Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Tarım Bakanından Çılgın Proje

Tarım Bakanından Çılgın Proje

Hafta sonu Tarım ve Orman Bakanımız Konya’ da “Sektör Buluşmaları” çerçevesinde “Konya Söz Sizde” toplantısını gerçekleştirdi.  Bakan Yardımcısı Hadi Tunç ve tüm üst düzey bürokratlarının da yer aldığı toplantıda Bakanımız tarımda son gelişmeleri ele aldıktan sonra Konya’nın idari ve tarımda ileri gelenlerini dinledi, istişareler yaptı, notlar aldı.

Bir bakan tarafından bu tür hareketler güzel uygulamalar olarak görülür ve muhatapları (üretici, tüccar, ilim adamı, işletmeci) tarafından olumlu notlar alır. Şu iyi bilinmelidir ki, çiftçimiz son 2 yıldır ürün fiyatları ve desteklerden oldukça memnun durumda. Bir de buna özellikle mazot girdisinde düşüşler eklenince sektörde daha da olumlu yansımalar oldu diyebiliriz.

Bakanın konuşmasında bazı başlıklar şöyledir:

Ülkemizde gıda arzında hiçbir sıkıntı yoktur.

Dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ikinci sıradayız.

Toplam tarımsal hasılatımız 275 milyar TL.

18 yılda 585 baraj, 310 milyar TL destek verdik.

Sulamaya açılan arazi toplam 6.6. milyon Ha a ulaştı.

Toplam 4.7 milyar adet fidan dikildi.

Büyükbaş hayvan varlığımız % 80, küçükbaş hayvan varlığımız % 51, süt üretimi % 175 arttı.

Tohumluk üretimimizi 8 kat, tohumluk ihracatımız 10 kat artırdık, tarımsal ihracat değerimiz 18 milyar USD ye ulaştı; 5.3 milyar USD dış ticaret fazlamız var.

2019 da GSMH ya katkımız 48 milyar USD ile  % 6.4 olmuştur.

En kötü tarafımız gıdanın 1/3 ünün israf edilmektedir. İşte buna söylenecek bir şey yok.

Bakanımız Konya için çalışmalarından da örnekler verdi, altyapı çalışmaları ve sulamada yatırımlarını açıkladı. Konya için en önemlisi Akşehir Kirazı, Akçabelen Şeker Fasulyesi, Ereğli Beyaz Kirazı, Konya Düğün Pilavı ve Etli Ekmeği, Ereğli Siyah Havucu, Kadınhanı Tahinli Pidesi ve Konya Peynir Şekeri’ nin marka ürünleri olarak tescil edilmesi idi. Bu konu değerlendirilirse Konya uluslararası piyasada da değerlen kazanacak durumda olabilir. 

Ürünler bazında Konya’nı yeri Buğdayda % 10, Arpada % 14, Yağlık ayçiçeğinde % 16, şeker pancarında % 29, yumurta üretiminde % 13, buğday, arpa ve patates tohumluğunda % 29, kuru fasulyede % 14 ve süt üretiminde % 6 dır. Bunun bir anlamı da Konya Türkiye’nin % 10 u dur.

Bakan beyin konuşmaları arasında Konya’yı ilgilendiren çılgın bir projeden bahsetmesi de dikkat çekiciydi. Projenin detayına girmedi ama benim tahminin Konya’nın en çok ihtiyacı olan sulama suyunun bir şekilde, bir yerden temin edilmesi şeklinde yorumladım. Yanılabilirim ama bu iddia doğru çıkarsa Konya mevcut üretimini % 50 artırabildiği gibi, arazi göçüklerini (obruk oluşumu) de engelleyebilir demektir. Doğru ise bu proje iyi hesap edilmeli ve bir an önce de gerçekleştirilmelidir.

Yukarıdaki ülke ve Konya için değerler doğrudur. Halen basında tarımın aleyhinde konuşmalar yapılması kötü maksattan öte değildir. Bazılarının rakamları gözüne de soksan kabul etmemektedir. Bu kabulsüzlüğü tarımın temsilcilerinin de göstermesi daha da ilginçtir. Her ne ise biz tarımcılar işimize bakalım ve ülkemizi gıda arzında kimseye muhtaç etmeyelim derim.  

Üretimde bereketli bir yıla girdik. Bu bereket ülkemi her alanda da sarsın temennisiyle, hoşçakalın.   

 

 

 

 

     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
  • yazar / 24 Temmuz 2020 16:10

    Yerli,
    Het okuruma cevap vetdigimi düşünüyorum, otesini anlayamadım.
    Sizin sorulara cevap vermek çok zor, zira derin mevzulara giriyorsunuz

    Yanıtla (0) (0)
  • yazar / 23 Temmuz 2020 01:34

    Pancar feneri kardeşim. bu da öttük kardeşimizin görüşü, saygı ile

    Yanıtla (0) (0)
  • yazar / 23 Temmuz 2020 01:33

    Ramazan bey, apandemi nedeniyle davet sınırlı tutulmuş,

    Yanıtla (0) (0)
  • yazar / 23 Temmuz 2020 01:32

    Obruk'a. suyu fazla harcayan çiftçi de suyu fazla kullanan bitki kadar önemlidir. Mısır ve yonca da pek masum değildir. Sekerin her türlü fazlası zararlıdır. tüketiciler de dikkat etmelidir.
    Alakanıza teşekkür ederim

    Yanıtla (0) (0)
  • yazar / 23 Temmuz 2020 01:28

    Mevlut Hocam, inşallah sizin dileğimiz de olur, bakan açıklar. Teşekkür ederim.

    Yanıtla (0) (0)
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR