Devlet-Vatan-Vatandaş
Ne diyor şair:
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR
TOPRAK, EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
Bayraklar, bir milletin özgürlük sembolü olduğu kadar, o milletin hatıralarını tazeleyen, bu hatıraları nesillerden nesillere aktaran değerler olarak görülürler.
Bayraklar; kanla, canla ve imanla yazılır, anlam ifade edilen değerlerle sembolize edilirler ve bunları oluşturma bedelleri milletlere çok ağır olabilir.
Bir Hilal uğruna Ya Rab ne güneşler batıyor.
*******
Son zamanlarda kanla, canla kazanılan, bu kazanımlarda milletin can verdiği vatan, bir ideal uğruna bir araya gelen millet ve kurumsallaştırdığı devlet kavramları üzerinde, gelişmiş toplumlarda olduğu gibi kaynağını halkın onayından alarak gerçek otoritenin yanında, paralel otorite oluşturmaya çalışılan yapılar hayli tartışma konusudur.
Öte yandan, yasal ve meşru olana, bazı kesimlerce kudsiyet veya otoriter yapı kazandırma çabaları vardır. Yani ipin ucunu kaçırmaya, yumağa zarar vermeye çalışanlar.
Otoriter devlet, otoriteye boyun eğen millet veya kutsal devlet, muti millet veya gücünü halktan alan, hizmeti esas kılan adil devlet. “Adalet Mülkün Temelidir” dense de onu ceberrutlaştıran, ilkelleştiren otoriter hale getiren yapıya geçiş her an olabilir.
*******
Millet ve devlet ilişkisine gelince; yeryüzünde bayrağı, ulusal marşı, toprağı=vatanı olan bir devlet var mıdır ki vatandaşı olmasın. Yasal oluşum milletten gelir. O halde aslolan millettir. Klasik çağda da, modern çağda da bu böyle olmuştur ve olmalıdır da. Bu milletin kuruluş felsefesi buna dayanır.
İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın (Ertuğrul Gazi’nin Osman Bey’e öğüdünden)
Vatanın, bedelle kazanılan ve bedelle korunan, üretilen, doyulan, yaşanılan, barınılan yer olduğu daha evvel ki yazımızda bahsetmiştik. Devletler, vatan üzerinde bina edilen sistematik, entegre yapılardır. Devletin değeri, vatanla olan organik bağından gelir.
Öyle ise neden devlet kavramı, onu oluşturan ve ana unsur olan milletin veya adalet gibi mülkün temel değerlerinin önüne geçirilmeye çalışılır anlaşılmaz?
Vatan, toprak, bayrak, ulusal marş, kimlik, vatandaş kelimelerinin ifade ettiği yapı topyekun bir değerler silsilesidir ve birbirinden kopmamalıdır. Kopmamalıdır vatandaşı olmayan bir devletinde bir hiç olduğu bilinmelidir. Bu değerler bir zincirin halkaları gibi sıkı, kuvvet ve adaletle birbirine bağlanmalıdır ki, bu yasal yapı bir anlam ifade etsin.
ALLAH AEMANET HAYRA MUHATAB OLUNUZ EFENDİM
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.