Büyükşehir için En Doğru Yer Neresi?
Kamu binaları vatandaş öncelikli yapılmalı. Gelecek dijital üzerine kurgulanıyor olsa da vatandaşların kamu binaları ile olan ilişkileri tamamen biteceği düşünülmemeli.
Sosyal Güvenlik Konya İl Müdürlüğü, 2019’un sonlarına doğru Fevzi Çakmak Mahallesi Ankara Caddesi'ndeki eski araç muayene istasyonunun bulunduğu alanda yaptırılan görkemli binaya taşınmıştı.
Bugün başta muhasebeciler olmak üzere SGK ile işi olan vatandaşların birçoğu bu yerin konumuyla ilgili olumsuz konuşuyor. Kendi vasıtası olmayan için toplu ulaşımın gelişmediği bir alana kurulan binanın yerinden çalışanların bir kısmı da memnun değil maalesef.
Güya sanayi aksına yakın olsun diye yapılmıştı. Lakin önü sonu düşünülmediği için bugün memnuniyetten ziyade zaruret haliyle hizmete devam ediliyor.
Pişmiş aşa su katmak değil niyetim. Bu yerle ilgili bir değişiklik olmayacağını ben de sizler kadar iyi biliyorum.
Derdim bundan sonra şehir için inşa edilecek ve milyonlar harcanacak kamu binalarıyla ilgili doğru konumların belirlenmesidir.
Konuyu nereye getireceğimi anladınız sanıyorum.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yeni binasının nereye yapılacağıyla ilgili henüz kesin bir karara varılamadı. Geçtiğimiz yıl bu dönemde mevcut yerine yapılması en kuvvetli ihtimal olarak görünüyordu. Bizler de bu minvalde cümleler kurduk lakin başkanın ağzından duymadan kesin burası demek zor demiştik. Öyle de oldu.
Başkan Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz aylarda tamamen boşaltılan eski büyükşehir binasıyla ilgili bizlerle yaptığı basın toplantılarında belirttiği üzere; kütüphane fikrini ön plana çıkarmış durumda. Mevcut il halk kütüphanesinin yetersiz olması bu düşüncede etken. Şehir merkezinde bir kültür merkezi oluşturulması hayal ediliyor sanıyorum.
Binanın yeni yeriyle ilgili elimizde birkaç alternatif daha var.
İlki Ankara Yolundaki Jandarma’nın bulunduğu alan. Burası 40 bin metrekare civarında İl Jandarma Komutanlığı’na ait ek binaların bulunduğu bir kampus. Ankara Yolundaki diğer alternatif yine bu bölgedeki Konya Çevre İl Müdürlüğü’nün bulunduğu alan, 31 bin metrekare büyüklüğü var. Biliyorsunuz il sağlık müdürlüğü de hemen bu alanın arkasında yer alıyor.
Özellikle sabah ve akşam saatlerinde Belh Kavşağındaki trafik galericilerin önüne kadar uzanıyor. Tamamen sanayi aksı. Buraya bir de belediye yoğunluğunun geldiğini düşünün. Çin’deki gibi 3-4 katlı yollar yapılacaksa bir şey demem tabii. Ama burası düz ova.
Bu alanlar için ilgili bakanlıklardan devir için istekte bulunulacak. Nerden baksanız önemli bir süreç.
3. alternatif Eski Sanayi bölgesinde yer alan Park Bahçeler Daire Başkanlığı’nın bulunduğu geniş arazi. Bu alanda 2 bölüm halinde 60 bin metrekare büyüklüğünde bir yer mevcut. Burası Büyükşehir belediyesine ait olduğu için tahsis problemi de yok.
Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin önümüzdeki yıllarda yeni yerlerine taşınacağını varsayarsak; metro güzergahının da bu alana çok yakın olan YHT garı ile entegre olacağını düşünürsek mevcutlar arasındaki en doğru alan şimdilik burası görünüyor. Tabii bu yöneticiler açısından.
Elimizde şehirle daha iç içe sayılan 2 alternatif alan daha var. Lakin bu alanlar için düşünülmüş hayata geçmeye yaklaşmış projeler mevcut.
Konevi meydanı olarak düşünülen Şeyh Sadrettin Konevi türbesinden başlamak suretiyle eski hava hastanesinin bulunduğu köşe arazi birkaç bölüm halinde yaklaşık 40 bin metrekare. Yapımı hızla devam eden millet bahçesine çok yakın. Şehrin kalbinde. Malum daha evvelki yönetim, bina için konum olarak eski stadyum alanını belirlemişti. Millet bahçesi fikri bu kararı akamete uğrattı.
Son olarak önerebileceğimiz yer Adliye, şehir hastanesi ve birçok kamu binasının taşınmasıyla kamu aksına dönüşmüş olan Karatay bölgesinde. Müze olarak düşünülen çevre parseller ile 30 bin metrekareye kadar çıkarılabilecek Mevlâna türbesinin arkasında kalan alan.
Yöneticiler, gelecek planlamasında yolların ve farklı yatırımların nereye yapılacağını daha iyi bildiği için yer hususunda karar alma sürecinde biraz temkinli davranıyor. Şehrin belki de 50 yılına yön verecek bir yatırım bu. İnce elenip sık dokunmalı anlıyorum.
İlk cümlelerimize geri dönelim. Alternatifler oluşturularak bu binaları en çok kullanacak olan vatandaşlara konum sorsak ne kaybederiz?
Plebisit, yani halk oylaması ile binanın yeni yerini belirlesek ortak bir görüş belirmez mi?
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.