Kölelikle mücadele eden futbolcu: SAMUEL ETO’O
Konya’yı yönetenler, Libya’da Kamerunlu köleleri özgürleştiren değerli ve iyi bir insan olan Samuel Eo’o’yu el üstünde tutarak çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor.
Samuel Eto’o Fils, 10 Mart 1981 Kamerun (Douala) doğumlu dünyaca tanınan profesyonel bir futbolcu.
Antalyaspor’dan Atiker Konyaspor’a 31 Ocak 2018 tarihinde 1.250.000 Euro karşılığında transfer olan 36 yaşındaki golcü futbolcu Samuel Eto’o, futbolcu kariyerine Kadji Sports Academy (1992-1996)’de başladı. Profesyonel kariyerini ise Real Madrid Leganes, Espanyol, Mallorca, Barcelona, Inter), Chelsea, Everton ve Sampdoria takımlarından sonra 2015’den itibaren Antalyaspor’da devam etti. Futbol hayatına 39 yaşında Konyaspor’da son vermek isteyen Kamerunlu futbolcu, 2020’ye kadar sözleşme yaptı.
Futbol kariyerini Konyaspor’da tamamlamak isteyen ve daha çok pas vermek suretiyle golcü arkadaşlarına gol attırmak istediğini ifa eden Eto, toplamda 709 maçta 349 gol atarak 84 gol pası veren değerli bir futbolcu. Antalyaspor’da 65 maça çıkarak 39 gol kaydetmiş. Türkiye’de “Teknik Adam” olmak istediğini belirten Eto, Kamerun milli takımında da 124 maçta toplam 57 gol kaydetmiş.
Eto'o Barcelona formasıyla Barcelona'da harika sezonlar geçirdi. 2006 ve 2009 senelerinde Barcelona ile Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. Her iki şampiyonlar ligi finalinde de gol atma başarısı gösterdi. 2005-2006 sezonunda 26 gol atarak La Liga da gol kralı oldu. 2008-2009 sezonunda 30 gol atmasına rağmen 32 gol atan Diego Forlan'ın arkasından ikinci sırada kaldı. Barcelona da hep sorun çıkaran oyuncu olarak gösterilen Kamerunlu yıldız futbolcu Eto'o, Barcelona formasıyla Real Zaragoza deplasmanında yaptığı bir karşılaşmada ırkçı saldırılara maruz kaldı ve sahayı terk etti. Olay dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı ve Zaragoza kulübü 9 bin euro para cezasına çarptırıldı. Beşiktaş'ın Çarşı taraftar grubu, İspanya'da maruz kaldığı ırkçı saldırılar sebebiyle Samuel Eto'o destek verdi. Siyah-beyazlı taraftarlar:
“Hepimiz zenciyiz, Hepimiz Eto'o'yuz” yazılı pankart açtı. Samuel Eto'o, İtalya'da Cagliari ile Inter arasında oynanan Serie A maçında İspanya da olduğu gibi ırkçı tezahüratlara maruz kaldı. Beşiktaşlı taraftar grubu Çarşı, İtalya'da maruz kaldığı ırkçı saldırılar nedeniyle Samuel Eto'o yine destek verdi. Siyah-beyazlı taraftar “We love you Eto'o (Seni Seviyoruz Eto'o), Çarşı ırkçılığa karşı” yazılı pankartları açtı, Cagliari yazısının üstünde de yumruk resmi yer aldı.
Samuel Eto'o 7 Temmuz 2015'te Antalyaspor'la sözleşme imzaladı. 15 Ağustos 2015 günü Antalyaspor formasıyla ilk maçında İstanbul Başakşehirspor'a iki gol atmıştı.
Üç defa ‘Afrika’da Yılın Futbolcusu’ seçilen Eto’o; “Pichichi”, “CAF Youth Playr of the Year” ve “CAF Award for Best Ten players of the last” ödüllerinden ayrı olarak üç kere “CAF Africa’s finest XI” ödülüne lâyık görüldü.
***
Kamerunlu Samuel Eto’o’nun pek bilinmeyen bir özeliğinden size bahsetmek istiyorum.
Dünya’da insan kaçakçılığı ve modern kölelik eskiden beri var. İnsan kaçakçılığı ve modern kölelik zinciri küresel olarak devam ediyor. Libya, son üç yılda 150’şer binden fazla insanın geçişi sağlanarak deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan insanların ana kapısıdır. Libya’da 800 - 1 milyon arasında göçmenin varlığından söz ediliyor. Afrika’nın her bölgesinden Libya’ya gelen bu insanlar “otobüsten iniyorlar ve bir tür cinayet makinesine, gasp makinesine sokuluyor, eşyaları soyulmuş, ailelerinden uzak bir şekilde çağrılıyor, zorlanıyor, işkence görüyorlar”.
Libya’da gece açık artırma yoluyla çiftçi olarak 400 dolara satılan erkeklerin görüntüleri medyada yer alınca, kıyâmet o vakit kopuyor! Beyaz kadın tüccarlarının eline düşen ve seks kölesi olarak kullanılan milyonlarca insanın varlığını varın siz düşünün.
Dünyada 45,8 milyon kişi köle. Bugün 167 ülke, bir şekilde köleliğin kurbanıdır. Bunların yüzde 68'i zorunlu olarak çalıştırılmaya tabi tutuluyor. Avrupa'da kölelik 1.243.400. Avrupa'da köleleştirilen tahmini kişi sayısı bu küresel toplamın % 2,4'ü. Bunların yüzde 84’ü ise cinsel istismar kurbanı. Zorla çalıştırılan kadın ve kızlar var. Zorla çalıştırılanların 5,5 milyonu çocuktur. Her yıl özel sektörde zorunlu çalıştırılmak suretiyle 150 milyar dolar gelir üretilmektedir.
Bundan haberdar olan Samuel Eto’o, Libya’da köle olarak satılmak istenen kendi soydaşlarını kurtarmak için harekete geçiyor. Adam başına 3 bin dolar vermek suretiyle bir uçak kiralıyor ve köle yapılmak istenen Kamerunlu soydaşlarını kendi memleketlerine kavuşturmak suretiyle özgür olmalarını sağlıyor.
Kölelikle mücadele eden iyiliksever güzel bir insan olan Samuel Eto’o, futbol kariyerini Konya’da tamamlamak niyetiyle bu güzel şehri seçmesi bir tesadüf değil elbette.
Konya’yı yönetenler, Eto’o’nun ne kadar değerli ve iyi bir insan olduğunu bilerek hareket etmeleri ve onu el üstünde tutarak değerlendirmeleri gerekiyor.
YARIN: Saime Yardımcı ve annesi Halime Sadiye…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.