MOBBİNG-1
Konya’da, merkezi Ankara’da olan Mobbing ile Mücadele Derneği’ni kurduk. Dilimize yeni giren ve çoğu zaman da anlamı tam olarak bilinmeyen mobbing çağımızın da en önemli konuları arasında yer almakta, büyük bir çoğunluk da bu durumdan şikâyet etmektedir. Ancak mobbing nedir bir görelim.
Mobbing (işyerinde psikolojik taciz), işyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından, diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme, işten soğutma, iş yaptırmama veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur veya mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar toplamıdır.
Her karşı davranış mobbing değildir. Bunun için şu unsurlar gerçekleştirilmelidir. Her şeyden önce işyerinde yapılmalıdır. Üstler tarafından astlara yapılabileceği gibi, astlar tarafından üstlerin, ya da eşitler arasında da uygulanabilir. Yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırma amacıyla sistemli bir şekilde yapılmalıdır. Süreklilik kazanmış bir sıklıkla ve kasıtlı yapılmalı; mağdurun kişiliğine, mesleki durumuna veya sağlığına zarar verecek davranışlar olmalıdır. Çoğu zaman sinsice uygulanır.
P. Coelho “en kusursuz cinayet, yaşama sevincini öldürmektir” demekte. Aslında ne kadar da doğru ve anlamlı bir cümle. Çağımızın getirdiği ve çoğunlukla da “kapitalizmin” eseri olan mobbing çıkar çevreleri, menfaatçiler, hastalıklı ruhlar ve aciz insanların eseri olarak görülmektedir.
Mobbing mağdurları ne yapmalı:
Öncelikle sakinliğinizi koruyarak, temkinli ve ölçülü bir biçimde, mobbing yapan kişi veya kişileri uyararak, mobbingin bir kişisel hak ihlali olduğunu belirtin ve durdurulmasını talep edin. Olumlu cevap alamıyorsanız silsile yoluyla yöneticilerinize başvurun.
Öncelikle “mobbing ajandası” denen günlük tutarak, çatışma hangi konuda başladı, hangi tarihte kiminle başladı belirtin. Daha sonra gün, yer ve saat vererek; aşama aşama, gün gün gelişmeleri kaydedin; sürece ait günlük tutun.
Mobbing kimlerin gözü önünde gerçekleşti, ne sıklıkta devam etti, savunma ne zaman istendi, soruşturma ne zaman açıldı, savunma nasıl yapıldı, ceza verildi mi, verildi ise ne zaman verildi, cezaya itiraz edildi mi, dava açıldı mı, bunları kaydedin.
Varsa yazışmaları, mesajları, e-postaları saklayın. Alo 170’i arayarak, işyerinde psikolojik taciz konusunda uzman psikologlardan destek alın, tüm gelişmelerin resmi olarak kayda girmesini sağlayın.
Mobbing sürecince nükseden psikosomatik hastalıklar nedeniyle mümkün ise hekim raporu alın.
BİR ÇALIŞANA PSİKOLOJİK TACİZ YAPAN, YETKİSİ VE BİLGİSİ OLDUĞU HALDE BU EYLEM VE İŞLEMLERE GÖZ YUMANLAR DA PSİKOLOJİK TACİZİ YAPANLARLA AYNI DERECEDE SUÇ İŞLEMİŞ OLURLAR.
Nereye başvurulur?
Mobbing mağdurları mevzuat çerçevesinde ÇSGB (Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu), TBMM, Anayasa Mahkemesi, CİMER, BİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçileri Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile İl, İlçe İnsan Hakları Kurullarına başvuruda bulunabilir.
Ayrıca her aşamada derneğimizden destek alınabilir, yardım istenebilir (www.mobbing.org.tr).
İŞYERİ KANSERİ MOBBİNG, çalışanı İNTİHARA ya da CİNAYETE kadar götürebilen önemli bir süreçtir.
Şimdilik bu kadar açıklama ile sonucu bağlamak istiyorum ama konu ile ilgili açıklamalar ve örnekler bu sayfamda verilmeye devam edecektir. Önemli olan doğrudan ve hakça aracılık yapmaktır. Her geçen süre mobbinge maruz kalan kişinin aleyhine işler ve buna dikkat etmek gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.