Piyasalar bekle gör modunda!
2015 yılı için öngörülerimizde dövizdeki hareketliliğin ve dalgalanmanın daha hızlı olacağını yazmıştım. Ocak ayına girerken de başta döviz piyasalarında olmak üzere borsada, faizlerde, altında hareketli günler yaşıyoruz. Altınla başlamak istiyorum. 10.09.2104-24.09.2104-12.11.2014-19.11.2014-3.12.2014 tarihli köşe yazılarımda altınla ilgili net ifadeler kullandım. Kısacası altının düşeceği kadar düştüğünü uzmanların altın daha da düşecek açıklamalarının olduğunu fakat benim beklentimin 82 TL seviyelerinden artık altın almanın zamanı olduğunu, kademeli olarak da olsa altın alınabileceğini yazdım. Altın şimdilerde 96 TL seviyelerinde, yorumu sizlere bırakıyorum.
İsviçre merkez bankası ise bu hafta para piyasalarını hareketlendiren çok önemli bir karar aldı. Daha önce 1,20 seviyesinden sabitledikleri CHF/Euro paritesinden vazgeçtiklerini bunu iptal ederek Euro/CHF paritesini serbest bıraktılar. İsviçre Frangı/TL karar öncesinde 2,250 seviyelerinde iken karar sonrası 2,680 seviyelerine kadar tırmandı. Ve piyasalar gün boyu dalgalandı. İsviçre Frangının önümüzdeki dönemde de değerinin artırarak devam edeceğine inanıyorum. Euro’dan, dolardan kaçan güvenli liman arayan yatırımcıların İsviçre Frangını da güvenli liman olarak göreceklerini bekliyorum.
Bu haftaya gündem oluşturacak iki karar daha olacak. Biri bu yazımı yazdığım yani 20.01.2015 günü saat 14,00’de açıklanacak TCMB Para piyasaları kurulu toplantısındaki TCMB’nin faiz kararı, ikincisi Perşembe günü yani yarın Avrupa Merkez Bankası ECB’nin parasal genişlemeyle ilgili alacağı kararlar. ECB’nin kararıyla devam edecek olursak aylardır her toplantıda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi parasal genişlemeyle ilgili ipuçları verdi. Hep bir sonraki toplantıda parasal genişlemenin artırılabileceği ile ilgili açıklamalar yaptı. Piyasalar artık ECB başkanı Mario Draghi’nin kaçışının olmadığını yani parasal genişlemenin artık kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasından bu yönde bir adım bekleniyor. Böyle bir gelişme olursa başta Euro/Dolar paritesindeki düşüşün hızlanacağını, doların değerinin daha da artacağını bekliyorum. Bununla birlikte Altının gram fiyatında ve altının Ons fiyatında da önemli bir sıçrama meydana gelecektir. Perşembe günü piyasalar açısından Avrupa merkez bankasının kararları çok önemli olacaktır.
14,12,2014 tarihli yazımda da Dolar/TL 2,280 seviyeleri alım için çok büyük fırsattır diye belirtmiştim. Piyasalarda bahar havası olduğunu uzun sürmeyeceğinin de altını çizmiştim. Dolar/TL 2,405 seviyelerine kadar dalgalandığında da ben fiyatların düşeceğini hatta o zaman bile 2,280 seviyelerine kadar geri geleceğini belirttim. Ulusal kanallarda da bazı uzmanlar o sıralar 2,310 seviyesinin altına gelmeyeceğini bir daha oraların görülmeyeceği ile ilgili yorumlarda bulunuyorlardı. Ben ise iddialı biçimde 2,280 seviyelerinin altını çizmiştim ve görülüyor ki Dolar/TL 2,280 seviyesine değdikten sonra hızla 2,340-2,350 seviyelerine kadar yükseldi. Bizim öngörümüzün ne kadar isabetli olduğu bir daha ortaya çıkmış oldu. Bundan sonraki süreçte ben Dolar/TL’nin 2,280-2,420 bandında dalgalanmasını bekliyorum. Piyasalarda oluşabilecek çok önemli pozitif hareketler olduğu zaman 2,280 tersi olumsuz negatif hareketler sonrası ise 2,42’ye doğru dalgalanacaktır.
Evet, TCMB’nin faiz kararı geçtiğimiz haftalarda ve bu hafta çok konuşuldu, tartışıldı. Yazımı yazıyorum öğlen saatlerinde de Merkez’in faiz karar gelecek bunu öncesinde geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan TCMB’yi biraz sert bir şekilde eleştirdi. Faizlerin yüksek kaldığını indirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Merkez Bankasının bağımsızlığından bahsetti. Ve faizler indirilmezse çağırır hesap sorarız dedi. Aynı bu tür açıklamalar ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin yaptığını görüyoruz. Bakan Zeybekçi’de faizlerin yüksekliğinden bahsetti ve Merkez faizlerle ilgili adım atması gerektiğini söyledi. Tüm bu gelişmeler ışığında TCMB’den faiz kararı bekleniyor. Benim beklentim TCMB para piyasaları kurulundan bugün 0,25 veya 0,50 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyorum. Fakat 0,50 baz puanlık bir indirimin daha olası olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Bekleyip göreceğiz aslına bakarsanız bu kritik ortamda faiz indirimi yapılmaması daha iyi olurdu. Nedenleri ne diyecek olursak jeopolitik gelişmeler çözüm süreci, seçimler, Rusya ve en önemlisi ABD Merkez Bankası FED’in faiz artıracak olması piyasalar için negatif gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.
Son not petrol fiyatları acaba bu kadar düşük kalabilecek mi? Cari açığımıza yardımcı olmaya devam edecek mi?
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.