HAYIRLI RAMAZANLAR
Şükürler olsun bizi Ramazan’a ulaştıran Allah’a. İslam’ın üçüncü şartıdır Oruç tutmak. Dinimizce Ramazan ayında bir ay oruç tutmak farzdır. Oruç sadece aç ve susuz kalmak değildir, oruçtan maksat sabır, şükür ve nefis terbiyesidir. Yazıma öncelikle oruç ile ilgili ayetlerin birazının vererek başlamak istiyorum.
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)
Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden bir iyilik yaparsa (fidyeyi fazla verirse) o kendisi için hayırlıdır. Eğer bilirseniz Oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)
(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu Oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutmadığı günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)
Oruç tutmanın tıbbi faydalarını herkes bilir. Benim değineceğim nokta, Ramazan ayında suç oranın düşmesidir. Her insanda var olan hoşgörü ve tahammül potansiyeli ramazan ayında daha fazla açığa çıkarak suç oranını geriye çekiyor. Tabii bunun başında alkol tüketiminin azalması geliyor diyebiliriz. İstanbul’da 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre Ramazan ayında cinayet % 37, yaralama % 26, gasp %36 hırsızlık %30, kapkaç %19, oranında düşmüş. Bu verileri görünce her ay Ramazan olsun diyesi geliyor insanın. Rahmeti bol, bereketi bol, sevabı bol olan Ramazanda suçlar azalıyor. Şehirlerin en güzeli olan Konya’mızda güzel bir Ramazan geçirmek dileklerimle Hayırlı Ramazanlar.