LYS’de yeni dönem hayırlı olsun
Üniversiteye giriş sınavı başvuruları geçen hafta başlamıştı. Milyonlarca gencin hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birisi olan üniversite sınavları bu sene ilk kez farklı bir formatta yapılacak. Bu yıl üniversiteye giriş sınavında yapılacak değişiklikleri inceleme ve alanında uzman hocalarımıza yorumlatma şansım oldu.
KLASİK AMA KISA CEVAPLI SORULAR
Öncelikle belirtmeli ki değişiklikle sınavın ikinci aşaması olan LYS’ye yönelik. Bu sınavda adaylara çoktan seçmeli testlerin yanı sıra klasik sorular da sorulacak. İlk kez uygulanacak bu yöntemin ne getireceğini, doğru veya yanlış olduğunu zaman gösterecek. Ama sınavdaki soruların tam olarak açık uçlu olacağını söylemek zor. Çünkü cevaplar çok kısa olacak. Belki bir kelime belki de bir cümlelik cevaplar aranacak. LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2 Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4 Tarih testinde ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1’er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak 1 soru, LYS-5 Yabancı Dil testinde 3 soru ‘kısa cevaplı’ sorulardan oluşacak.
4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRMEYECEK!
Kısa cevaplı soruların değerlendirmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak. Açık ifadeyle 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek!
Gözümüze çarpan bir başka değişiklik ise öğretmenlik alanlarına ilişkin uygulanacak 240 bin başarı sırası barajı. Bu çerçevede ilk 240 bin içerisinde yer alamayan adayın öğretmen yetiştiren bölümlere yerleşmesi mümkün olamayacak.
LYS-1 de önceki yıllarda Matematik ve Geometri katsayıları ayrı ayrı iken bu yıldan itibaren iki dersin katsayısı birleştirilmesi de atlanmaması gereken bir yenilik.
SINAVSIZ GEÇİŞ KALKTI, EK PUAN GELDİ!
Yayınlanan kılavuzda 2016 Aralık ayında açıklanan değişikliklere ek olarak da yeni değişiklikler var. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve geçmiş yıllardaki mezunlar alanlarının devamında yer alan ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirilecekler. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacak ve mezun durumda olan adayların mutlaka YGS’ye başvurmaları gerekiyor.
Son olarak bu yıldan itibaren Açıköğretim önlisans ve lisans programlarına da puan türü eklenmiş olup puan türü programın örgün programdaki türü ile aynı olacak.
Yeniliklerin tüm eğitim camiamıza en başta da öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah herkes hak ettiği, istediği bölümlere yerleşir ve emeklerinin karşılığını almayı başarır.