3. TARIM ŞURASINDA SON PERDE-1
Şura nihayet sona erdi. Şura kararları Milletin Evinde (Külliya’da) okundu. Milletin evine bu benim ilk çıkışım. Muhteşem bir mekanda çoğu milletin efendisi olan davetliler salonu doldurmuştu. Resmi konut olarak ilk Çankaya köşküne çıkmıştım. Külliya daha etkileyici ve bir o kadar da sıcak geldi.
Şurada, tüm gruplarda alınan kararlardan ancak 60’ı sonuç bildirgesine girdi. Öyle de bunların ne anlamı var veya Türk tarımının geleceğine nasıl bir katkıda bulunur bakmak gerekir. Bunlar içinde işe görecek olanlar da var, beklentilere cevap veremeyecek veya eksik olanlar da var.
Herşeyden evvel bu kararlar bir emeğin ürünü. Gruplarda alınan kararlar çoğunluğa dayalı olarak yazıldı. Bazı maksatlı kalemlerin veya fısıltı gazetelerinin yazdığı veya ifade ettiği gibi hiçbir iradenin tercihi veya baskısının sonucunda değil, her grubun serbest iradeleri ile alındığını belirtmek gerekir. Kendi yönettiğim grupta bile sert ve ısrarlı tartışmalara rağmen bazı kararları kendi grubumun sonuç metnine aldıramadığımı dahi söyleyebilirim.
Her neyse, çıkan nihai bildirgede, önce işe yarayacak olan kararlardan başlayalım. Şura kararlarından birkaçı temenniden öteye geçemese de birkaçı ise ileriye ışık tutacak görüşler olabilir. Bunlar içinde bazılarının başkanlık yaptığım gruptan çıkması da sevindirici oldu.
Öyle de olsa bazı kararlar temenniden öteye geçemedi. Bir konuda temennide bulunmak iyi de, teknik konularda temenni babından kararları gerçekleştirmek için o temenninin veya kararın başarı başarılması pek kolay olmasa gerek. 4. Madde olduğu gibi: “Sürdürülebilirlik, verimlilik ve rekabet ilkelerine dayalı, birim sudan maksimum faydayı sağlayacak, tarımsal üretim planlamasının bir devlet politikası haline getirilerek güvence altına alınması” çok iyi bir temenni ancak bunu gerçekleştirmesi bunca parçalı ve küçük işletmelerle bu nasıl olur, bilemem.
6. Madde: “Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması için arazi bankacılığı ve birlikte üretim gibi alternatif modellerin oluşturularak yaygınlaştırılması, miras mevzuatı geliştirilerek tarım arazilerindeki intikal sorununun çözülmesi” şeklinde geldi. Bu madde üreticiler için belki de yüz yıllardır kanayan yaranın çözülmesi anlamına gelir ve hemen uygulamak için zemin bulmalıdır. Bu madde de grubumuzun kararı olarak çıkmıştır.
Yine 7 ve 8 maddeler gayet yerinde ve olumlu görüşlerdir ancak temenniden ibarettir. Uzun zaman alsa da bir şekilde başlanmalıdır. 10. Madde de grubumuzun kararlarından biridir ve uygulanabilir durumdadır. 11. Madde zaten öncelikli maddelerden biridir ve bu zaman kadar uygulama bulmuştur. Ne kadar başarıldığını muhataplarına sormak gerekir.
13. ve 14. maddeler et sorunumuzu çözecek durumdadır. Eskiden beri üzerinde çok durulur ancak ne kadarı başarılı olmuştur, ya da neden başarılı olunamaz, bilemem.
16. madde için söylenecek çok söz var ancak meraların tahribi veya tamiri ile ilgili çok şey söylenir. Meracıların bu konuda tutumları ve inatlarını bilirim. Bazen de ciddi tartışmalara girerim. Mera tarifi yeniden yapılmalıdır. Bu kararın iyi ama yeterli olduğunu söyleyemem
17. maddede katkımız vardır. Bu madde Büyükşehir yasasına nasıl ve neden girdi bilemem ama alınan en iyi kararlardan biridir, kırsalda mahalleler hemen köy tüzelini almalıdır.
Toprak ve su ile direkt ilgili ve ilişkili birçok kararlar vardır. Bu ikisi de yurt tutmanın, vatan olmanın vatanda özgür yaşamanın teminatıdır. Aman ha!
Devam edecek.
Sağlıklı ve huzurlu bir gelecek dileklerimle.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.