Muhammet Yavaş

Muhammet Yavaş

Konya’daki Suriyelilerden Esad’ın çağrısına cevap!

Konya’daki Suriyelilerden Esad’ın çağrısına cevap!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkedeki iç savaş nedeniyle farklı ülkelere giden Suriyeliler için genel af ilan ettiğini açıklamasının ardından Konya’daki Suriyeliler Pusula’ya konuştu. Konya’daki Suriyelilerin yanıtı Esed’i kızdıracak!

İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana birçok Suriyeli can güvenliğini gerekçe göstererek ülkelerini terk ediyor. İç karışıklığın başladığı ilk günden bu yana Suriyelilerin göç için en çok tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye ilk sırada yer alıyor.

suriye-1.png

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 29 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 9 bin 382 kişi azalarak toplam 3 milyon 96 bin 157 kişi oldu. Suriyelilerin en çok tercih ettiği şehirler arasında ise Konya ilk sıralarda yer alıyor. Resmi kayıtlı Suriyeli sayısının 120 bini aştığı Konya’daki Suriyeli vatandaşlar, Beşar Esad’ın genel af ve ülkelerine geri dönme çağrısına ne cevap verdi?

BİRÇOĞU TÜRKİYE VATANDAŞI VE KONYALI OLDU

2011 yılından bu yana akın akın göç alan Türkiye’de yaşamak için Konya’yı tercih eden Suriyelilerin büyük bölümü, hizmet sektöründe çalışırken, bir kısmı da kendi işlerinin patronu olarak çalışma hayatında yer alıyor. Konya’da yaşayan Suriyelilerin büyük çoğunluğu yıllar önce göç ettikleri Konya’ya alıştıklarını, Konya halkının da kendilerini kabullendiğini, iş hayatında yer edinmeye başladıklarını, çocuklarını Türk okullarında okuttuklarını ve artık çocuklarının da Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olduğunu ifade ederek, Konya’da kurdukları düzeni bozup yeniden Suriye’ye gitmeyi düşünmediklerini belirtiyor.

suriye-1.jpg

GERİ DÖNERİZ AMA BİR ŞARTLA!

Genel af, asker kaçakları için 3, yurtdışına kaçanlar için ise 4 ay içinde teslim olacaklar için geçerli olacak. Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından yayınlanan kanun hükmünde kararname kapsamında, 22 Eylül 2024 tarihinden önce işlenen firar suçları, kabahatten ağır ve cinayetten hafif olan suç ve bazı ihlaller için genel af ilan edildi.

Esad’ın 13 yıldır Suriye devam eden iç karışıklık ve iç savaşın baş müsebbibi olduğunu söyleyen Suriye uyruklu Muhammet Abdullah, “Yuvamız yıkıldı, topraklarımız kan gölüne döndü. İnsanları çocuk, yaşlı demeden öldürdüler bizlere az da olsa acımadılar ve şimdi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad çıkıp 'Ülkenize geri gelin, af çıkardım' diyor. Biz buna neden inanalım? Katil olan birine kim inanır? Evimiz, barkımız, topraklarımız, vatanımız başımıza yıkıldı, kan gölüne döndü. Ailelerimiz öldü. Kimsemiz kalmadı, neden döneyim ki? Belki dükkânlarımız, çok paramız, arsalarımız, tarlalarımız vardı ama kim ne yapsın? Her şey para değil ki. Önemli olan insanlık, insanlığı burada gördük niye dönelim? Bizlerden almadıkları bir canımız kaldı onu da buraya gelip kurtardık. Bunlar samimi ve gerçek şeyler değil. Bizler burada bir düzen kurduk, bu düzende hayatımızı sürdürmek istiyoruz. Ülkemize döneriz ancak bir şartımız var. Açık ve net bir şekilde Esad’ın gitmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘BİZİ SURİYE’YE BAĞLAYACAK HİÇBİR ŞEYİMİZ KALMADI’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın af kararına şüpheyle yaklaştığını belirten Muhammet Abdullah, “Suriye’de yaşanan gelişmelerin hepsini takip ediyoruz. Bugün ne söylenirse söylensin geçmişte yaşadıklarımızı unutamıyoruz. 12 yıl önce sabahın erken saatlerinde bomba sesleriyle uyandık. Evimizin yakınına bomba düştü. Bunu yapan bir başkası değildi. Mevcut yönetim kendi halkının üzerine bomba yağdırıyordu. Canımızı, yavrularımızı kurtarmak için tek çaremiz vardı, o da kaçmak. Savaş şimdi devam ediyor. Ailemi, akrabalarımı tam 12 yıl önce kaybettim. Benim Suriye’de kimsem kalmadı. Anne ve babamı kaybettim, kardeşlerimi kaybettim ve eşimle beraber Türkiye'ye geldik. Allah razı olsun, Müslüman kardeşlerimiz o zor zamanlarda bizlere evlerini açtı Müslüman kardeşlerini kucakladı. İlk zamanlarda ismini dahi bilmediğimiz şehirlerde kaldık. Çok zor ve sıkıntılı dönemlerden geçtik. Bu dönemlerde bizlere Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Tayyip Baba sahip çıktı. Bizler onu çok seviyoruz. Allah razı olsun başta devlet büyüklerinden sonra Müslüman kardeşlerimizden. Ben sabah işe giderim akşam evime gelirim. Bu günümüze kadar kimseye bir zararımız olmadı. Kimsede bizlere zarar vermedi. Düzenimi burada kurdum, hayatıma burada devam edeceğim. Konya’ya göç etmiş Suriyeli birçok kişiyle görüşüyoruz. Onlarda benim gibi düşünüyor. Büyük bir çoğunluğumuz Suriye’ye dönmeyi aklının ucundan bile geçirmiyor. Esad’ın samimi gelmeyen bu çağrısının en azından benim çevremdeki Suriyelilerde hiçbir karşılığı yok” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Yavaş Arşivi
SON YAZILAR