Ben de diyorum niye Meram’da köpek kalmadı?
Konya’daki belediyeler, belediyecilik hizmetleri alanında yaptıkları faaliyetler ve uygulamalarıyla Türkiye’ye rol model olmayı başarıyor. Birçok konuda irili ufaklı birçok belediye hizmet anlamında Konya’yı, Konya’daki belediyecilik faaliyetlerini örnek alıyor…
Örnek teşkil edecek faaliyetlere imza atılıyor ki uygulamalar kopyalanabiliyor.
Keşke kopyalansın, iktidar muhalefet ayrımı yapmaksızın herkesin kendi gücü nispetince yapsın diye arzu ettiğimiz bir konu var…
Hatırlarsanız, kısa bir süre önce Konya, bir köpek faciası ile gündeme gelmişti.
Bu olay gündem olduktan sonra çorap söküğü gibi Türkiye genelinde benzer vakıalar ardı ardına gelmişti.
Devlet, başıboş sokak köpeklerinin yol açabileceği her türlü soruna ve özellikle insana vereceği zararlara karşı bir irade ortaya koymuş ve köpeklerin başıboş kalmaması için belediyelerin gerekli altyapıyı sağlayarak gerekirse toplanması yönünde bir karar almıştı.
Geçtiğimiz Aralık ayında çok konuşulan, bazı cins severlerin hayvan severlik kispetiyle karşı çıktığı bu bakış açısının ne kadar köhne ve dar kapsamlı olduğu aşikardı; nitekim sokak köpeklerinin neden olduğu vakıalara bağlı yaşanan olumsuzluklar bu gerçeği gün gibi ortaya koydu.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yıllar önce yaptığı hayvan barınağı, Türkiye’ye rol model olabilecek en kapsamlı ve en nitelikli barınaklardan biri…
Şimdi de Meram Belediyesi benzer bir çalışma yapmış…
Sessiz sedasız yürütülen çalışma kapsamında, Seydişehir Yolu üzerinde Sefaköy Mahallesi mevkiinde yaklaşık 70 bin metrekare arazi kapatılmış. İçine sokak hayvanlarının barınabilmesi, doğal ortamlarında yaşayabilmesi, beslenme ve hastalık durumunda sağlıklarına kavuşturulabilmesi için gerekli altyapı sağlanmış.
3 Şubat tarihi itibariyle bu alanda köpekler toplanmaya başlamış. Aradan geçen yaklaşık 70 günlük zaman diliminde de Meram’ın sokaklarında gezen başıboş tehlike, bu alanda toplanmış ve tehlike olmaktan arındırılmış.
Şu ana kadar toplanan köpek sayısı 3 bini aşmış.
Köpekler buraya gelişigüzel salıverilmiyor.
Gittik, gördük, gözlemledik…
Köpekler cinslerine göre sınıflandırılmış. Erkek olanları ile dişi olanları birbirinden ayrılmış. Dişi olanları için kısırlaştırma çalışmaları devam ediyor.
Hamile olan sokak köpekleri için ise ayrı bir alan yapılmış. Her biriyle özel olarak ilgileniliyor. Doğum vakti gelenler burada kendilerine ayrılan özel alanda doğumlarını yapıp yavruları büyüyünceye kadar onlara süt verip, annelik vazifesini yerine getiriyor.
Aynı cinsteki hayvanlar da gelişigüzel bir şekilde bu alana bırakıverilmiyor. Alanlar belli metrekarelere bölünmüş ve bu alanda kalacak olan sokak hayvanlarının sayısı da buna göre belirlenmiş. Yani büyük yığınlar, kalabalık sürüler oluşmasına, hayvanların birbirilerine zarar vermesine izin verilmiyor.
Sessiz sedasız yapılan bu hizmetin sonunda Meram’ın sokakları köpek tehlikesinden büyük ölçüde arındırılmış. Hakikaten Meram’daki sokak köpeği sayısında gözle görülür düzeyde bir düşüş var. Eskiden Meram’ı adımlarken sürekli karşımıza çıkan bazı köpekleri artık göremiyor olmamızın sebebi de meğer yapılan bu hizmetmiş.
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, sürecin başından bugüne kadar yapılan çalışmaları tek tek anlattı. Tesisin altyapısının nasıl yapıldığını, hayvanların nasıl toplandığını, buraya getirilme süreçlerini, getirildikten sonra yapılan işlemleri, hasta hayvanlara yapılan müdahaleleri, köpeklerin tasnifini ve uyum sürecini, burada nasıl barındıklarını, beslenmelerini ve dahasını tek tek anlattı Başkan Kavuş.
Yapılan bazı hizmetleri anlatmak yeterli gelmiyor. Gözün gördüğü, kulağın işittiğinden daha çok ikna edici oluyor. Şayet, belediye bize bir bülten gönderip burada olanı biteni kamuoyuyla paylaşmamızı istese, beni tatmin edemeyebilir ve bizdeki tesiri bu kadar yüksek olmazdı.
Tesisin kalitesini, hayvanların yaşam standartlarının yüksekliğini görünce amaçlananın insanları başıboş tehlikeden korumakla birlikte sokak hayvanlarının da yaşam haklarını korumak için çaba harcandığı açık bir şekilde görülüyor.
Bu yönüyle dün nasıl Konya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’ye aynı alandaki hizmetiyle örnek teşkil etmişse, bugün de Meram Belediyesi aynı şekilde parmakla işaret edilecek bir tesis ortaya koymuş. Şu an kapasitesinin yaklaşık yarısı dolu.
Hem Konya genelinde, hem de diğer şehirlerde benzer bir çalışma yürüterek insanları başıboş tehlikeden korumak ve sokak hayvanlarının doğal yaşam alanlarında kontrollü bir şekilde yaşama haklarını muhafaza etmek adına bir yatırım yapmak isteyen belediye varsa, bu özel tesisi inceleyebilir. Konya’ya, Meram’a ve Meram halkına hayırlı olsun.
Son olarak hayvan severlik, boş naralar atmakla, hariçten gazel okumakla, sokaklara dökülüp eylemler yapmakla, hedef alıp sosyal medyada algı oluşturmaya kalkmakla olmuyor. Algılar çoğu zaman olgunun önüne geçebiliyor olsa da gerçekleri görmeye davet ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.