23 milyon 805 bin 250 Avrupa Birinciliği, Dünya Üçüncülüğü
74 bin 871 iş kazası, 744 iş kazaları nedenli can kaybı, 2 bin 209 sürekli iş göremezlik; 23 milyon 805 bin 250 iş günü kaybı. (2012 SGK verileri)
Rakamlar ülkemin çalışma hayatında aslında maalesef adı konulmamış bir savaş olduğunu düşündürüyor. Rakamlar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ne kadar gerekli olduğunu da ortaya koyuyor. 2012 yılında Konya’da işin yürütümü denetimi yapılan 71 işyerine 944 bin 860; iş sağlığı güvenliği denetimi yapılan 82 işyerine 666 bin 395 olmak üzere toplam 153 işyerine idari para cezası olarak takdir edilen 1 milyon 611 bin 255 liranın Konya ekonomisinden uçup gittiği gerçeği Konya’nın iş kazaları riski yönünden sağlıklı ve güvenilir işyerleri tanımına çok da uymadığını açığa çıkarıyor. Hatta örneğin Kocaeli’ndeki 6851 denetimde kesilen 3 milyon 396 bin 862 lira idari para cezasıyla orantılandığında Konya için riskin daha fazla olduğu da kabul edilebilir. (2012 SGK verileri)
İnsanların ekmeğine aracılık etmek, yatırım yapmak çok takdir edilecek bir yaklaşımdır. Ancak Hz. Mevlana’nın deyişiyle cevher olan insanın ekmeğini kazanma mücadelesinde sağlığını, uzvunu, canını yitirmesi de elbette kabul edilemez. Bilim, bugün meslek hastalıklarının % 100; iş kazalarının ise % 98 oranında önlenebilir olduğunu kabul ediyor. İş kazalarının maden sektörü ile birlikte en yoğun olduğu İnşaat alanında uzman; İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Sn. Ali Çınar’ın Kasım 2013 tarihinde organize edilen İş Sağlığı Güvenliği Sempozyumu’nda da ifade ettiği gibi, “İş sağlığı ve güvenliği temel insan hakkıdır.”
Günümüzde işyerleri tehlike sınıflarına göre belirlenmiş sürelerde İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı ile İşyeri Hekimi istihdam etmek veya hizmeti Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak SGK tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan satın almak zorunluluğundadır. Devletimiz 10’dan az sayıda işçi çalıştıran işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri karşılığında maddi destek de sunmaktadır. Unutulmamalıdır ki sağlıklı ve güvenli işyerleri verimli işyerleridir ve Allah göstermesin iş kazaları, meslek hastalıkları veya sürekli iş göremezlikler nedeniyle işverenlerin ödemek zorunda kalabilecekleri tazminat ve rücu bedelleri yanında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ödenecek bedel kıyaslanamayacak kadar azdır; üstelik hiçbir şey giden sağlığı, kaybedilen uzvu ve canı geri getiremez. O nedenle slogan “önlemek; ödemekten çok daha ucuz ve kolaydır” olarak belirlenmiştir.
Kadrosunda yer almaktan onur duyduğum Pusula Gazetesi’ndeki ikinci yazımı iş kazasız, meslek hastalıksız, belâsız, helâl ve bol kazançlı günler dileyerek bitirmek istiyorum. Saygılarımla.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.