Orıent express-şark ekspresi
Roman ve filmlere konu olan Şark Ekspresi’nin gerçek bir geçmişi ve tarihi var. 1883 ile 1977 yılları arasında Paris-İstanbul arasında sefer yapan tren.Orient Express orijinal ismi ile 1883 yılında Paris'ten ilk seferine başladı ve bu sefere Fransız,Alman, Avusturyalı ve Osmanlı asıllı memur ve diplomatlar da katıldı. Ayrıca katılanlar arasında The Times gazetesi muhabiri ile romancı ve seyyah Edmond About da bulunuyordu ve bu gezi ile ilgili hatıralarını De Ponteise à Stamboul isimli kitabında yayınladı. The Times muhabiri de II. Abdülhamit ile görüşmek amacıyla bir süre İstanbul'da da kaldı.
Şark Ekspresinin seferlerinin başlamasından sonra İstanbul'a gelenler şehirdeki çeşitli otellerde kalıyor ve bu seyahatlerin önemli bir ekonomik getirisi oluyordu. 4 yıl sürenI. Dünya Savaşı sırasında seferler yapılamadı. Tren savaş sırasında istasyonda kaldı.
1919 da yeniden seferlerine başlayan Şark Ekspresi 'Simplon Orient Express' olarak anılmaya başlandı. Şark Ekspresinin yeni sefer güzergâhından I. Dünya Savaşının mağlupları Almanya ve Avusturya'nın istasyonları çıkarıldı. Böylece Şark Ekspresi, Paris Lozan Milano ve Venedik üzerinden 58 saatte İstanbul'a ulaşmaya başladı.
Şark Ekspresi sadece yolcu treni değildi. Tren, çeşitli ticaret eşyalarını karşılıklı olarak İstanbul'a ve Paris'e taşıyordu. İstanbul'da yayınlanan haberlere göre 1925 Şapka İnkılabından sonra binlerce şapka ve kasket Şark Ekspresiyle İstanbul'a getirildi.
II. Dünya Savaşı (1939-1945) sırasında Şark Ekspresinin seferleri tekrar kesintiye uğradı. Savaşsonrasında Trenin güzergâhı üzerindeki ülkelerin bir kısmında sosyalist rejimler kuruldu. Soğuk savaş sebebiyle çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya kalan ve gittikçe önemini kaybeden Şark Ekspresi son seferini 27 Mayıs 1977 tarihinde gerçekleştirdi.
Agatha Christie'nin 'Şark Ekspresinde Cinayet' isimli romanınına konu olan trenin iki vagonu bir İngiliz, bazıları Fas Kraliyet Sarayı Müzesi tarafından satın alındı. Society Expeditions isminde bir kuruluş tarafından düzenlenen ve sembolik bir anlam taşıyan Şark Ekspresinin 100. yıl seferine dünyanın değişik ülkelerinden gelen 100 kadar ünlü katıldı.
Günümüzde senede bir kez eylül ayında olmak üzere seferlerine devam etmektedir.
Şark Ekspresi çeşitli roman ve filmlere konu oldu. Ünlü İngiliz polisiye roman yazarı Agatha Christie 'Şark Ekspresinde Cinayet' isimli romanını 1934 yılında yayınladı. Bu Roman adına birçok film yapılsa da en önemlisi 1974 de gösterime girdi. Bu filmi değişik yıllarda defalarca izlediğimi biliyorum.
Paris-İstanbul hattının önemli bağlantısı olan Orient Ekspresi, aynı zamanda Paris’ten, Milano’dan, Viyana’dan dostluklar da getirdiğini söyler yorumcular. Zamanla bu dostlular bozuldu.
Sarkozy yönetimi ile daha da bozulan Fransa-Türkiye dostluğunun yerini Françeus Hollande ile yeniden kurulmaya çalışılmakta hatta Orta Doğu politikalarında aynı paralele gelmesi dikkate değerdi.
İslamafobianın zorlanarak yükseldiği bir dönemdeüstüne üstlük bir de Paris te patlak veren Charlie Hebdo Dergisi baskını, yine bir Yahudi Koşer (helal gıda) ürünleri satan bir yerin basılması.
CharlieDergisinin Hristiyan ve Müslümanları aşağılayan karikatürlere ses çıkarılmaması, Yahudiler hakkında yapılan mizahta bunu yapan yazarın işine derhal son verilmesi;
Tüm bu olanlar “Orient Ekspresinde Cinayet” gibi karışık görülüyor. Bekleyelim, altından ne çıkacak.
Allah’a emanet, hayra muhatab olunuz, efendim.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.