Sidney Akvaryumu’ndan Kelebekler Vadisi’ne
10 sene önce Avustralya’ya bir konferans için gitmiştim. İşimi bitirdikten sonra Sidney de 1 gün kalmıştım. Türk dostlar nereyi gezmek istediğimi sorduklarında; “AKVARYUM” demiştim.
Bahsi geçen Akvaryum; tüm rehberlerde dünyanın en büyük deniz altı Akvaryumu olarak gösteriliyordu. Sidney iç denizinde açılmış değişik boyda tüp dehlizlerden oluşuyor ve Okyanusta yaşayan tüm canlıları gözleyebildiğiniz bu yerin Sidney’e gelen herkes tarafından mutlaka görmesi tavsiye ediyordu. Bugünkü parayla 60 TL’ye gezilen Akvaryumdan çok etkilenmiş ve görmekten de çok mutlu olmuştum.
Geçen hafta Konya asıllı, dışarıda yaşayan işadamı bir arkadaşım misafirimdi. Uzun zamandır Konya’ya gelmediğinden şehirde olan değişimi rahatlıkla gözleyebiliyor, yaşadığı şehir deniz kenarında olmasına rağmen Konya’da yaşamak istiyordu.
Ben de arkadaşımı şehrin önemli yerlerini gezdirdim ve bu arada gazeteden okuduğu bir habere binaen “Kelebekler Vadisine” gitmek isteğini belirttiğinden merakla beklediğim bu yeri beraber gezmeye gittik.
Vadi yapılmadan önce doğrusu; Konya’nı bunca meselesi varken yatırımların daha iyi yerlere yapılması gerektiği konusunda kendimce söylenmiştim. Tabii ki yapım öncesi iddialı bir park olacağı, Konya’ya doğa turizmini getireceği öngörülen Aşkın Kanatları-Kelebekler Parkı Türkiye’de bir ilk olduğundan bahsedilerek oldukça övülüyordu.
İddiada; yediden yetmişe herkes için sosyal yaşam merkezi olacak Kelebekler Vadisi’ni yerli ve yabancı yılda 800 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor, 385 bin metrekare alanıyla Konya’nın en büyük parkı olacak olan Kelebekler Vadisi, sıra dışı yapısıyla alışılagelmiş park anlayışını değiştirerek yeni bir cazibe merkezi olacaktı. Kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasında yüzlerce çeşit kelebek, doğal ortamında gözlemlenebilecekti.
“Bir zamanlar molozların döküldüğü bu kötü bölge, yapacağımız bu projeyle Konya'nın yeni cazibe merkezi haline gelecek 54 futbol sahası, 856 basketbol sahası büyüklüğündeki Kelebekler Vadisi’nde, yüzlerce çeşit kelebek ve böcek doğal yaşam alanlarında gözlemlenebilecekti. 270 bin metrekare yeşil alan, 105 bin metrekare sert alan ve 10 bin metrekare havuz alanı yer alacak vadi ile Konya’da yeni bir yaşam merkezi haline gelecek. Amfi tiyatro, mini sinema, gölet ve su havuzları, süs havuzları, egzersiz takımı, çocuk oyun elemanları, sirk ve gokart alanları, sera ve botanik bahçeler, böcek ve kelebek müzeleri yer alacak” deniyordu.
Arkadaşımla önce gezinti ve yürüyüş yerlerinde yürüyerek birkaç turda gezdik. Vatandaşlar oturma gruplarında ve çim alanlarda sere serpe yatıyordu. Vadi inşaatının tamamının bitmediği için, çimlendirme ve çiçeklenme tamamlanmamış, yerlerden kâğıt ve bitki parçaları, yerinden oynamış inşaat malzemeleri, kırılmış taçlar ve taş yürüme grupları, yine tamamlanmamış yürüyüş yolları…
Bütün buna rağmen iyi niyetle yapılmış bir park görünümünde, 800 bin kişinin ziyaret edeceği bir yer olarak görülürse, ziyaretçilerden adam başına 10’ar lira alınsa dahi önümüzdeki dönemde neredeyse 8 milyon liralık ciro ile en önemlisi Konya’nın bütün reklamı yapılmış olur.
Oldukça da güzel yere kurulmuş olan vadiyi her Türkiyeli veya Konyalının reklamı yapılmış olacaktır.
Hayırlısı diyelim ve başkanlarımızdan yeni hizmet sahaları bekleyelim. Bu arada Başkanım U. İbrahim Altay’a, Park Bahçeler Müdürü Murat Can ve vadinin müdürü öğrencim sevgili Yasin’e sevgilerimi sunarım.
Allah’a emanet, hayra muhatap olunuz, efendim.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.