TOKİ için kim, nereye, nasıl başvuru yapacak?
Tarih, 13 Eylül 2022.
Saat: 14:00
Milyonlarca dar gelirlinin ev sahibi olabilme hayalinin peşinden giderken önüne önemli bir kilometre taşı olarak çıkan, gelmesi iple çekilen, gün ay, yıl ve saat…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, günler öncesinden dar gelirlilere, ev sahibi olmayan emeklilere, dul ve yetimlere, şehit yakını ve gaziler ile engellilere müjde niteliği taşıyan uygun koşullarla ev ve iş yeri projesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, detaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulacağını ifade etmişti.
O gün, o saat ve o an geldiğinde, belki de Türkiye genelinde haber kanalları izlenme rekorları kırdı.
Haber siteleri, tıklanma rekorlarına ulaştı.
Medya, son zamanlarda hiç olmadığı kadar yakın takip edilir ve ilgi görür oldu.
Kira derdinden kurtulmak, başını sokacağı bir eve sahip olmak isteyenler milyonlarca vatandaşın odak noktası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı…
Ağzından çıkan her bir kelimesi tek tek takip edildi.
Unutulmasın diye notlar alındı…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüden indikten sonra, açıklama içselleştirildi, detayları üzerinden kafalardaki soru işaretlerine cevap aranmaya başlandı.
Tam da bu noktada;
Her ne kadar 250 bin konuttan 50 bininin İstanbul’da, 18 bininin Ankara’da, 12 bininin de İzmir’de yapılacağı, yani aslan payını büyükşehirlerin alacağı bilinse de, geriye kalan kısımların hangi illerde hangi ilçelerde, neye göre ve nasıl pay edileceği düşünülmeye başladı.
Şehrimiz Konya itibariyle baktığımızda toplamda 8 binin üzerinde yeni konut yapılacak.
8 bin konutun yaklaşık 3 bin tanesi şehir merkezinde olacak.
Geriye kalan 5 bin konut ise merkezin dışındaki ilçelere, nüfus oranlarına ve talebe göre pay edilecek.
Mesela Seydişehir ilçesi, şehir merkezi dışında en çok konutun yapılacağı ilçe olacak. Seydişehir’de 996 konut yapılacak.
En az konut ise 40 adet ile Çeltik’e yapılmış olacak.
Üzerine kayıtlı konut bulunmayan emekliler, engelliler, dul ve yetimler, şehit yakınları ve gaziler bu projede daha avantajlı görünüyor. Zira onlara ayrı bir kontenjan ayrılmış durumda. Ancak kimse ümidini yitirmesin, bu iş biraz da nasip işi. Nasibinizi kovalayın, arayın, ‘bana çıkmaz nasıl olsa’ demeyin, şansınızı deneyin, derim.
Proje 250 bin konut ile de sınırlı değil. Sonrasında 2028 yılına uzanan takvim içerisinde 250 bin konut daha inşa edilerek, toplamda 500 bin yeni konut TOKİ marifetiyle yapılacak.
Detaylara ulaşabilmek için yoğun bir tempo, üstün bir gayret sergileyen vatandaş, bu konuda ne kadar hassas olduğunu da gözler önüne serdi.
Dün yapılan açıklamada bugüne işaret edilerek, başvuruların 14 Eylül’de başlayacağı ve Ekim ayının sonuna kadar devam edeceği bildirilse de Reis daha kürsüden inmeden birçok vatandaş kamu bankalarının yolunu tuttu.
‘Başvuru için ne lazım, hangi evrakları hazırlamalıyız, başvuru için ücret ödeyecek miyiz, ödeyeceksek ne kadar ödeyeceğiz, ne kadar peşinat vereceğiz...’
Bir kamyon soruyla bankaların yolunu tutan vatandaşlara bankadaki ilgililer de usulünce cevabını vermeye çalıştı / çalışıyor. Olmadı bankaların önüne başvuru şartlarının ne olduğu yazılıp, öncelikle e-devlet üzerinden gerekli işlemlerin yapılması isteniyor.
Şunu da belirtmiş olayım, şehir merkezindeki başvurularla ilgili süreç Halk Bankası üzerinden yürüyecek.
Valla bu ev meselesi artık toplumun gerçek manada kanayan bir yarası haline gelmişti. Mülk sahipleri bile evlerini kiraya verirken istedikleri paradan utanır hale gelmiş ama başka çarelerinin olmadığını beyan eder olmuştu.
Piyasayı regüle etmek, bunu yaparken de insanları ev sahibi yapmak adına ortaya çıkan bu proje söylendiği üzere yüzyılın konut projesi olacak.
Bunun hizmet sektörüne yansıması ise ekonominin büyümesi olarak gerçekleşecek.
Dar gelirlilere dar zamanda gelen büyük bir avantaj olarak öne çıkan projenin hayırlı olmasını diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.