BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İYİ İŞLER DE YAPIYOR MU?
Ülkemin dışarıdan coğrafik görünüşü hiç de iç açıcı değil. Bunun sebebi yeşilimizin az olmasıdır. Çoğu bölgelerimiz çöl veya çölleşmeye yakın görünümdedir. Son yıllarda orman varlığımızda artış olsa da (2004’te 21.2 milyon hektar iken 2016’da 22.3 milyon hektar) bunu yeterli olduğu söylenemez. Orman varlığımız tüm ülke alanının % 28.6’sına tekabül etmektedir.
Orman; insanlığa gıda, yakıt, barınak, temiz hava ve su, ilaç, gelir kaynağı, istihdam, dinlenme, peyzaj gibi maddi-manevi birçok ekonomik, ekolojik, sosyokültürel faydalar sunan tabii bir kaynak olarak görmektedir. Bu güzel de, ilimizde durum nedir bir bakalım.
İlimiz için durum vahimdir. Toplam 3.9 milyon hektar alana sahip olan Konya’nın % 9’u bozuk olmak üzere % 13’ü ormandır. Konya’nın orman alanı ülkenin yarısı oranında olup toplam 493 bin hektardır. Gerçek bu. İnsan istiyor ki, şehrin güneyindeki dağlara baktığımızda yeşili görelim. İnşallah bu da olur.
Konya’yı 1990’dan beri bilirim. O yıllarda kişi başına düşen yeşil alan 4 m2 iken 1994 de 10.5 m2/kişi ye çıkmıştı. Son yıllarda 48 m2/kişi olduğuna dair bilgiler var.
23 Mart Perşembe günü Büyükşehir Belediyesinin fidan dikimi çalışmasına katıldım. Park Bahçelerin bu faaliyetinin mimarı öğrencilerimizi hizmetlerini görmek istedim. Sızma ağaçlandırma sahasında 2016 yılından itibaren sivil toplum kuruluşları ve okulların talepleri üzerine Büyükşehir ile birlikte 8 milyon fidan dikimi gerçekleştirilmiş. 510.000 m² fidan dikimine başlanmış ve devam ediliyormuş. Sızma da ağaçlandırılacak toplan alanın büyüklüğü 1.177.582 m² imiş. 2004 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi 12.286.413 adet fidanı şehre kazandırmıştır. 2014 yılında Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında ise toplam 30.560.887 adet fidan dikimi gerçekleştirilmiş.
2016 yılında Orman Bölge Müdürlüğü ile imzalanan “10 yılda 80 milyon fidan dikim” kampanyası kapsamında planlanan alanlara bu gün 11 okuldan yaklaşık 1500 öğrenci fidan dikimine katılmış ve 9 adet sivil toplum kuruluşundan da katılımları sağlanmış. Yani Büyükşehir Belediyesi, öğrencisi, sivil toplumu; kısaca tüm halkıyla ağaçlandırma çalışmaları yapıyor. Bunlar sevindirici şeyler.
Yeşil alanlar ve ağaçlandırma ile ilgili söylenecek tek şey: mükemmel. Bu beldenin kısa sürede yeşil alanlara açılması gerekir. Bunun için birçok atıl iş gücü var. Bunlardan biri de kahvehanelerde 40-60 yaşlarında binlerce “dumanaltı” olan insanımızdır. Büyük bir proje kapsamında hafta içinde “tüm kahvehanelerin şehri ağaçlandırmak üzere değerlendirilmesi” gerekir. İnsanımız kahvehanelerde hem sağlığını, hem de parasını kaybetmektedir. Pilot bir uygulama ile bir bölgede fidan dikimi ve bakımını üstlenecek bu kaynağa belli bir ücretle değerlendirilebilir. Bir deneyelim mi?
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi tarımda “kaynakları verimli kullanan” projeler yapmalıdır. Bu haliyle dünyaya örnek olması zor değildir. Bu modelleme “tarihi yeşil şehirler” projeleri ile dünyaya tanıtılabilir de. Yine kurak alanlar için de yapılacak önemli projeler de yok değil.
Her çalışmasının başarılı olduğunu söyleyemem ama yeşillendirme çalışmalarında başarılı bulduğum Tahir Başkanı, Park-Bahçe Başkanı Ceylani Kılıç ile Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey’i tebrik eder, tarımda kaynağı kendi içinde projelerin üretilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını dilerim.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.