2050'nin dünyası ve obezite
İnsanlığın en büyük meraklarından biri yakın ve uzak gelecekte teknik, teknoloji, sosyal hayat, eğitim, beslenme, çevre olayları yani hayatı etkileyen olayların nasıl seyredeceğidir. Bu değerlerde genelde kötü gidişin hâkim olduğu anlayışta ulusal ve uluslararası alanlarda birtakım projeksiyonlar yapılmakta bunun için de mevcut değerler üzerinden karşılaştırmalar yayınlanmaktadır.
2050’ye kala kala şurada 35 yıl kaldı. 2050’de; yeni doğanlar 34, şu anda aklı ermeye başlayanlar ise 50’li yaşlarda olacak. Bugün hayatta olan birçok insan da o yıllarda dünyaya veda etmiş olacak.
Vedaların en güzellerinden biri Âşık Garip’e aittir;
İşte geldim gidiyorum, şen olasın Halep şehri,
Çok ekmeğin, tuzun yedim, helâl eyle Halep şehri.
Sana derler Arabistan, dört tarafın bağ-u bostan,
Haber geldi nazlı dosttan, durmak olmaz Halep şehri.
Araştırmalara göre 2050’ye kadar ne olacak ona bir bakalım.
ABD'li bankacılık devi Bank of America Merrill Lynch dünyanın 2050'deki fotoğrafını çekti. Grafiklerle bir rapor hazırlayan banka Dünyanın Dönüşüm Atlası (Transforming World Atlas) ile bundan 34 yıl sonraki ekonomik ve demografik tahminlerini paylaştı.
Buna göre 60 yaşın üzerindeki insan sayısı 2013'te 841 milyon kişi iken bu rakam 2050'de 2 milyara kadar çıkacakmış; yani bugüne göre neredeyse 2.5 kat artacakmış. İnsanlık yaşlanıyor ama beslenme sorunları da giderek büyüyor.
Şu anda 60 yaş üstünün hali hazırdaki 7.1 trilyon dolarlık harcama gücü 2050 yılında 15 trilyon dolara yükselecekmiş. Milenyum (2000 sonrası) sonrası doğanlar ise dünya ekonomisini yöneten güç olacakmış.
Son 30 yılda dünyada 1.4 milyar kişi aşırı kilolu, 500 milyon kişi de obez olarak değerlendirilmiş. Bu rakam 2030'da dünyada nüfusun yüzde 50-60'ına kadar çıkacakmış.
Dünyada şehirleşme oranı da hızla artıyormuş. 2045'te şehirde yaşayan nüfus 6 milyar olacakmış.
Dünyanın gelecekte en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen su kıtlığında da 20 şehir ve bölge ön plana çıkıyormuş. Dünyada 2050'de su arzının talebi karşılama oranı yüzde 40'a kadar düşüyormuş. 3 milyar 900 milyon kişinin yeterli suyu olmayacakmış.
İşte tahminler, işte hayatın gerçekleri, nerede yer almak istersiniz; varlıkta mı, yoklukta mı? Sağlıkta mı, sağlıksızlıkta mı?
Gidiş bunu gösteriyor. Sağlıklı, huzurlu, güzel bir dünya için kalın sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.