Mazot ve gübre desteklemeleri kaldırıldı.
Mazot ve Gübre desteklemelerinin kaldırıldığı ne yazık ki, yeni destekleme programı hakkında bilgi sahibi olmadan algı yapan, hem de bunu çeşitli zirai unvanlı ahlak fakirleri söylüyor. Operasyon 2025-27 de bitkisel üretim ile diğer bazı zirai desteklere ait programın ilan edilmesi ile başladı.
Üretim planlaması dâhilinde stratejik ürünler ile su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapanlar ile Kamu tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapanlar ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl yenilecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilecek. Böylece çiftçiler planlı üretime sevk edilerek, destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Buna göre:
Bitkisel üretime temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteği verilecek. Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayıları belirlendi. 2025 yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin % 50'si ve gübre maliyetinin % 25'i karşılanacak. Soru: nereden gübre ve mazot desteği kaldırılması.
Kategorilere göre İkincide yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler; dekara 317.2 lira, üçüncüde yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler 366 lira, dördüncüde yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak.
Arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlı üretim dâhilinde yer alan ürünler listesine alındı.
Planlı üretim dâhilinde ürünü havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi var. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak. Mazot ve Gübre desteği artırıldı yerine, kaldırıldı diyenlere ısrarla duyurulur.
Süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Tokat, Muş, Tunceli) yem bitkisi üretenler destek katsayısının % 50'si kadar ilave destek alacak.
Yer altı sularının yetersiz ve su kısıtı olduğu tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek. Buna göre yeraltı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapanların mazot ve gübre maliyetinin % 100'ü karşılanacak. Bu da tarımın muhaliflerine kapak olsun.
Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanım, sertifikalı/standart fidan kullanım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre destekleri verilmeye devam edilecek. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği dâhilinde 2025 de örtü altı paket destek tutarı dekarda 2550 liradan % 50 artırılarak 3825 liraya, açıkta paket destek 870 liradan 1305 liraya çıktı.
Daha birçok destek ödemeleri olsa da eski ve yeniye göre bazı örnekler şöyledir. Eski programda buğdayda dekara 185 Tl olan destek, yeni programda (temel+planlı üretim+sukısıtı desteği dâhil) 634 TL ye, Ayçiçeğinde 206 TL den, 732 TL ye; Aspir de 185 TL den, 488 TL ye yükseldi.
Tüm destek kalemlerinin üretici lehine artırıldığı ve mazot gübre desteği açıkça belirtildiği halde bunu tartışmanın anlamı ne ola ki. Bununla birlikte sadeleşen destekler bakanlık teknik personelinin daha az dosya yapması ve üreticiye daha çok teknik destek vermesi demektir. Böylece Tarım Bakanlığı asli görevine dönecek, planlı ve dengeli üretimi planlayarak, üretimi artırabilecektir.
Zeki adamlar söylenecek bir şeyleri olduğu için, aptallar konuşmaları gerektiği için konuşurlarmış.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.