Erol Sunat

Erol Sunat

Yolun Ve Bahtın Açık Olsun Derbent!

Yolun Ve Bahtın Açık Olsun Derbent!

Bir zamanlar 5.5 metre genişliğinde yolu vardı Derbent’in. Yedi metre diye saymışlardı. Yan yana iki araç zor geçerdi. O yoldan 18 km. gidilir ve Konya-Beyşehir asfaltına ulaşılırdı.

Doksanlı yılların başında İlçe olmuştu Derbent. 1991 yılında İlçe olurken Belediye Başkanı rahmetli Abdi Çaycı, Derbent’e İlçeliği getiren ve kazandıran Başkan olarak, Derbent’in ve Derbentlilerin gönlünde…

Bu garip ve mahzun İlçeye, İlçe oluşundan yaklaşık iki yıl sonra 1993 yılında atanmıştım.

Altı yıla yakın gidip geldiğim Derbent’in yollarını bilmemem mümkün mü?

Derbent bizim gözümüzde hep “Aladağ’ın İncisi” oldu ve öyle kaldı.

Derbent Aladağ’a 9 metre genişliğinde yol müjdesi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a, Derbent’te 1993-1998 yılları arasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapan bir kamu görevlisi olarak teşekkür ediyorum.

Bu yol gerçekten Turizm yolu olacak. Derbent Aladağ ise Konya’nın Kış Sporları merkezi…İster Konya’nın Erciyes’i deyin, isterse Konya’nın Uludağ’ı…

Hepsi kabul…

Bizler, hayaller kurmuştuk Derbent’e. Çeyrek asır sonra sizler, hem bu hayalleri gerçekleştiriyor, hem de daha ilerisi için hepimize yeni hayaller kurduruyorsunuz!

Duygulanmamak mümkün değil…

 

BANA, O HAYALİ KALEME ALMAK NASİP OLDU

O yıllarda Belediye Başkanı olarak rahmetli Abdi Çaycı vardı. Sonrasında, Belediye Başkanı olarak Haydar Döğentaş vardı. Kaymakam Salih Işık’ın Derbent üzerine kurduğu hayallere katkıda bulunduk, destek verdik, destek olduk. Fotokopi 99’un sahibi Yusuf Yiğit Gazetenin baskısını ve dağıtımı üstlenmişti, Konya’da en büyük destekçimiz Derbent’in ilk İl Genel Meclisi Üyelerinden Mustafa Yılmaz’dı, o yıllarda DERDAY Başkanı olan, daha sonra üst üste üç dönem  Derbent Belediye Başkanlığı yapan Hamdi Acar bu hayalin içinde var olan, Derbent’in tanıtımı için gayret gösteren dostlarımızdan biriydi.

Bana, o hayali kaleme almak nasip oldu. Hayalden gerçeğe geçişin en güzel ve en isabetli adımlarını Belediye Başkanlığı döneminde Hamdi Acar attı.  Başkanın bu işin hayata geçmesinde yapmış olduğu özverili çalışmaları kim inkâr edebilir, kim unutabilir ki…

Çünkü şehirler vefalıdır. Şehirlerin hafızası, nisyan ile malul olan insan hafızasına zerre kadar benzemez.

 

YAKLAŞIK 30 YILLIK BİR İLÇE DERBENT!

Derbent artık 29 yıllık bir ilçe, 2021 yılıyla birlikte 30. yılına merhaba diyecek. Bundan sonra, Derbent’in oldukça büyük ve hareketli bir değişim yaşayacağına şahit olacağız.

İlçe kabına sığamayacak.

Gerek ekonomik olarak, gerek kültür ve turizm olarak baş döndürücü gelişmeler bekliyor Derbent’i.

Tahmin yada kehanet bizim işimiz değil.

Bizim temennimiz, Aladağ’ın İncisinin kaybettiği yılları, telafi etmesi, gelişmesi, Turizm merkezi olması, Türkiye ile birlikte, dünyanın birçok ülkesinden gelecek ziyaretçileri kabul etmesi.

Aladağ’ın eteklerinde kurulu Derbent, 30 yıl önce işsizlikten gurbete gitmiş, tuğlacılığı öğrenmiş , tutunmuş, gurbeti ikinci vatan kabul etmiş insanlarla doluydu. Bu arada pancar sökümü için gitmedikleri yer yoktu.

Gurbet nedir, hasret denir, gurbette nasıl ayakta kalınır mevzularını onlarca yıl evvelinden bilen bir yerdi Derbent. Bayramlarda memleketlerine gelenlerin özlemleri ise görülmeye değerdi.

Kaymakam Salih Işık Bey, Köylere Hizmet Birliğinden kurduğu Aladağ’ın İncisi Derbent Gazetesinin sorumluluğunu bana vermişti. Öğretmen arkadaşlarım, Kaymakamlıkta görevli gençler aylık çıkan bu gazetede bir yıl boyunca Derbent’i yazdık, Derbent’i anlattık, Derbentten anlattık. İlk defa anlatıyorduk ve tanıtıyorduk Derbent’i, Aladağ’ı. O günleri Dr. Fahrettin Alişar kardeşim, 18 Temmuz 2020 tarihli Yenigün Gazetesindeki köşesinde, sağ olsun çok hoş bir şekilde anlatmış.

 

ÜÇ KÜPELİ GELİN!

O yıllarda, “üç küpeli gelin” diye bir yazı yazmıştım, Aladağ’ın İncisi Derbent Gazetesine.

Elimizde yalnızca Alişar Göleti vardı. Dereağzı Göletinin ise çalışmaları sürüyordu. Dönemin Çiftliközü Belediye Başkanı Ali Ulu’nun büyük gayretleriyle hayata geçen Çiftliközü Göletininde, çalışmaları devam ediyordu. Bizim üç küpeli gelinimiz, Derbent’in yokluğa, imkansızlığa  veda etmesi demek olan üç gölet üzerine kurmuş olduğumuz bir başka hayalimizdi.

O yıllar hayal kurma yıllarıydı. Elimizde hayal kurmaktan başka bir imkanda yoktu. Elbet bir şeyler yapılıyordu amma, her şey çok ağır gidiyordu. Yıl 1993, Derbent iki yıllık bir İlçe, oteli yok. Bankası yok, Petrol İstasyonu yok. Bir tane Lokantası, birde daha sonraları açılan bir etli ekmek fırını vardı. Ulaşım olarak, aracınız olması şarttı. Değilse, Otobüsler sadece gidiş ve bir sonraki günün sabahı dönüş için sefer yaparlardı.

Bugün, üç küpeli gelin çoktan hayata geçti. Derbent’in sulanamayan arazileri sulanmaya başladı.

Konya Pazarlarında Derbent Fasulyesi var artık. Derbent çileği var, Derbent Kirazı var.

O yılların Derbentte görev yapan kamu görevlileri olarak, olmayanları, yapılamayanları olsun diye, yapılsın diye hayal ettik. Hayallerimizi de yazıya döktük. İyi ki yapmışız. Şimdi bu gelişmeler bizi duygulandırıyor.

İki ay kadar önce, Eski Amasya Valisi, o yılların Derbent Kaymakamı Salih Işık Bey Konya’ya geldi, tekrar görüşmek nasip oldu. Yusuf Yiğit, ben, Kaymakam Bey ve bir arkadaşı birkaç saat sohbet ettik. Sohbetimiz Derbentle başladı, Derbentle bitti.

 

BAŞKAN ALTAY, DERBENT’E UĞUR GETİRDİ!

Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, , “Aladağ’a giden yolu adeta bir turizm yolu haline çeviriyoruz. 9 metre genişliğindeki yola 16 bin ton asfalt kullanarak burayı kışın gelen ziyaretçilerimize hazır hale getiriyoruz. İnşallah Derbent Aladağ Kayak Merkezi hem Konyalıların hem bölgenin hizmetine sunulacak.” Derken hoş bir müjde verdi, hem Derbentlilere, hem Konya’ya.

Derbent aynen Sille gibi Konya’nın nefes alabileceği, ferahlayacağı, Kış Sporları merkezine kavuşacak.

Pandemi döneminden önce her hafta sonu binden fazla aracın Derbent’e doğru yola koyulduğunu düşünürseniz, burada Kayak tesislerinin tam anlamıyla gerçekleştiğinde neler olacağını hayal bile edemezsiniz.

Derbent önümüzdeki yıllarda restoranların, butik otellerin, pansiyonların hatta beş yıldızlı otellerin, kayak malzemesi satan dükkanların hayata geçeceği bir merkez olma yolunda.

30 yıl kadar önce bunları sadece hayal ediyorduk, gerçekleşmeye başladı, bundan sonrası hayal filan değil. Gerçeğe doğru gidişin adımları ve ayak sesleri…

Derbent Belediye Başkanı Hüseyin Ayten “Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a çok teşekkür ediyoruz. Aladağ inşallah Konya’nın ve bölgenin kayak merkezi haline gelecek. Asfalt ve yol meselesi en önemli sorunlardan biriydi. Büyükşehir Belediyemiz her zaman yanımızda oldu.” Derken Derbent’in ve Derbentlilerin hislerine tercüman olmuş.

 

GELECEĞE UMUTLA BAKAN BİR DERBENT VAR ARTIK!

Karasal iklimin hüküm sürdüğü ve çok kar yağışı alan bir iklime sahip Konya’nın böyle bir Kış Sporları Merkezine gerçekten ihtiyacı vardı. Talihi dönen, yıldızı parlayan ve geleceğe umutla bakan bir Derbent var artık.

Derbent’in bir başka özelliği de, aynı adı taşıyan, köy ve beldelerin içinde tek İlçenin Konya Derbent olması. Turizm kanadı kırık olan, Mevlana dışında bir başka turizm hamlesine yıllardır soğuk ve ilgisiz bakan Konya’nın, Derbent’e bakış açısı oldukça sevindirici.

Yarınlarda, Konya’nın kalbinin attığı Mevlana türbesi ve çevresini gezip dolaşanlar, Derbent’i soracaklar, Derbent sonrasında Konya’yı tanımayı arzu eden bir çok ziyaretçi, Zazadın Hana’da gelecek, Gilistra’ya da, Çatalhöyük’e de, Sille’ye de, şehrin merkezindeki Selçuklu eserlerine de.

Ülke çapındaki fuarlarıyla, kış turizmiyle, kültür ve turizm eserlerinin ilgi çekiciliğiyle bir başka şehir olmaya doğru yol alıyor Konya.

Bu yol alışta, Konya’nın ve ülkemizin en önemli Kış Sporları merkezlerinden biri de artık Derbent olacak! Yolun ve bahtın açık olsun Derbent!

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erol Sunat Arşivi
SON YAZILAR