Bu lavanta nelere kâdir!
Bağımsız araştırma şirketlerinin belirli göstergeler ışığında ortaya koyduğu rapora göre Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Türkiye’nin en başarılı ilçe belediye başkanları sıralamasında rakip tanımayıp, ilk sırada yer almayı başardı.
Bu başarı tabir yerindeyse Başkan Kılca’nın alaylı belediyeci olmasının, belediyenin kökeninden yetişip gelmiş olmanın verdiği tecrübe, bilgi, birikim ve bu birikimin icraata yansımasının tabii bir sonucudur, vesselam…
Öncelikle Başkan Hasan Kılca ve tüm ekibini tebrik ediyor, şehrimiz ve Karatay adına başarılarının daim olmasını diliyoruz.
Tevazu sahibi olmak güzeldir ama marifetin iltifata tabi olduğu da bir gerçektir.
Dün sabah Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın misafiri olarak Karatay Lavanta Bahçesi’nde başladık güne… Sihirli bir elin yeryüzünü mor renge boyadığı algısı oluşturan lavanta bahçelerinin arasında adımlayıp, bu eşsiz manzarayı doyasıya izleme ve lavanta kokusunu ciğerlerimize derinlemesine çekme fırsatı bulmuş olduk.
Karataylı bir ailenin Meram’da büyüyüp Selçuklu’da ikamet eden bir çocuğu olarak bölgenin geçmişini az çok bilirim. Bu bölge adeta şehrin umuma açık çöplüğü gibiydi. Moloz yığınları burada birikir, çerini çöpünü millet buraya toplar, başıboş köpekler burada cirit atardı.
Bölgeyi ihya etmek, kötü görüntüyü, çevre kirliliğini ortadan kaldırmak adına ne yapılabileceği düşünüldüğünde akla lavanta gelmiş. Çok da güzel olmuş.
Şimdi bölgede yaklaşık 400 bin metrekare alanda lavanta ekili. Öncesinde rüzgar bu bölgeden insanın burnunu sızlatan kötü kokuları taşırken, şimdi türüm türüm lavanta kokusunu taşıyor. Lavantanın kokusu cezbediyor. Geçtiğimiz yıl burayı 75 bin kişi ziyaret etmiş, ziyaretçilerin de ezici bir çoğunluğu Konya dışından gelmiş.
Bölgeyi ihya etmek için yapılan girişimler bununla da sınırlı kalmamış. 1001 adet hobi bahçesi de bölgeye kazandırılarak, hem atıl alanların rehabilitesi adına önemli bir adım atılmış, hem de insanların toprakla hemhal olması ve üretmesi sağlanmış.
Çalışma alanına bakıldığında toplamda yaklaşık 1 milyon metrekarelik alan ihya ve imar edilmiş, değerli hale getirilmiş.
Sadece bu bölge ekseninde olaya baktığımız ve yapılanların yanında yapılması planlananları da dinlediğimiz zaman, Başkan Hasan Kılca’nın en iyi ilçe belediyeleri sıralamasının başına adını yazdırmasının tesadüf olmadığını ortaya koymaya yetiyor.
Yapılacaklar üzerine de kısaca bahsedecek olursak, bölgedeki lavanta bahçelerinin devamına bir de gül bahçesi eklenecek. Kaşınhanı Mahallesi’ne kadar uzanacak olan 600 bin metrekarelik alanı içine ise yeni bir parkın daha kazandırılması planlanıyor. Yine bu alan Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülecek proje kapsamında çiftçi eğitim merkezi haline de dönüşecek.
Unutmadan, gördüğüm bir eksik bölgede insanların gölgesinde dinlenebileceği bir sosyal tesisin olmaması. Bu konuda da gereği yapılır diye düşünüyorum.
Lavanta, görsel bir şölen sunmasının ve insanın nefesini açan güzel kokusunun yanında ekonomiye de ciddi katkı sağlayabilecek bir bitki.
Bir defa ekildiğinde 20-25 yıla kadar aynı kökten her yıl verim alınabiliyormuş. Su tüketimi konusunda da oldukça tasarruflu. Çok az bir su tüketimi ile yetişebiliyormuş. Suya her daim hasret olan Konya Ovası’nda lavanta ekimini yaygınlaştırıp yeni pazarlar bularak ergonomik bir ürün haline getirebilirsek, belki bir taraftan su özlemi taşırken diğer taraftan çok su tüketen belli başlı ürünlerden vazgeçmeyen çiftçimizi de bu bakış açısından döndürebiliriz. Kim bilir belki de Konya Ovası’nın makus talihini lavanta ile döndürebilir, buğday gibi lavantayı da başat ürünler zümresine dahil edebiliriz.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.