Balıkçı Esnafına Yazık Oluyor
Cuma günü saat 16.30 sularında Muhacir Pazarı civarından geçerken Konya Balık Hali etrafında hareketlilik gördük. Art arda ambulanslar çıkıyordu. Etrafta 10’dan fazla polis otosu saydım. Kısa süre içerisinde anladık ki hal içerisinde silahlı çatışma çıkmıştı. Etraf insan seli… Herkes tiyatro izler gibi seyrediyor ya da çekim yapıyor. Polisler var güçleriyle müdahale çabasında. Daha evvelden husumetli olan iki grup arasında silahlar patlıyor.
1 ölü 7 yaralı… Olayla ilgili 14 kişi gözaltında.
Olayın muhtemelen 2012 yılında yaralama ile başlayan ve Meram İlçe Emniyet önünde kurşunlamaya kadar uzanan bir geçmişi var. Yakın zamanlara kadar sıkıntı çıkmaması için polis bu civarda nöbet tutardı. Tedbir ancak bir yere kadar işe yarıyor.
Birkaç gün önce Selçuklu Binkonut Pazarı’nda meydana gelen kavga sonrası silah seslerini de muhtemelen takip ettiniz.
Diyeceğim o ki böyle olaylar halkı pazarlardan soğutuyor. İnsanlar ‘ne olur ne olmaz’ diye pazar alışverişinden uzaklaşıyor. Yazık, olan günahsız esnafa oluyor.
Balıkçıların olayına şehrin ileri gelenleri el atmalı. Bu husumet ortada durduğu sürece maalesef daha çok kavga haberi yaparız…
TARIM BAKANI PAKDEMİRLİ’YE AÇIK ÇAĞRI
Görünüşe göre bu hafta da ciddi bir yağış yok. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde.
Bu sütunlarda defalarca yazdım. Bu şehir Türkiye tarımsal üretiminin %10’unu tek başına yapıyor. Birçok üründe üretim lideri. İnşallah yıllar sonra bu yüzdeler hakkında ‘eskiden böyleydi’ diye yazmayız.
Konya’nın kuraklık sorunu başka bir safhaya geçiyor.
Tedbir alınması gerekirken aksine daha çok su isteyen bitkilere teşvik veriliyor.
Sanki gizli bir el ovayı yok etmek için çaba sarf ediyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Fethullah Arık, geçtiğimiz gün bu konuda önemli açıklamalar yaptı:
“Meteoroloji'den aldığımız bilgilere göre; Konya bölgesindeki yağışlar uzun yıllar ortalamasının 3’de 1'i seviyesindedir. Kış mevsimi için uzun yıllar ortalaması metrekareye yaklaşık 150 litreydi. Şu an ortalama yağışlar metrekareye yaklaşık 50 litredir. Dolayısıyla son birkaç haftadır devam eden yağışların durumu çok fazla değiştirmediği görülüyor.''
Konya Havzası'nda yılda 4,5 milyar metreküp su tüketildiğini belirten Arık, bunun 2,5 metreküpünün yeraltı suyundan diğer kalan bölümünün baraj ve göllerden karşılandığını ifade etti. Kaçak su kuyularını yeraltı sularına olumsuz etkilerinden bahsetti. Arık, 'Havza içinde çok su tüketen ürünler yerine daha az su tüketen bitkilere doğru teşvik yapılabilir mi, bunlar üzerine çözümler oluşturulması gerekiyor. Tüm Türkiye için kuraklık söz konusu; ama Konya Havzası'nda özel olarak artı bir yeraltı suyu kaybı söz konusudur.’ dedi.
En son düzenlenen Basın Buluşması programında AK Parti Konya Milletvekili ve genel başkan yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya için bitki türlerine verilen teşviklerin daha doğru yapılması adına Tarım Bakanlığı ile sürekli görüştüklerini belirtmişti.
Bakın ocak şubat ayında su kuyuları çalışıyor bu şehirde. Gözlerimiz şahit. Şimdi daha çok su isteyen bitkilerin ekim zamanı yaklaştı. Allah aşkına bir çözüm! Bu kadar zor değil.
Tarım Bakanımız sayın Bekir Pakdemirli’den rica ediyoruz. Konya’da ekilen ürünlere verilen teşviklerle ilgili yeniden çalışma yapılsın. Bu birkaç yılı kurtaracağız diye geleceğimizi yok ediyoruz!
KONYA BÜYÜKŞEHİR DE ATAK ALMALI
300 km menzili var. 8 metre ve 52 yolcu kapasiteli. Atak Elektrikli Otobüs Türkiye’de Karsan tarafından üretiliyor. 4. seviye sürücüsüz otobüsümüz.
ABD’nin Michigan eyaletinden Atak Electric siparişi alındı. Romanya, Atak Electric siparişi verdi. Birçoğu da sırada bekliyor.
Sembolik bir rakam da olsa Konya Büyükşehir Ulaşım Dairesi bu otobüslerden satın almalı. Yerli olanı desteklemek gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.