Konya'mızda neler yapılabilir?-1
Konya’mız her ne kadar edebiyat dünyasında taşra kabul edilse de başta edebiyat, sosyoloji, tarih vd. gibi alanlarda pek çok fikir adamının yaşadığı bir yerdir. Sadece kişi bazında değil yayın ve etkinlik olarak da şehrimiz kayda değer bir zenginliğe sahiptir.
Her bakımdan tarih kokan kadim şehrimizin bütününe yayılmış şekilde zaman geçirilebilecek, hayatımıza yeni pencereler açacak, yeni şeyler öğrenebileceğimiz ve hoşça vakit geçirebileceğimiz pek çok kişiyle hemhal olmak, etkinliğe katılmak, bir kültür sanat mekânında soluklanmak mümkündür. Meselâ Selçuklu Kongre Merkezi’nde, Çizgi’de, Fuar alanında, Nasip Çay Evi’nde vd. sanat ve düşünce adamları ile karşılaşabilir, hoş bir sohbete teşne olabilir, yahut bu kişileri ziyaret ederek koyu bir sohbete kendinizi bırakabilirsiniz.
Bütün bunlardan bir iki yazıda bahsetmek imkân dahilinde değil ama biz sözü daha fazla uzatmadan asıl konumuza geçelim ve şehrimizdeki kültür sanat mahfillerine yayınlardan başlayalım.
Yerel gazetelerimizin çoğunda yazık ki düzenli çıkan bir kültür sanat sayfası yok. Bu konuda uzun zamandır tek kültür sanat sayfası olarak pazartesi günleri Pusula gazetemizdeki Kültür Atlası tek seçenek olarak görünüyor, umarım durum değişir.
Merhaba gazetesinin her Çarşamba yayınlanan eki, Yenigün’ün iki haftada bir cumartesileri verdiği ‘Şehrin Hafızası’ da her ne kadar anladığımız mânâda kültür sanat sayfaları olmasa da ek olarak yayınlarını istikrarlı bir şekilde sürdürüyorlar. Ek olarak, Merhaba Dergi’nin kaliteli baskısı ve içeriğiyle iki ayda bir hemşehrilerimizle buluştuğunu belirtmiş olalım.
Bir zamanlar rahmetli Bülent Keçeli’nin omuz verdiği Ücra, Zeki Oğuz ağabeyin uzun yıllar devam ettirdiği Çalı dergisi, Vural Kaya ve Murat Üstübal’ın içinde bulunduğu dergileri düşününce şu anda gerçek anlamda bir çoraklık yaşıyoruz diyebiliriz. Neyse ki ileride değineceğim Mahalle Mektebi dergisi var, yıllardır Konya’mızı başarıyla temsil ediyorlar.
Kayseri Büyükşehir Belediyesinin öncülük ettiği akademi ve atölye çalışmaları, düzenli bir şekilde çıkardıkları “Şehir” ve “Düşünen Şehir” benzeri dergiler her ne kadar belediyemiz portföyünde olmasa da Konya Büyükşehir Belediyemizin ve merkez belediyelerimizin kültür sanat faaliyetleri ve kuruluşları gönülleri okşuyor, kalplere dokunuyor. Ülkemizin nitelikli yayın organların yaşatılması adına belediyelerimizin verdikleri reklâmlar da takdire şayan çabalar olarak takdir kazanıyor.
Yakın zamana kadar İsmail Çalışkan’ın Nüve’si ve bir iki dar kapsamlı kitabevi dışında faaliyet mekânı yoktu. Şükür ki günümüzde bu işler değişti, alternatifler çoğaldı.
Kültür sanat ilim erbabını özellikle cumartesi günleri bir arada görebileceğiniz mekânların başında Çizgi Kitabevi gelir. Ömer Arlı ağabeyin Koyunoğlu pasajında mütevazı bir kitap satış dükkânı olarak kurduğu Çizgi Kitabevi zaman geçtikçe büyüdü, yayınevini kurdu, ülkenin çeşitli şehirlerinde şubeler açtı. Bugün Türkiye’mizin en saygın yayınevlerinden biri olarak kendini kabul ettirdi. Çizgi’nin uzun süredir istikrarla devam ettirdiği “Sosyoloji Divanı” ile felsefe ağırlıklı “Özne “dergileri ve Ali Utku hocanın koordinatörlüğündeki Felsefe serisi büyük bir boşluğu dolduran, beğenilen, takdir edilesi önemli çabalar.
Rampalı Çarşının zemin katında bulunan Hüner Kitabevi ise gerek yeni kitaplar, gerekse süreli yayın çeşitliliği ile önemli kültür mahfillerimizden. Geniş bir alana yayılmış Hüner Kitabevinde zengin kitap ve dergi çeşidi içinde ayrılan dinlenme bölümlerinde soluklanabilir, kitap ve dergilere göz gezdirebilirsiniz. Kitabevi çalışanlarının aradığınız kitap yoksa sizin adınıza hemen sipariş verdiklerini, aradığınız yayını temin ettiklerini de özellikle vurgulamalıyım.
Şehrimizin alan olarak en büyük kitabevi Hacıveyiszade Cami altına açılan TDV Kitabevi. Oldukça geniş bir alanda yeni çıkan kitaplar, çeşitli türlerde kitap ve ansiklopediler, dini yayınlar, süreli yayınlar, kitap-cafe bölümleri bulunuyor burada. Konyalı kitapseverlerin yakından bildiği çalışanları ise size kitaba dair her konuda yardımcı oluyorlar.
Yine Rampalı Çarşıda bulunan İsmail Çalışkan’ın sahip olduğu NKM gerek yeni yayınları getirme konusunda, gerekse yayıncılık alanında beğeni toplayan bir kitabevi. Fiyat konusunda kitap severleri daha bir düşündüğünde eminim daha çok sevilecek Çalışkan ve kitabevi.
Enes Kitabevi de şube sayısı ve geniş dağıtım ağı ile sadece kitap değil, kırtasiye alanında da Konya’mızın en köklü kitapçılarından.
Yarın kaldığımız yerden devam edelim inşallah.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.