Konya’mızda neler yapılabilir?-2
Gelelim Selçuklu Kültür Merkezine… Ülkemizin ve dünyanın çeşitli dallarda tanınmış sanatçılarının sık sık konuk olduğu, sanatın her alanında etkinliklerin ve son zamanlarda Konya Kitap Fuarının da düzenlendiği Selçuklu Kongre Merkezi her türden sanat etkinliğine büyük ilgi gösteren ve koltukları dolduran Konyalılara unutulmaz dakikalar yaşattı, yaşatmaya da devam ediyor. SKM’nin gerçekten büyük bir boşluğu doldurduğu herkesin kabul ettiği bir gerçek. SKM internet sitesini ve sosyal medya hesaplarında etkinliklerden haberdar olduğunuzda gerçek bir festivalin sizi beklediğini göreceksiniz.
Mahalle Mektebi dergisi istikrarlı ve nitelikli yayın çizgisiyle kısa sürede ülkemiz edebiyat mahfillerine kendini kabul ettirdi. Dergi çevresinde toplanan kültür insanları çeşitli yayın, söyleşi ve etkinliklerle şehrimiz insanına unutulmaz anlar yaşatıyorlar. Mahalle Mektebi çevresinden Harmancı ile birlikte ödüllü yazar Muammer Ulutürk, Abdullah Kasay, Mehmet Kahraman, Ahmet Melih Karauğuz, Ali Güney de bu alanda anılması gereken önemli isimler. Tanışmakta fayda var, benden söylemesi.
Hikâyeciliğimizin tanınmış simalarından Abdullah Harmancı Necmettin Erbakan Üniversitesinde akademisyenliğe devam ederken, çocuklara dönük kitapların ağırlık kazandığı yazı macerasını da sürdürüyor. Ülkemizde yayınlanan hemen hemen tüm dergilerde düzenli olarak her ay adına rastlayabileceğiniz Harmancı metinlerinde sıkça geçen Şeker Tekke Mahallesini de sürekli gündemde tutmuş vefalı bir yazarımızdır. Çizgi Kitabevi ve Mahalle Mektebi yazıhanesi hocanın uğrak yerlerinden. Kardeşleri de kültürümüze hizmet etmeyi, dünyamızı zenginleştirmeyi sürdürüyorlar.
Vasfettin Yağız ve Murat Üstübal ise şiir üzerine sohbet edebileceğiniz iki önemli isim. Vasfettin Yağız’ı çalıştığı okulda, Üstübal’ı çalıştığı hastanede yahut şehrin kültür mahfillerinde bulabilir, istişarelerde bulunabilirsiniz. Her ikisinin de edebiyata, özelde ise şiire dair oldukça dikkat çekici bir literatüre/geniş bilgiye sahip olduğunu özellikle belirtmeliyim.
Şehrimizdeki üniversitelerde de tüm ülkenin yakınen bildiği, alanlarının uzmanı isimleri ile hasbihal edebilirsiniz. Misal; rahmetli Abdürrahim Karakoç’un oğlu Prof. Dr. Enderhan Karakoç Selçuk Üniversitesi İletişin Fakültesinde, babası gibi ülkemiz kültürüne hizmet ediyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hocalarından Faruk Karaarslan sosyoji denince akla gelen ilk isimlerden. Çizgi’nin yayınladığı dönemlik Sosyoloji Divanı başta olmak üzere çeşitli süreli yayınlarda yazıları yayınlanan, kitapları son zamanlarda Ketebe’den çıkan Karararslan toplumsal konularla ilgili okurlar için adeta bir nimet.
Aynı bölümde Ahmet Koyuncu Hoca da ismi geçen, önemli bir hocadır. Selçuk Üniversitesinde ise Abdullah Topçuoğlu ismini anmalıyım.
Edebiyat alanında şehrimizin en önemli isimleri arasında saymamız gereken, hatta etki bakımından en tepede bulunan, hayatına Ankara’da devam eden Osman Özbahçe’yi özellikle anmamız gerek. Eski etkisinde olmayan eleştiri türünün günümüzdeki en (y)etkin, özgün ve cesur kalemlerinden biri Özbahçe.
Hece dergisinin geçtiğimiz ayki sayısında adına özel bir dosya hazırladığı İbrahim Demirci’yi de söylemeden geçmeyelim. Hece’nin temel direklerinden olan Demirci hocamız yazılarına ve çalışmalarına ilk günkü heyecan ve şevkiyle devam ediyor. Demirci de Anlara’da yaşıyor, yani Ankara’ya gitmek için birçok nedeni var bir Konyalı’nın.
Osman Özbahçe gibi bir ayağı Konya’da, bir ayağı Ankara’da olan yazar/şairlerimizden biri de Vural Kaya. TYB Konya etkinliklerinde de sıkça boy gösteren Vural Kaya şiir, hikâye, deneme vd. gibi geniş yelpazede yazı ve şiirlerini yayınlamaya ve dahi konuşmaya devam ediyor.
Konya doğumlu ve şehrimizde yaşayan bir başka mühim kalemimiz Murat Güzel. Pek çok dergide ve Star Açık Görüş ekinde yazılarını okuduğumuz Murat Güzel’in kitapları da son zamanlarda Ketebe, İz gibi nitelikli yayınevlerinden çıkıyor. Bir ara yerel basınımızda da maharetlerini sergilemişti Güzel.
Son olarak Mehmet Kahraman’dan bahsederek bitireyim yazı serimi. Verdiği yazarlık atölyesi dersleri ve ilmî kitaplarla da önemli bir kalem. Günümüzde örneklerine pek rastlamadığımız akıcı ve olay odaklı hikâyeleriyle bilinen Kahraman; aile, baba-oğul ilişkileri, mahalle yaşamı gibi konularda bize bizi anlatan hikâyelerin anlatıcısı olarak tanınıyor. Aslen Afyonlu olan, şehrimizde memur olarak çalışan Kahraman’ın kitapları Hece ve Loras tarafından yayınlanıyor.
Hasılı; anlayana ve bilene Konya’mızda yaşanacak ve yapılacak çok şey, tanışılacak pek çok kıymetli isim var. Bahtınız açık olsun diyerek yazıma son vereyim o halde, mesaj alındıysa.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.