ÜRETEN KADINLAR KOMEK’LE YOLA ÇIKTILAR
KOMEK kursiyerlerinin el emeği göz nuru binlerce eserinin yanında çok sayıda etkinliğin de yapılacağı program da Konyalı hanımlar ürettikleri ürünleri ve emeklerini sergilediler.
Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nın yılsonu sergisi Altın Dokunuşlar, bu yıl “Türk İslam Sembolleri” temasıyla görücüye çıktı.
Tahir Akyürek’in de söylediği gibi KOMEK, bir bütün olarak şehrin eğitim ve kültür seviyesini yükselten, insan kalitesine olumlu katkıda bulunan bir halk üniversitesi…
KOMEK’e gelenler değerler eğitimiyle birlikte mesleki eğitim alıyor. KOMEK’ten alınan sertifika ile işe giren, meslek sahibi olan, kalifiye ara elemanı olarak ülke kalkınmasına hizmet veren insanlar var.
KOMEK, klasik belediyecilik faaliyetinin çok ötesinde, 21. yüzyıl yerel yönetim anlayışına uygun bir faaliyet. 12 yıldır gerçekleşen ve yoğun ilgi gören KOMEK 12 yılda 356 bin kişiye eğitim veren büyük bir organizasyon. KOMEK kursiyerlerinin el emeği göz nuru eserler sergilendiği zaman kurslarda verilen eğitimlerle özellikle hanımların neleri başarabildiğini görüyorsunuz.
Kadınlara yönelik kredilerden iş hayatında ki zorlukları nasıl aştıklarından hep söz ettik. Onlar risk almayı biliyor ve başarıyorlar. İşte başarıya giden bu yolda ilk adımı KOMEK’te atanların sayısı bir hayli fazla. Bu kurslarda aldıkları sertifikalarla birkaç arkadaş bir araya gelerek, devletin verdiği desteklerden faydalananlar kendi işyerlerini, atölyelerini açma olanaklarına kavuşuyorlar.
Kurslarda yeteneklerini geliştiren ve hatta hiç bilmedikleri alanlarda eğitim alanların da başarı oranları yüksek. Üreten kadınlar, ev ekonomilerine katkıda bulunurlarken üretmenin ve başarmanın hazzını da tatmış oluyorlar. Kadınların toplumdaki tartışılmaz önemleri yerlerini hatırlatmaya gerek var mı bilmiyorum ama kadınlar, toplumun hem sosyal yaşamında hem de iş yaşamında yerlerini almayı bildiler. KOMEK onlara çıkacakları yolda ışık tuttu ve danışmanlık yaptı. Yani onlara yol gösterdi ve üretmelerini, çalışma hayatında yerlerini almalarını sağladı.
Konya’da sanayi üretiminde ara eleman konusunda hala yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Ara elemanların yetişmesi de hiç kolay değil ve bu işi meslek liseleri üstlenmiş durumda. Fakat KOMEK özellikle meslek sahibi olmayan kadınlara kazandırdıklarıyla daha çok dikkat çekiyor. Çünkü kadınlar yıl boyuna aldıkları eğitimlerle meslek sahibi oluyorlar ve çalışma hayatına atılırken yönlerini daha kolay belirleyebiliyorlar. Açıkçası KOMEK kadınların çalışma yaşamındaki çıkacakları yolda tercihlerini de kolaylaştırmış oluyor.
Buradaki aldıkları eğitimlerle yola çıkan bir çok kadın tanıyorum. Onlar böyle bir çalışmadan ve hatta bu eğitimlerin verildiği binalardan bile memnunlar. Söylemleri aynen şöyle:” mahallemizde halk eğitimlerin açacakları kursları bekler dar dükkanlarda kısıtlı imkanlarla eğitim almaya çalışırdık. Bugünle kıyas bile yapamıyoruz.” Böyle bir memnuniyetten sonra tabii ki bu faaliyetin başında, işlerin aksamadan ve üstelik her geçen gün branşların çoğaltılarak bir halk üniversitesine dönüştürülmesinde büyük emeği olan Ahmet Köseoğlunu’da tebrik etmek gerekiyor. Çalışmalar, üretilenler, eserler son derece güzel. Niyet güzel, sonuç güzel tüm çalışanların emeklerine sağlık. Üreten kadınlarımızın yolları açık olsun…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.