“BİR KAZI HİKAYESİ: ÇATALHÖYÜK” SERGİSİ LONDRA’DA
9000 yıllık bir tarihi değerimiz var ancak daha yeni birçokları gibi tanıtılmayı bekliyor. Kerpiç evleri, kilden yaptıkları çanak çömlekleri, uzaklardan getirdikleri volkan camı ile kesici ve delici aletler ürettikleri, hayvanları evcilleştirdikleri, tarımla uğraştıkları, duvarlara ve yerlere çizdikleri resimlerle, taş ve kilden yaptıkları heykellerle dünyanın en eski ortak yaşam ve sanat ortaya konulan bir medeniyetten söz ediyorum. 1958 yılında James Mellaart, David French tarafından keşfedilen, ilk kazıların 1961-1965 yılları arasında İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapıldığı dünyanın en eski toplu yaşam alanlarından Çatalhöyük’te 1993 yılından beri kazılar sürdürülüyor.
Maalesef çok ilgi göstermesek de Çatalhöyük dünyanın göz bebeklerinden ve UNESCO Dünya Mirası listesinde. Tarih ve kültür turizminin giderek önem kazandığı günümüzde biz Çatalhöyük ve dolayısıyla Konya tanıtımında başarılıyız demeyi çok arzu ederdim.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ilk kez 2017 yılında buluşturmuş arkeoloji ve tarih meraklılarını Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. Yılı kutlamaları kapsamında sergiyle ve bu kez 12 Ekim-15 Aralık tarihleri arasında Londra’da serginin dünyaya açılımı yapılıyor. Londra Büyükelçimiz Ümit Yalçın’ın da açılış konuşmasıyla başlamış sergi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder danışmanlığında, içeriği Duygu Tarkan küratörlüğünde, Şeyda Çetin yönetiminde ve Çatalhöyük araştırmacılarının katkılarıyla hazırlanan interaktif Çatalhöyük sergisi Yapı Kredi Bankası katkıları ve Grundig teknoloji sponsorluğunda gerçekleştirilmekte. Emek verenlere teşekkür ediyorum.
Aynı kategoride değiller ana ben Şanlıurfa Göbeklitepe’nin çok daha iyi tanıtıldığını düşünüyorum. Çatalhöyük sergisi açılışında kentimizden birileri temsilen bulundu mu merak ediyorum. 15 Aralık tarihine kadar Londra gündeminde Çatalhöyük ve Konya tanıtımı sergi dışında yer alacak mı merak ediyorum. Kentimin yöneticilerinin bu konuda bir çalışmaları var mı merak ediyorum.
Serginin hem ülkemiz hem de kentimin tanıtımına katkı sağlamasını diliyorum. Saygıyla…
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.