Sözde tarımın başkentiyiz, ama…
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2010-2015 yılları arasında Türkiye’de yaklaşık 5 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmış.
Bu çalışmaların yine yaklaşık 2.5 milyon hektarlık miktarı GAP Bölgesi’ne ait illerde gerçekleştirilmiş. Yani 2010-2015 yılları arasında toplulaştırılan arazi miktarının yarısı GAP Bölgesi illerine ait. Şanlıurfa Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Batman ve Adıyaman bu illerden.
Arazi toplulaştırma çalışmalarında GAP’ın başı çekmesinin öncelikli sebebi elbette Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in Diyarbakırlı olmasıdır. Eker’in GAP Bölgesine iltimas geçtiğini söylemek ilk anda akla gelse de kanaatimce doğru olmaz. Yani “iltimas” kelimesi doğru olmaz, ama GAP Bölgesi’ne “pozitif ayrımcılık”ın uygulandığı da aşikâr. Peki bu sürede Konya bu çalışmalarda nerede? Devede kulak! Yani yaklaşık toplam rakamın onda biri bile değil.
Bu rakamları kendisine anlatıp değerlendirmemi aktardığım bir AK Partili dost “Bizim de Tarım Bakanımız vardı, ama hatırlarsan Konya’ya torpil geçmem diyordu! Canlı yayında çıkaracağı kanunu anlatırken görevden alındığını öğrenmişti! Ben öyle bir pozisyonda olsam değil milletvekilliği, siyasette bile bir dakika beklemez, istifamı basardım” dedi.
Elbette abimiz kendince katı ilkeleri olan bir kişi. Ama bizim Konya olarak sorunumuzun salt kişilerden kaynaklanmadığı da muhakkak. Hz. Allah için “Vermeyi istemeseydi, istemeyi vermezdi!” denmiş. Buna benzer bir deyişi Konya için uydurmak mümkün: “İstemeyi bilmiyoruz, bilmeyi de istemiyoruz!”
Yine tarım alanından vereyim örneği. 2009 yılında Harran Ovası’nda 55 bin hektar alanda başlayan ıslah çalışmaları2013 yılında ülke genelinde 74 bin 750 hektara ulaşmış. Bu alanda da Konya’nın esamisi –en azından bakanlık verilerinde- okunmuyor.
Yetmediyse bir örnek daha verelim: Bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi, ürünlerin paketlenmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi ile pazarlama yöntemleri konusunda teknik destek sağlanması amacıyla sanayi-tarım entegrasyonunu amaçlayan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kuruldu bakanlık desteğiyle. Bu destekler yine bakanlıktan aldığımız bilgilere göre ilkin şu illerde projelendirildi: Diyarbakır, Amasya, Eskişehir, Ankara, Şanlıurfa, Yalova, Karaman, Kars, Denizli, Gaziantep, Elazığ, Hatay. Yine bu kapsamda şu sekiz ilde, yani Ankara, Amasya, Diyarbakır, Kars, Denizli, Eskişehir, Yalova ve Şanlıurfa’daki projeler için 2015 yılı yatırım programında 20 milyon 900 bin TL ödenek ayrıldı.
Bu veriler de bakanlıktan alınan bilgilerden. Yani kimse gak guk demesin. Rakamlar ortada. Söze gelince tarımın başkenti Konya ama görüyorsunuz ki tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kapsamında da Konya’nın esamisi okunmuyor. Verdiğim örnekler yeterli gelmediyse bu örneklere önümüzdeki günlerde devam edebiliriz inşallah.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.