verdiği başarılı sonuçları vermeyen serbest bölgelerle ilgili tasarrufu merak ediliyordu. Bu nedenle kendisi, uzun süredir “Türk Serbest Bölgeleri” adıyla bir projeye de kafa yoruyor. Dünyadaki örnekler arasında yeni bir model arıyor Bakan… Dünyanın orta yerinde olan, stratejik önemi haiz, geçiş noktasında bulunan Türkiye, böylelikle kendi serbest bölge modelini üretecek. Hükümet kurulur kurulmaz besmeleyle beraber ekonomide ilk atılacak adımlar, serbest bölgeler kanununda, bütün ihtiyaçları karşılayan, mahrumiyetleri ortadan kaldıran, problemleri çözen bir düzenleme olacak. Plan program, niyet öyle şimdilik.
Şimdi merak ettiğiniz, burada neler yapılacağı... Türkiye’de serbest bölge kullanıcılarının en fazla yürüttüğü faaliyetlere bakarsak; üretim, alım-satım, depo işletmeciliği, bankacılık, iş yeri kiralama, montaj-demontaj, bakım-onarım gibi iş alanları...
Serbest bölgelerin ihracata ve istihdama katkısı oldukça büyük. Yılda 40-50 bin kişi burada iş buluyor. Türkiye’nin en önemli serbest bölgesi TUBİTAK-MAM. Konya Serbest Bölgesi de AR-GE’ye dayalı olarak yeni teknolojilerin sanayiye kazandırıldığı, teknoloji transferlerinin gerçekleştirildiği bir serbest bölge olacak… Şimdiden hayırlı olsun…
“Sürekli çalış, hareketli ol. Çünkü akar su donmaz/Aşk bile boy atıp baş çekme sırrını hareketten elde etti.”
“İnsanın uğradığı zararlar, çalışmamasındandır, elde ettiği kazançlar ise çalışıp çabalamasından…” demiş Celaleddin Rûmi…
Konya eskiden beri hareket halinde bir şehir… Bazen duracak, umutları tükenecek gibi olsa da yeniden sabırla tevekkülle umutlarını diriltebiliyor. Bugün de barış ve umutla, dostluk ve samimiyetle, biraz daha gayretle sadece şehrin, ülkenin değil, yeryüzünün de sorunlarını çözebileceğine inanıyor. Bu inanç bize yetecek. Göreceksiniz o zaman Konya’da güneş bir başka doğacak…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.