İki bayram arası seçim mi var?
Acısıyla, tatlısıyla koca bir takvim yılını daha geride bıraktık.
Yeni yıla girerken geride bıraktığımız yılı hem kendimiz, hem çevremiz, hem şehrimiz hem de ülkemiz açısından düşünüp bir tartıya koyduğumuz zaman gördük ki, acıyan yanlarımız da oldu, gülen taraflarımız da…
Şimdi yeni bir yılın arifesindeyiz.
Yeni yıl öyle anlaşılıyor ki hem ekonomi ve siyaset başta olmak üzere pek çok alanda yaşanacak yeni gelişmelere gebe olacak.
Hükümetin yeni yılda asgari ücreti 8500 TL olarak açıklaması her ne kadar Türk-İş kanadı çıtayı arşa çıkarmış olsa da kabul edilebilir ve mantıklı değerlendirildi. Asgari ücreti alanı da çalışanına maaş ödeyeni de düşünüp bir orta yol bulmak gerekiyordu, bu orta yolun adı 8500 liraydı. İmkanı olup, daha fazlasını verebilen de zaten veriyor emekçisine…
2022 yılının en çok konuşulan ve gündemden hiçbir şekilde düşmeyen konularından bir tanesi de EYT diye adlandırılan emeklilikte yaşa takılanlar sorunuydu. Önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılacak olan düzenlemenin son halini açıkladı. EYT sorunu da Türkiye’nin gündeminden tamamen düşmüş oldu.
Sıra geldi memur ve memur emeklileri ile Bağkur ve SGK emeklileri için yapılacak artış oranına… Bu konu diğerleri kadar gündemde sıcak kalmıyor. Zira 6 aylık enflasyon oranının üzerine bir miktar da refah payı koyulup rakamın belirleneceği kanaati hakim olduğu için hemen herkes zam oranını da alacağı maaşın ne olacağını da hesap edebiliyor.
SİYASETİN KAZANI KAYNAMAYA BAŞLADI
Asgari ücreti belirleyen, EYT sorunun çözen, memur, emekli gibi kesimlerin maaşlarına dönük olarak öngörülerini de ortaya koyan vatandaşın kafasında düşünecek başkaca konular kalmayınca iş siyasete dönüveriyor.
Yeni yılın en önemli gündem konularından biri hiç şüphesiz ki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi olacak. Seçimin yapılacağı tarih henüz netlik kazanmış değil. Ancak hem iktidar, hem de muhalefet kanadına yakın kaynaklar seçimin Ramazan Bayramı’ndan sonra, Kurban Bayramı’ndan önce yapılacağı yönünde kulis bilgilerini sızdırıyor.
Mart ayının son günlerinde Ramazan başlayacak. Nisan ayının son günlerinde de Ramazan Bayramı idrak edilecek. Mayıs ayı günlerin kısmen uzadığı, okulların henüz tatil edilmediği bir zaman dilimine denk düştüğü için bu tarihin seçim için uygun bir tarih olduğu üzerine fikir üretenlerin sayısı bir hayli fazla. Yaşayıp göreceğiz. Ancak şahsi kanaatim, iki bayram arasında seçimin yapılabileceği yönünde.
BARIŞ BEKTAŞ YÜREĞİNİ ORTAYA
KOYDU, DİĞERLERİ BEKLENİYOR
Seçim yaklaşırken siyasetin nabzı da yükseliyor haliyle… Bu süreç içerisinde siyasete yakın duranların kafasında da bir sürü soru işareti dolanıyor. Seçim takvimini kendince belirleyenler, milletvekilliği için kimlerin nereden aday olabileceğine, hangi sıraya hangi ismin yazılabileceğine, ittifak dahilinde seçime girilirse partilerin nasıl bir yol çizeceğine, hiçbir ittifak içerisinde olmayanların seçimdeki şanslarına varıncaya kadar seçime ilişkin pek çok konuda kafa yoruluyor.
Bu sürecin en erken davrananlarından biri CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş oldu. Partisindeki İl Başkanlığı görevinden geçtiğimiz hafta istifa etti ve CHP’den Konya Milletvekili adayı olmak istediğini de açıkça beyan etti. Sürecin kendisi için hayırlı olmasını diliyoruz. Tabi sadece CHP’den Barış Bektaş’ın aday olduğunu ilan etmesiyle Konya siyaseti şekillenmeyecek.
AK PARTİ’NİN MİLLETVEKİLİ
KADROLARI YENİLENEBİLİR
Gözler her şeyden önce AK Parti kanadında. Yine kulis bilgileri doğrultusunda AK Parti’nin milletvekili kadrolarını büyük ölçüde yenileyeceğini söyleyebilirim. Ardı sıra MHP kanadına baktığımızda da Konya açısından tabloda çok büyük değişkenler olmayacak. Ancak İYİ Parti’nin yükselen grafiği Konya’daki dengeleri belki değiştirecek. MHP’ye yakınlığıyla bilinen isimlerin İYİ Parti’yle anılıyor olması MHP-İYİ Parti arasında ciddi bir yarışın olacağına, bu yarışın milletvekili sandalyesine de yansıyacağına, İYİ Parti’nin at başı mesafesinde de olsa önde görüldüğüne yönelik yorumlar bir hayli fazla.
6’LI MASADA KAFALAR KARIŞIK
6’lı masanın paydaşı olan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti için süreç karmaşık gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı için ortak bir aday mı çıkarılacak, ortak iki aday mı çıkarılacak, aday masadan mı çıkacak, dışarıdan bağımsız biri mi olacak gibi sorular anlaşılan masa başındakilerin zihinlerinde de netlik kazanabilmiş değil. 6 kişinin oluşturduğu masada 2 kişinin ayrıca görüşmesi de siyasi anlamda kafa karışıklıklarını beraberinde getirmiş gibi görünüyor. En nihayetinde 6’lı masanın seçim sürecinde nasıl hareket edeceğini belirlemesi ve ortaya çıkaracağı aday başta olmak üzere alacağı tavır, seçim sürecine doğrudan etki edecek.
FATİH ERBAKAN BİR
SÜRPRİZ YAPAR MI?
Mecliste grubu bulunmayan yahut temsil edilmeyen partiler açısından da bu seçim cafcaflı geçecek gibi. Belki bazı şeyleri konuşmak için çok erken ama Yeniden Refah Partisi’nin Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın hiçbir ittifakın içinde, yanında, kıyısında yer almaması onu farklı kılıyor. Aşıyla ilgili yaptığı çıkış, aşıya karşı olması da kendisine epeyce kitle kazandırmıştı. Ancak bu kazanım sandığa yansır mı? Bilemem.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.